Business Report: Tigarile se scumpesc cu 50%, contrabanda va creste cu 30%; Eficientizarea platii taxelor si impozitelor; Ford, cele mai mari pierderi in 105 ani; Inca 350.000 de someri; 1 milion de angajati nu au contributiile platite la pilonul II de pensii; Fraudele cibernetice: daune de 1 trilion de dolari.
Ford Motor Co a incheiat anul 2008 cu cele mai mari pierderi din intreaga sa istorie de 105 ani, potrivit ultimelor date financiare publicate astazi. Aceasta contraperformanta a fost determinata in mod decisiv de rezultatele dezastruoase consemnate in ultimul trimestru al anului trecut, respectiv pierderi de 5,5 miliarde de dolari. Ca urmare, pierderile totale inregistrate de catre Ford in 2008 au ajuns la 14,6 miliarde de dolari, cu doua miliarde de dolari peste contraperformanta anterioara, respectiv 12,6 miliarde dolari pierderi inregistrate in 2006, scrie Capital.
Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat romanesc plasata in Top 10, in functie de active, a realizat in ultimul trimestru al anului trecut un profit net de numai 1,6 mil. lei (435.000 de euro), in conditiile in care banca a constituit provizioane de 81 mil. lei (22 mil. euro), doar in T4. Profitul pe intregul an al bancii se ridica la 398,23 mil. lei (108,1 mil. euro), in crestere cu 17% comparativ cu anul precedent. Mai mult de jumatate din profit a venit din vanzarea participatiei detinute la Asiban, de 25%, din care banca a incasat 62 mil. euro, scrie Business Standard.
Ionut Costea, 49 de ani, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank, este favorit pentru preluarea functiei de presedinte al bancii de stat Eximbank, afirma surse apropiate negocierilor politice. In mod traditional, orice schimbare de guvern echivaleaza cu inlocuirea sefilor celor doua institutii bancare cu capital de stat – Eximbank si CEC. In actionariatul Eximbank, statul este reprezentat de AVAS, care detine peste 95% din actiuni, restul fiind in posesia SIF-urilor. Saptamana aceasta, la conducerea AVAS a fost instalat Mihai Ursache, din partea PSD. Ionut Costea, apropiat al PSD, are o relatie buna si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, scrie Ziarul Financiar.
Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a-ti eficientiza plata taxelor si impozitelor este analiza activitatii si a modelului de afaceri folosit. Apoi, trebuie sa identifici posibilitatile de planificare fiscala. In aceasta categorie intra creditele fiscale nefolosite si deducerile speciale de care compania ta nu a tinut cont. In cazul unei crize de lichiditati, o varianta pentru eficientizarea platii taxelor este planificarea fiscala. Aceasta poate sa ofere chiar solutii pentru a amana plata taxelor pentru o perioada mai propice din acest punct de vedere. Din cauza lipsei accesului la credite, in contextul economic actual, este posibil ca unele companii sa ia in calcul amanarea la plata a unor impozite, afirma Startups.ro
Noul model de clasa mica Honda Jazz a fost lansat aseara in Bucuresti, la etajul al treilea al Rin Grand Hotel. Noua Honda Jazz va avea in Romania un pret de pornire de 14.613 euro pentru motorizarea de 1,2 litri benzina cu 90 de CP. Honda Jazz este disponibila si cu un motor de 1,4 litri benzina de 100 de CP la un pret de 15.446 euro pentru varianta cu cutie manuala si de 17.469 euro pentru cea cu transmisie automata (manuala cu comanda automatizata – i-SHIFT) in 6 trepte, transmisie folosita si in cazul modelului compact Honda Civic, scrie StiriAuto.ro
Presedintele Traian Basescu a anuntat la inceputul saptamanii ca Romania va incepe demersurile pentru a obtine un imprumut de 6-7 miliarde de euro de la UE. Miercuri seara insa, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat la un post de televiziune ca Romania va avea nevoie in mai de circa 20 de miliarde de euro pentru a acoperi deficitul si ca cei care au spus ca nu vom avea nevoie de Fondul Monetar International (aluzie la declaratia presedintelui ca prefera un imprumut de la UE) s-au cam pripit. Declaratia lui Geoana a starnit nedumerire in randul economistilor. “20 de miliarde de euro de unde? Pentru ce? Pentru injectii de capital? Unde? La Dacia? Nu cred ca Renault ar vrea acest lucru, afirma Gandul.
Constructii, industria lemnului, confectii, industria chimica si cea alimentara. Toate aceste sectoare de activitate se pregatesc sa concedieze masiv in acest an, din cauza crizei economice, numarul noilor someri, contabilizati de Gandul pe baza declaratiilor liderilor de patronate si sindicate, ajungand la 350.000. Acesta este scenariul pesimist, pentru ca toti cei intervievati asteapta din partea Guvernului masuri anticriza care sa atenueze socul economico-social, informeaza Gandul.
Guvernul ia in calcul posibilitatea devansarii calendarului de majorare a accizelor la tigarete si alcool de la 1 iulie 2010, termen convenit cu UE, la 1 iulie 2009, a declarat, ieri, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice. Consecintele vor fi dramatice, avertizeaza specialistii din piata: tigarile se vor scumpi cu 50%, concomitent cu cresterea contrabandei la 30% si o diminuare a veniturilor statului cu peste 700 milioane de euro. „Calendarul de crestere a accizelor negociat cu Uniunea Europeana este deja devansat cu un an, din cauza taxei de viciu a lui Eugen Nicolaescu, inclusa in totalul accizei”, declara Gilda Lazar, director general al JTI Romania. Astfel, inca de anul trecut, de la 1 iulie, s-a atins nivelul de 50 de euro pe mia de tigarete, convenit cu UE pentru iulie 2009. Potrivit Codului Fiscal, acciza va creste in 2009 cu circa 25%, de la 50 la 61,2 euro pe mia de tigarete. Iar pentru anul viitor, Codul Fiscal prevede o acciza totala cu 10 euro mai mare decat cea negociata de Romania cu UE. „Asta in conditiile in care in Ucraina, Ungaria si Moldova, preturile sunt deja de 5-6 ori mai mici decat in tara noastra, unde contrabanda a crescut alarmant”, mai spune Gilda Lazar, relateaza Gardianul.
Aproximativ 440.000 de romani clienti ai bancilor aveau, la finele lunii noiembrie 2008, peste 600.000 de restante la plata ratelor mai vechi de 30 de zile. Numarul datoriilor a crescut cu 44.000, de la doar 563.487 cat era in octombrie, in timp ce numarul restantierilor a urcat cu aproximativ 30.000. Cu alte cuvinte, luand in cosideratie si normele privind inregistrarea in Biroul de Credit, 30.000 de romani au ajuns in baza de date a institutiei in doar o luna. In ceea ce priveste valoarea in bani a restantelor de peste 30 de zile, aceasta a crescut cu peste 93.000.000 de lei, la un total de aproape 990.000.000 de lei, informeaza Cotidianul.
Romanii care lucreaza in domeniul privat, aproximativ 90-95% dintre cei care locuiesc in Marea Britanie, se afla acum intr-o pozitie foarte riscanta. Marea Britanie are o economie bazata pe servicii si nu pe productie si exporturi, iar acest lucru reduce sansele ca o recuperare economica sa fie posibila in curand. Economia acestei tari a cunoscut o cadere de 1.5% in ultimile trei luni din 2008, conform declaratiilor reprezentantilor de la National Institute of Economic and Social Research. Statisticele aratand ca aceasta situatie nu a mai avut loc de 28 de ani, scrie EvZ.
Furtul de date si alte tipuri de fraude cibernetice au cauzat companiilor daune de 1 trilion de dolari, la nivel global. Suma rezulta din pierderea proprietatii intelectuale si din costurile necesare pentru a repara daunele, scrie CNET, citand un studiu realizat de McAfee, producatorul antivirusului cu acelasi nume. Studiul s-a bazat pe raspunsurile date de directorii de IT a 800 de companii din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Japonia, China, India, Brazilia si Dubai. Intervievatii au declarat ca au pierdut date ce valorau 4,6 miliarde de dolari si au cheltuit aproximativ 600 de milioane de dolari pentru devirusarea sistemelor informatice, afirma Romania Libera.
Mai mult de un milion de romani nu au primit nici un ban in noiembrie in conturile de pensii obligatorii gestionate privat. Fenomenul se datoreaza atat crizei financiare, care lasa fara bani o mare parte din firme, cat si problemelor mai vechi, cum ar fi indisciplina financiara si inregistrarile fictive, explica Mircea Oancea, presedintele arbitrului pietei pensiilor. Astfel, pentru mai mult de un sfert (25,72%) din participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu s-au virat banii in luna noiembrie. In acest an, cam o treime (30%) din viitorii beneficiari ai sistemului de pensii obligatorii administrate privat nu vor mai primi contributiile, a declarat directorul ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman. Numarul persoanelor ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii, este estimat la 500.000, ne-a declarat Oancea, scrie Romania Libera.
Blocajul financiar este generat in primul rand de neincredere, sustine Dinu Patriciu in comentariul sau Criza este o oportunitate. Pentru tari destepte: „Totusi, bani exista. Ei insa nu se misca. Aceasta este criza. Pentru a restabili increderea, pentru a face banii sa circule, statele cheltuiesc in disperare. Nationalizarea temporara prin recapitalizare a institutiilor financiare, garantii pentru imprumuturi sau depozite, subventii, ajutoare de stat etc, sunt tot atatea cai prin care banii contribuabililor se scurg intr-o gaura neagra. Simplificarea legislativa si administrativa, institutii modeste si eficiente, finantarea infrastructurii prin parteneriat public privat, si nu din banii cetatenilor, stimularea platii anticipate a impozitelor, garantarea secretului bancar si comunicational absolut, facilitatile fiscale pentru activitatile off-shore sunt argumentele unei tari care are inteligenta de a se folosi de frica banilor”. ( integral in Adevarul)