Sari direct la conținut

Business Report: Top 10 cele mai bune browsere din 2011; Inghetarea preturilor la carburanti, pripita si inutila; Fondurile de pensii private cresc investitiile in actiuni si obligatiuni; Piata concertelor din Romania: 12 milioane de euro in 2011; Economia chineza ar putea fi incetinita de bula imobiliara

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Inghetarea preturilor la carburanti, pripita si inutila. Inghetarea pretului carburantilor la actualele niveluri, de 5,5 lei pe litru sau chiar mai mult, s-ar dovedi contraproductiva in cazul in care pretul petrolului ia un curs invers sau moneda nationala se depreciaza masiv. Cand ajungi sa iei decizia inghetarii preturilor carburantilor inseamna ca situatia este foarte grava. Pentru cei din Guvern ca si pentru cei care simt ca o tot mai mare parte din venituri se duce pe benzina si motorina, pretul actual al combustibililor ar putea, eventual, sa justifice o astfel de decizie. Insa efectele unei astfel de decizii sunt mult mai serioase decat se poate vedea in termenii unei abordari populiste, iar argumentele pe care se sprijina trebuie sa fie inatacabile, scrie Capital.ro.

In articolul „Prima casa 4 a ajuns la start. Ce aduce nou fata de editiile anterioare?”, Ziarul Financiar scrie: Programul de credite ipotecare „Prima casa” intra in etapa in care riscurile de neplata vor fi impartite in mod egal intre banci si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca reprezentant al statului. Din punctul de vedere al clientilor, aceasta va insemna probabil restrangerea numarului de banci care vor continua sa acorde finantari in cadrul programului. Bancile care au deja volume mai mari de credite in stoc isi pot asuma mai usor riscul aferent noii variante. De asemenea, bancile care cauta sa recastige cota de piata ar putea fi implicate. La nivelul costurilor nu sunt de asteptat modificari semnificative: avansul cerut va fi de 5%, iar marja maxima peste rata EURIBOR la trei luni ramane la 4%”. Integral in ZF.ro.

Pe cine bucura slabiciunea euro? Euro a atins, ieri, pentru a doua oara consecutiv minimul ultimelor 13 luni. Banca Nationala a Roma-niei (BNR) a afisat, ieri, un curs de schimb de 4,0735 lei/euro, nivel care nu a mai fost inregistrat din 30 martie 2010, cand euro era cotat la 4,0729 lei. Aprecierea puternica a leului fata de moneda europeana, chiar daca nu are efecte imediate, are avantaje si dezavantaje pe termen lung. La nivel macroeconomic, intarirea leului ajuta Banca Centrala sa controleze inflatia, care in luna martie s-a accelerat si a ajuns la 8%, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili si alimente. In aceste conditii, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie de 3,6% de la sfarsitul acestui an, informeaza Bursa.ro.

Top 10 cele mai bune browsere din 2011. De-a lungul timpului au existat nenumarate dezbateri privind cele mai eficiente browsere de pe piata. Pentru ca de la an la an apar noi versiuni, dar si noi produse de navigat pe internet, iata cel mai recent top al celor mai bune 10 browsere din 2011. Clasamentul este realizat de cei de la Axleration. Mozilla a lansat aceasta versiune pe data de 22 martie. Interfata imbunatatita, viteza crescuta, dar si accelerarea hardware fac din cea mai noua versiune a Firefox cel mai bun browser. Google Chrome este de altfel si al doilea cel mai utilizat browser. Dupa succesul variantei 10 , Google a decis lansarea versiunii beta a Google Chrome 11. Desi nu se stie pana acum data de lansare a versiunii oficiale, Chrome 11 se bucura deja de un succes rasunator, scrie Money.ro.

Romania se claseaza pe podiumul mondial la proba de internet viteza. Bine ca suntem si noi tari la ceva. Daca la autostrazi si sosele suntem praf, mai bine stam prin casa si ne vedem de e-business, caci la autostrazi informationale stam bine. Adica la conexiuni internet. Si inca bine de tot! Constanta ramane in continuare orasul european cu cea mai mare viteza medie a conexunilor de internet. De ce Constanta? Asa a reiesit din masuratorile Akamai, companie furnizoare de tehnologii internet, care a dat publicitatii datele referitoare la cel de-al patrulea trimestru al anului trecut ale deja traditionalului raport State Of The Internet. In acelasi timp, tara noastra a ramas pe acelasi loc patru la nivel mondial in ceea ce priveste conexiunile broadband, cu o largime de banda (viteza) medie de 7 Mbps, anunta Business Cover.

Fondurile de pensii private cresc investitiile in actiuni si obligatiuni. Fondurile de pensii private, atat cele obligatorii, cat si cele facultative, au investit in primul trimestru al anului 1,3 miliarde de lei (308,2 milioane de euro) in actiuni si in obligatiuni corporative, cu 48,3% mai mult decat in perioada similara din 2010. Defalcat, fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au plasat 1,18 miliarde de lei in cele doua instrumente financiare, din care 455 de milioane de lei in obligatiuni corporative, in timp ce 727,9 milioane de lei au mers catre actiuni. Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au alocat 86 de milioane de lei pentru a investi in actiuni si obligatiuni corporative, din care 64,05 milioane de lei au fost investite in titluri mobiliare, iar 21,92 milioane de lei s-au plasat in instrumente cu venit fix, informeaza Financiarul.

Suzuki Kizashi, convertit in hibrid. La prima vedere, acesta este sedanul Kisashi, cel mai nou model din gama Suzuki. De fapt, se numeste EcoCharge Concept, iar principala diferenta fata de un Kizashi normal este propulsia hibrida. Aceasta versiune concept a fost expusa in premiera mondiala la editia din acest an a Salonului de la New York. Desi prototipul pare foarte apropiat de un model de serie, Suzuki nu a facut nicio precizare privind posibila data de la care un astfel de automobil ar putea fi comercializat. Solutia tehnica adoptata la acest hibrid este de a combina un motor pe benzina de 2,0 litri si 144 CP cu unul electric, de 20 CP. Rezultatul: in conditiile in care ofera performante sensibil egale cu cele ale unui Kizashi normal, EcoCharge are consumul si emisiile de CO2 reduse cu 25%, scrie 24auto.ro.

Economia chineza ar putea fi incetinita de bula imobiliara. Prognoza FMI arata ca produsul intern brut (PIB) al Chinei va creste de la 11.200 de miliarde de dolari in 2011 la 19.000 de miliarde de dolari in 2016, in timp ce economia SUA va creste de la 15.200 de miliarde de dolari la 18.800 de miliarde de dolari. Astfel, cota Chinei din economia mondiala ar urca de la 14 la 18%, iar cota SUA va scadea la 17,7%. Asemenea prognoze au fost emise inca din decembrie 2010, cand „The Economist” estima ca, in 2019, China va depasi SUA din punctul de vedere al PIB nominal. Mai mult, saptamana trecuta, economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, a apreciat ca SUA nu au un plan credibil de reducere a deficitului, anunta EVZ.

Piata concertelor din Romania: 12 milioane de euro in 2011. Vezi aici calendarul principalelor spectacole din acest an. Piata locala a concertelor ar putea ajunge anul acesta la 10-12 milioane de euro, in crestere usoara fata de anul trecut, Romania devenind o destinatie aleasa de tot mai multi artisti internationali, potrivit www.business-review.com. Tara noastra a inceput sa conteze pe harta globala a concertelor abia din 2006 si, de atunci, piata a crescut cu aproximativ un milion de euro in fiecare an. „Pentru anul acesta ne asteptam la o crestere usoara comparativ cu 2010, pe masura ce ne concentram mai mult pe evenimente de calitate decat pe concerte de amploare”, spune Sorina Burlacu, general manager Events. Concertul pe care artista britanica Amy Winehouse il va sustine pe 15 august la Bucuresti este de departe evenimentul cel mai important pentru companie, atat ca buget cat si ca incasari estimate, informeaza Gandul.

Datoriile SUA trimit lumea intr-o noua criza. Datoriile uriase ii imping pe americani tot mai aproape de o noua criza. Temerile legate de acest scenariu au clatinat deja economia mondiala. Daca nu-si vor rezolva problemele fiscale, SUA vor reintra in recesiune, afectand intreaga lume. Tensiunile politice ii impiedica insa pe americani sa ajunga la un acord. Criza care abia s-a incheiat (cel putin tehnic) a plecat din Statele Unite ale Americii. Acum, economia americana, cea mai mare din lume, se clatina iar din cauza datoriilor uriase (peste 14.000 de miliarde de dolari, adica 91,6% din Produsul Intern Brut). Economistii spun ca, daca SUA vor intra iar in recesiune, exista un pericol real ca intreaga lume sa urmeze acelasi drum, pornind intr-un nou ciclu de criza. Spusele lor au fost intarite luni, cand pietele americane, europene si asiatice au avut de suferit din cauza temerilor legate de economia SUA, scrie Adevarul.

Cat valoreaza resursele de aur si argint ale Romaniei. In ultimii 10 ani, valoarea zacamintelor de aur a crescut de sase ori, iar a celorde argint – de 12 ori. De la inceputul lunii aprilie, aurul a atins maxime istorice de zece ori. Pretul aurului a trecut pragul de 1.500 dolari pe uncie, in timp ce argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani – 46 dolari pe uncie. Cat valoreaza insa aurul si argintul din Romania? In rezerva Bancii Nationale se gasesc aproape 104 tone de aur. Tezaurul romanesc aflat la Moscova cantareste 92 tone (90% este sub forma de monede de aur, iar restul in lingouri din aur fin). In plus, rezervele estimate de cele doua companii care au in prezent licenta de exploatare pentru minereuri auro-argentifere sunt de circa 310 tone de aur si aproape 1.321 tone de argint. In prezent insa, in Romania nu se mai scoate din zacaminte nici un gram de aur, anunta Romania Libera.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro