Sari direct la conținut

Business Report: Top cinci cele mai mari salarii in Bucuresti; Pericol de manipulare la "Fondul Proprietatea"; Invazia tabletelor. Va face fata iPad atacului Android; Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori; Companiile au strans datorii si sub lupa FMI

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Top cinci cele mai mari salarii in Bucuresti. Criza financiara prelungita in care se afla Romania a afectat puternic in 2010 si cele mai ridicate lefuri din Capitala, comparativ cu anul precedent. Cel mai mare salariu net lunar castigat in 2010, in Bucuresti s-a ridicat la doar 34.000 de euro, comparativ cu peste 133.000 de euro, in 2009. Potrivit datelor solicitate si furnizate pentru Forbes de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucuresti, cel mai mare salariu net incasat in 2010 in Capitala s-a ridicat la 33.724 euro, lunar, adica aproximativ 405.000 de euro, in tot anul. Salariatul respectiv lucreaza in domeniul administrarii fondurilor si are domiciliul in sectorul 1. Fata de o situatie similara din urma cu un an, cel mai mare venit din salarii din Capitala a fost in 2010 de patru ori mai mic, scrie Adevarul.

In articolul „Chinezii arunca cu miile de miliarde de dolari. Americanii nu prea vor sa le vanda companiile”, Ziarul Financiar scrie: „Acum, China se pregateste sa le intoarca favoarea tarilor respective. Intrebarea este daca Statele Unite vor fi dispuse si capabile sa participe in intregime, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Rhodium Group. Dispunand de capital din abundenta gratie enormelor excedente comerciale si inarmata cu cele mai mari rezerve valutare din lume, China a inceput sa-si investeasca bogatiile in toate colturile lumii. Studiul estimeaza ca in urmatorul deceniu China ar putea investi pana la 2.000 de miliarde de dolari in companii, fabrici sau proprietati din afara granitelor sale, investitiile putand contribui la revigorarea cresterii Americii si Europei”. Integral in ZF.ro.

Clujul va avea cel mai mare parc fotovoltaic din tara. Primarul Sorin Apostu a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca municipiul Cluj-Napoca ar urma sa aiba cel mai mare parc fotovoltaic din tara, in urma reconversiei unei zone care era destinata constructiei unui cartier de locuinte. „Vom intra cu o reconversie a ceea ce insemna cartierul Tineretului. Este vorba si de o reconversie financiara a obligatiilor asumate, prin faptul ca vor trebui sa ne furnizeze timp de 49 de ani cel putin 30% din energia pe care o produc, energie care va fi directionata catre consumul iluminatului public al municipalitatii. Acest lucru va scuti Primaria municipiului Cluj-Napoca in 49 de ani de 17 milioane de euro, la un pret calculat astazi. Faptul ca vom folosi doar energie verde in iluminatul public ne va aseza definitiv pe harta oraselor verzi din Europa” a mentionat Sorin Apostu, informeaza Capital.ro.

Pericol de manipulare la „Fondul Proprietatea”. Vicierea valorii despagubirii acordata fostilor proprietari este permisa de o serie de scapari ale mecanismului intrebuintat pentru emiterea de noi titluri de conversie la „Fondul Proprietatea”, incepand cu 2 mai. (Scaparile pot fi oricand folosite drept usi deschise pentru manipulare, motiv pentru care te mai intrebi daca sunt, intr-adevar, scapari.) Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a anuntat ca a reluat emiterea titlurilor de conversie la „Fondul Proprietatea”, urmand sa fie acordate 1,4 miliarde actiuni FP, reprezentand circa 10% din capitalul social al Fondului. Actiunile sunt aferente celor 1.284 de dosare cu cereri de optiune in actiuni, inregistrate intre 11 ianuarie si 15 aprilie, scrie Bursa.ro.

Cel mai prudent portofoliu de investitii pentru incepatori. Doar 10% din totalul resurselor ce depasesc cheltuielile curente ar trebui alocat investitiilor de catre un incepator. Restul trebuie pus in conservare, fara riscuri, spun bancherii. Portofoliile investitorilor (si nu numai) trebuie adecvate cu varsta acestora, respectiv cu obiectivele lor. „La 40 de ani o alocare orientativa este de 40% din resursele pentru investitii in actiuni si 60% in obligatiuni”, raspunde Adrian Mitroi, director executiv la MKB Nextebank, la intrebarile Money.ro. Foarte important insa, „90% din capital trebuie obligatoriu conservat fara riscuri”, in opinia bancherului Adrian Mitroi. Altfel spus, doar 10% din resursele totale pot fi alocate investitiilor in aceasta cea mai conservatoare structura primita ca raspuns la sondajul Money.ro.

Invazia tabletelor. Va face fata iPad atacului Android? Mai bine de un an Apple a jucat aproape singura (85% cota de piata potrivit ABI Research), cu Samsung in pozitia de follower la distanta (8% cota) pe segmentul de piata al tabletelor – pe care l-a si (re)inventat, de altfel. Iata insa, intr-o singura saptamana nu mai putin de sase alti producatori au atacat piata, inclusiv cea autohtona. Au insa tabletele forta de a se impune urmatoare generatie de PC-uri sau raman doar o nisa temporara, precum netbookurile? Si, daca se impun, este iPad revansa Apple dupa 20 de ani, sau Android va fi noul Windows? Magazinele online au declansat ploaia de oferte, dar producatorii si-au facut simtita si direct prezenta. „Pana acum piata a fost impartita intre iPad si iPad”, spune Radu Apostolescu, vicepresedinte si director de dezvoltare a eMAG, cel mai mare retailer online de pe piata autohtona. Acesta considera insa ca „dezvoltarea continutului a impus tabletele, iar acestea isi vor ocupa locul care li se cuvine”, informeaza Business Cover.

Spectaculosul Jaguar C-X75, produs in 250 de exemplare. Conceptul C-X75, prezentat de Jaguar anul trecut, la Paris, cu ocazia celebrarii celor 75 de ani de existenta, va fi convertit, in 2013, intr-un model de serie. Va reamintim, C-X75 este o sportiva ecologica capabila sa atinga 100 km/ora in 3,4 secunde si o viteza maxima de 330 km/ora, precum si sa ruleze folosind exclusiv propulsoarele electrice peste 50 km. Productia de serie vizeaza doar 250 de exemplare, la pretul de pornire de 1,149 milioane dolari. Platforma tehnica va fi hibrida – un motor conventional, cu ardere interna, si doua motoare electrice. Pe partea de aerodinamica, Jaguar va colabora cu team-ul de Formula 1 Williams, care se va implica in realizarea caroseriei din materiale compozite, scrie 24auto.ro.

Filippos Petsalnikos, presedintele Parlamentului Greciei: „Nu ne vindem insulele! A fost o gluma proasta a presei germane”. Aflat la prima vizita in Romania, Filippos Petsalnikos a explicat, pentru „Adevarul”, care este stadiul reformelor din Grecia si de ce tara sa sustine Romania in procesul de aderare la spatiul Schengen. Presedintele Parlamentului Greciei afirma ca masurile dure luate de guvernul Papandreou isi vor arata efectele pozitive pana la sfarsitul anului. Integral in Adevarul.

Companiile au strans datorii si sub lupa FMI. Considerate gaurile negre ale economiei atunci cand vine vorba despre plata datoriilor la buget, companiile de stat sunt adevarate „pusculite de bani” pentru clientela politica. De restructurarea si eficientizarea unora se vorbeste de multi ani, insa lucrurile au fost taraganate pana in prezent. Nu e exclus ca aceasta delasare sa continue, chiar daca presedintele Traian Basescu a spus, sambata, ca prioritatea zero a acestui an este imbunatatirea managementului in societatile de stat. Inca de la inceputul lui 2011, Fondul Monetar International (FMI) a extins lista companiilor de stat aflate sub monitorizare de la 10 la 18, dupa ce reprezentantii Fiscului au constatat ca, in 2010, datoriile acestora s-au majorat cu o treime, ajungand la 1,6 miliarde de euro la cele patru bugete: de stat, de pensii, de sanatate si somaj, informeaza EVZ.

Ce a mai ramas din economiile romanilor in banci. Puterea de cumparare a banilor depusi de romani in banci la inceputul acestui an a scazut cu 0,7% in primele trei luni ale anului, din cauza inflatiei in crestere. Cresterea preturilor de consum a atins, in luna martie 2011, unul dintre cele mai inalte valori din ultimii patru ani si cel mai mare de la inceputul crizei. In conditiile in care, in toata aceasta perioada, dobanzile oferite de banci la depozite au scazut, se pune problema cat de avantajoasa mai este economisirea prin depozit bancar. Potrivit unui calcul RL bazat pe datele Bancii Nationale a Romaniei, puterea de cumparare a banilor depusi in banci la inceputul anului a scazut, in medie, cu 0,7% pana la finele lunii martie, scrie Romania Libera.

The Money Channel se rupe de Realitatea. Postul de televiziune The Money Channel iese din contractul de management cu compania Asesoft de la 1 iunie, urmand sa fie preluata in administrare de compania Media Advertising & Sales, administrata de Dragos Nedelcu si Sorin Freciu, conform Mediafax. „Exista aceasta intelegere ca noi sa administram The Money Channel, fara a exista un acord privind proprietatea”, a declarat Sorin Freciu. El a mai precizat ca nu vor fi concedieri, echipa fiind de altfel foarte mica, si ca ar putea sa mai angajeze niste oameni. Totodata, acesta a declarat ca decizia de a renunta la Asesoft a fost luata impreuna cu noul proprietar al Realitatea, Elan Schwartzenberg, anunta Adevarul.

Cele mai bune facilitati de creditare a firmelor. O mare problema cu care s-au confruntat IMM-urile in perioada crizei, pe langa contractarea puternica a pietelor de desfacere, a fost deprecierea drastica a garantiilor. In acest context, accesul IMM-urilor la credite aproape ca a fost blocat. Asta pana cand bancile au inceput treptat sa incheie conventii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), potrivit unei analize a revistei „Capital”. Nu intamplator, cele mai bune produse de finantare a afacerilor mici si mijlocii din Romania sunt considerate cele cu garantii de la stat, conform presedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Pentru credite mai mici, de 200.000-400.000 lei, garantia statului poate fi solicitata si obtinuta in scurt timp dupa o simpla verificare din partea Fondului de Garantare, spune Irina Constantinescu, director in cadrul FNGCIMM. Aprobarea garantiei de catre Fond dureaza in medie o saptamana. Facilitatea reprezinta un ajutor de minimis si se acorda in limita a 200.000 euro, informeaza EVZ.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro