Sari direct la conținut

Business Report: Topul celor mai profitabile companii din Romania; Bancile grecesti si austriece domina piata romaneasca; Datoriile firmelor si ale populatiei au ajuns la 72 mld. euro; Batalia dintre RCS&RDS si UPC a trecut granita

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Topul celor mai profitabile companii din Romania. Companiile mari au ramas pe profit in 2009, cel mai greu an pentru economia romaneasca, exceptie facand combinatul siderurgic de la Galati, detinut de miliardarul indian Lakshmi Mittal, cu pierderi de 334 milioane de euro, sau Tarom, care a adus statului un minus de 56 milioane de euro. Chiar si firme din domenii precum bunurile de larg consum sau auto, unde scaderea consumului a fost evidenta, au ramas pe profit, insa castigurile lor au fost afectate de contextul general nefavorabil. Cumulat, primele 300 de companii din punctul de vedere al profitului au castigat 40 mld. lei (9,5 mld. euro), mai mult comparativ cu 2008, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului, scrie ZF.ro.

Crestere cu 5,5% a comenzilor noi in industrie. Un numar de 16 state membre ale Uniunii Europene au inregistrat, in luna iunie 2010 comparativ cu luna precedenta, o majorare a comenzilor noi in industrie, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in Danemarca (23%), Olanda (8,9%) si Romania (5,5%), potrivit datelor prezentate, ieri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat), preluate de Agerpres. Datele Eurostat arata ca, in luna iunie, fata de mai comenzile noi in industrie au inregistrat o crestere de 2,5% in zona euro si o crestere de 2,4% in UE 27. Doar patru state membre UE au inregistrat o scadere a comenzilor noi in industrie. Si in ritm anual, in iunie 2010 comparativ cu iunie 2009, Romania se plaseaza pe locuri fruntase in ceea ce priveste cresterea comenzilor noi in industrie, cu o majorare de 34,6%, fiind depasita doar de Danemarca (64,8%), Letonia (61,2%) si Estonia (34,6%). Irlanda este singura tara membra din UE care, in luna iunie, a inregistrat o scadere anuala a comenzilor noi in industrie, informeaza Bursa.

Ce companii romanesti au invadat pietele externe. Sunt oameni de afaceri care au intrezarit oportunitati de afaceri si in alte tari, precum Senegal, Spania, Polonia, Rusia, Serbia sau Ungaria. Au mizat pe ivestitii masive care au dus la cresterea afacerilor si nu vor sa se opreasca aici. Money.ro iti prezinta care sunt companiile care au facut primi pasi dincolo de granitele Romaniei. In 1974 a luat fiinta Rompetrol, reprezentantul la nivel national al industriei petroliere romanesti, ce avea sa devina una dintre cele mai mari afaceri din tara. In 1993, societatea este privatizata, ceea ce duce la o scadere drastica a cifrei de afaceri. In 1998, compania este preluata de omul de afaceri Dinu Patriciu. Un an mai tarziu, compania face primul pas si se extinde in afara tarii prin stabilirea sediului central in Olanda. Dupa preluarea rafinariei Vega, a furnizorului de servicii la sonda – Petros, a rafinariei Petromidia, in 2002 sunt deschise subsidiare in Bulgaria si Republica Moldova. In 2007, Dinu Patriciu vinde 75% din pachetul de actiuni, iar in 2009 si restul de 25%. In primul trimestru al acestui an, grupul Rompetrol a realizat o cifra de afaceri bruta de 841,8 milioane de dolari, iar in 2009 a realizat o cifra de afaceri bruta de 3,1 miliarde de dolari, informeaza Money.ro.

Sony introduce la Gamescom noi modele de PlayStation si anunta noi jocuri. Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) a anuntat la Gamescom, unul dintre principalele targuri dedicate industriei de gaming, doua modele PlayStation3 (PS3) noi, cu hard-discuri de capacitate mai mare, care vor inlocui vechile modele. In cadrul aceluiasi targ, au fost anuntate sase noi canale TV de tip „catch-up” si o gama variata de noi titluri pentru PSP (PlayStation Portable), de la apreciatul dezvoltator Insomniac Games, printre acestea numarandu-se si Resistance 3 sau Ratchet and Clank: All 4 One. Presedintele si CEO-ul SCEE, Andrew House, a explicat ca vanzarile consolei influentate de varianta slim&light, lansata in septembrie anul trecut, au pozitionat PlayStation pe primul loc al pietei de profil, cu 16 milioane de unitati comercializate, scrie Business Cover.

Cum se puncteaza ofertele pentru selectia intermediarului care va lista Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea va anunta pana la finele acestei saptamani castigatorul selectiei pentru intermedierea listarii la Bursa din Bucuresti (BVB), in stabilirea punctajului final, oferta tehnica si cea financiara avand fiecare o pondere de 50%. Punctajul maxim care se poate obtine in cazul ofertei tehnice este de 100 de puncte si in calculul acestuia se au in vedere trei elemente principale: experienta generala a firmei (50 de puncte), analiza obiectivelor, organizarea activitatii acesteia (20 de puncte) si echipa propriu-zisa care se va ocupa de listare (30 de puncte). In ceea ce priveste experienta generala a firmei se puncteaza elemente precum experienta in oferte publice si listari la BVB in perioada 2007-2010, experienta in oferte publice si in listari in state emergente, cu o valoare de peste 200 milioane de euro, valoarea tranzactiilor si cota de piata la BVB in perioada 2007-2010, analizele efectuate pe companii cu o valoare de piata de peste 500 milioane de euro de pe pietele emergente, anunta Economic Times.ro.

SEAT, inlocuit cu Alfa Romeo, in Grupul Volkswagen? S-a vorbit destul de mult, la un moment dat, despre dorinta lui Ferdinand Piech de a prelua marca Alfa Romeo. Intentiile nu s-au materializat, iar Grupul Volkswagen s-a reorientat la momentul respectiv, incercand sa faca din marca SEAT o „Alfa iberica”. Alfa Romeo pare sa intre acum intr-o noua era, prin fuziunea cu Chrysler, iar planurile presedintelui Sergio Marchionne sunt extrem de ambitioase: 6 noi modele pana in 2014 si vanzari anuale de 500.000 de unitati. Asta in conditiile in care, anul trecut, marca milaneza cu greu a trecut de 100.000 unitati vandute, informeaza 24auto.ro.

Bancile grecesti si austriece domina piata romaneasca. Cea mai mare parte a capitalului investit in bancile din Romania provine din Grecia, potrivit raportului BNR. Astfel, anul 2009 nu a adus schimbari in ceea ce priveste pozitiile de lideri ai pietei bancare interne. ”Sub aspectul tarii de origine a capitalului investit in institutiile de credit romanesti, nu s-au produs modificari semnificative fata de iunie 2009, Grecia pastrandu-si prima pozitie”, se arata in documentul publicat de BNR. ancile austriece si-au pastrat pozitia de lider al pietei interne din punctul de vedere al cotei de piata, fiind urmate de cele grecesti. ”La 30 iunie 2010, cea mai mare cota de piata continua sa o detina bancile cu capital austriac, urmate de cele cu capital grecesc, similar anului anterior”, se mai arata in raportul BNR, relateaza EVZ.

Batalia dintre RCS&RDS si UPC a trecut granita. Principalii jucatori de pe piata locala de cablu, RCS&RDS, cu 2,7 milioane de clienti, si UPC, cu 1,93 milioane de utilizatori, se lupta in cote de piata si in alte tari europene. RCS&RDS isi mentine suprematia in Slovacia pe segmentul televiziunii prin satelit si mizeaza pe transmisiunile sportive, iar UPC a castigat in Ungaria, pe cablu. Daca in Romania RCS&RDS se lupta cu operatorul UPC, pentru suprematia pe sectorul de cablu si este pe primul loc, in Ungaria, situatia sta invers. UPC este lider de piata, iar liderul din tara noastra RCS&RDS a coborat de pe locul doi pe trei, potrivit datelor Autoritatii de Reglementare a pietei de comunicatii din Ungaria, scrie Adevarul.

Datoriile firmelor si ale populatiei au ajuns la 72 mld. euro. Populatia si companiile private au datorii totale – la creditorii locali, dar si la cei externi – de 310 miliarde de lei (echivalentul a 72 de miliarde de euro), potrivit unor calcule ale BNR prezentate in Raportul asupra stabilitatii financiare – editia 2010. Aceasta este prima data cand sunt prezentate date privind indatorarea reala a sectorului privat. BNR publica in mod regulat date privind creditele acordate de bancile locale sectorului privat, insa acestea totalizau in iulie doar 48 de miliarde de euro. Astfel, doar doua treimi din finantarile pentru sectorul privat provin de la bancile locale, in timp ce institutiile financiare nebancare (societati de leasing sau de credit de consum) contribuie cu inca 9%. Restul de 24% a fost asigurat de creditorii straini, anunta ZF.ro.

Cat costa mancarea, bauturile si tigarile in capitalele europene. Money.ro prezinta o sinteza a preturilor medii de vanzare la mai multe categorii de produse alimentare, alcoolice si non-alcoolice din marile capitalele europene. Tarifele sunt extrase de pe numbeo.com, una dintre cele mai mari baze de date gratuite online cu informatii despre costurile vietii si ale proprietatilor. Lapte normal, 1L – 0,95 euro; Franzela – 1,30 euro; Oua, 12 bucati – 2,23 euro; Branza proaspata, 1 kg – 8,00 euro; Piept de pui dezosat, 1kg – 7,26 euro; Apa, sticla de 1,5 L – 0,82 euro; Sticla de vin, nivel mediu – 5,50 euro; Bere locala, sticla de 0,5 L – 0,78 euro; Bere importata, sticla de 0,33 L – 1,10 euro; Pachet de tigari, Marlboro – 4,72 euro, informeaza Money.ro.

Se cauta forta de munca in productie. Peste 3.000 de locuri de munca in domeniul productiei sunt disponibile la nivel national, pana la sfarsitul anului, potrivit ofertelor Trenkwalder Sobis, una dintre cele mai mari companii de recrutare si leasing de personal din Romania. „Cele 3.000 de locuri de munca reprezinta necesarul estimat la acest moment, prognoza noastra bazandu-se pe solicitarile clientilor si pe statisticile oficiale. Companiile din productie cauta personal si, daca revenirea economica la nivel continental continua cu acelasi ritm ca pana in prezent, este posibil ca necesarul de personal sa creasca pana la finele anului”, spune Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder Sobis. Romania a inregistrat in luna iunie o crestere cu 1,9% a productiei industriale, comparativ cu luna mai, potrivit Eurostat. Tot in iunie, numarul de zile lucratoare a crescut cu 7,9% fata de mai. De asemenea, exporturile Romaniei au crescut cu 25% in intervalul ianuarie-mai, potrivit INS – ambele tendinte influentand pozitiv clientii companiei Trenkwalder Sobis, scrie Business Cover.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro