Business report: Trenuri "made in China" pe căile ferate din România?; De unde mâncăm cele mai multe ouă? Țara de unde România importă aceste alimente; Idei de antreprenoriat: 10 francize in care poti investi, de la mancare, la retail si bijuterii
Seceta ne scumpește mâncarea! Prețul legumelor va crește cu 20%. Avertismentul agricultorilor. Seceta pustiește în aceste momente Australia, dar afectează pe tăcute și România. Lipsa zăpezii în miez de iarnă ne va scumpi legumele la primăvară, estimările fiind de majorare cu 20% a prețurilor. Concomitent, este afectat și grâul, astfel că și prețul pâinii s-a putea majora din cauza lipsei de apă din sol. Prețul cartofilor va crește și el în perioada următoare cu 10-15%, până la apariția celor de cultură nouă. Scumpirea nu are legătură cu seceta, ci cu reducerea stocurilor din depozite. Pe lângă efectele schimbărilor climatice, creșterile de preț vor mai fi influențate și de majorarea salariilor, care cresc costurile cu forța de muncă. De asemenea, majorarea lefurilor la bugetari și creșterea cu 40% a pensiilor vor duce la rândul lor la creșterea inflației, adică se vor vedea în prețuri mai mari, conform Libertatea.
Trenuri „made in China” pe căile ferate din România? ARF: chinezii vor putea livra fără dubii primul tren în 18 luni de la semnarea contractului. În ciuda criticilor giganţilor europeni Siemens şi Alstom, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) menţine oferta chinezilor în mega-licitaţia pentru 80 de trenuri noi în România. Mai mult, în urma analizării documentelor suplimentare depuse de chinezi, ARF susţine că rezultă fără dubii că aceştia pot livra primul tren în 18 luni de la semnarea contractului, aşa cum şi-au asumat. ARF a stabilit în septembrie 2019 că oferta asocierii chino – române CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători se situează pe primul loc la licitaţia pentru 40 de rame electrice regionale (RE-R), cu posibilitatea extinderii comenzii la 80 de trenuri, potrivit Economica.net.
Serviciile de video streaming au pierdut peste 9 miliarde de dolari în 2019 din cauza Password Sharing-ului. Partajarea unui singur cont între mai mulți utilizatori înseamnă pierderi financiare, pe care Netflix, Amazon, HBO și restul serviciilor de streaming și le asumă, deocamdată, pentru a crește. Password Sharing-ul, sau partajarea conturilor, este o practică frecventă în rândul utilizatorilor, care împart același cont pentru a nu plăti două sau mai multe conturi separate. Și este o practică ce nu se limitează doar la serviciile de streaming. În cazul acestora, însă, companiile pierd bani foarte mulți. Firma de cercetare Parks Associates estimează că serviciile de streaming au pierdut anul trecut din cauza Password Sharing-ului 9,1 miliarde de dolari. Conform aceleiași surse, pierderile vor ajunge să fie de 12,5 miliarde de dolari în 2024, arată Profit.ro.
Idei de antreprenoriat: 10 francize în care poți investi, de la mâncare, la retail și bijuterii. Parteneriatul cu o franciza implică o serie de costuri pentru francizat, de la taxa pe care trebuie să o plătească pentru a face parte dintr-un brand cunoscut, la cheltuieli de investiții și buget alocat pentru marketing. În materialul de mai jos găsiți informații despre francize din mai multe domenii, de la retail, la producție de mâncare si bijuterii. Famous Waffles, un producator de waffle-sandvișuri în spații tip insulă/camionetă, a lansat conceptul de franciză în 15 pași. Rețeaua Salad Box, lansată de clujeanul Dan Isai, a ajuns la 58 de restaurante în sistem franciză, 12 locații proprii, 12 țări în care este prezentă și 1.100 de angajați, notează Wall Street.ro.
De unde mâncăm cele mai multe ouă? Țara de unde România importă aceste alimente. S-a aflat din ce țară sunt ouăle pe care le mănâncă aproape toți românii. Polonia este țara din care se importă cel mai mult aceste alimente. Dar asta nu e tot. Acestea sunt și cele mai ieftine ouă de pe piața europeană. Polonia ocupă prima poziţie în comerţul intra-comunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu o cantitate de 3.899,16 tone în primele nouă luni din 2019, dar se află pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În perioada menţionată a fost adusă din Ungaria o cantitate de 1.742,44 tone de ouă, în valoare de 6,32 milioane de euro, relatează Capital.ro.
Importurile de electricitate au crescut cu 82% în 11 luni din 2019. Scădere generală a producției. 7,9%, până la aproape 54,16 TWh, iar importurile au crescut cu 82,5%, până la mai mult de 4,48 TWh, în primele 11 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă din 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi. Importurile de gaze naturale au crescut cu 92,1% până la 7,36 milioane tone echivalent petrol. Atât creşterea vertiginoasă a importurilor de electricitate şi de gaze cât și, parțial, scăderea producției sunt efectele OUG 114/2018, prin care s-a plafonat preţul gazelor naturale destinate populaţiei, ca şi profitul producătorilor de energie. Astfel, gazele autohtone disponibile pentru piața rămasă liberă pentru economie s-au scumpit peste nivelul celor de import. Consumul de energie în economie a scăzut cu 5,9%, până la 38,795 MWh, potrivit Curs de Guvernare.
Bitcoin s-a apreciat cu 20%, cel mai bun început de an din 2012. Cotațiile bitcoin s-au apreciat cu circa 20% în primele două săptămâni din 2020, cel mai bun început de an pentru criptomonedă începând cu 2012. Marți, cea mai populară monedă virtuală a urcat cu aproape 7% și a atins un maxim intraday de 8.688 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele peste două luni, în contextul reînnoirii entuziasmului pentru criptomonede. Lansarea de opțiuni pe contractele futures pentru bitcoin de către CME Group, cel mai mare operator bursier de instrumente derivate și contracte futures din lume, a contribuit la creșterea prețurilor. Principalele criptomonede rivale înregistrau aprecieri de până la 20% la jumătatea sesiunii de tranzacționare de astăzi, se arată în articolul Profit.ro.
Biletele VIP pentru EURO 2020 vor fi vândute cu ajutorul blockchain. UEFA a încheiat un parteneriat cu AlphaWallet, unul dintre principalii furnizori de portofele mobile pentru criptomoneda Ethereum, care va da posibilitatea microbiştilor să cumpere bilete VIP la EURO 2020 folosind tehnologia blockchain. Folosirea tehnologiei Blockchain are ca scop limitarea, sau chiar eradicarea speculei cu bilete, două dintre principalele probleme ale evenimentelor sportive. Peste 20.000 de bilete vor fi vândute în acest sistem. În cadrul acestui acord, agentul de vânzări exclusiv al UEFA furnizează ancora de încredere, biletele și finanțarea pentru dezvoltare, iar AlphaWallet oferă tehnologia. Deoarece biletele vor fi emise pe Blockchain-ul Ethereum, autenticitatea biletului este verificată instantaneu, permițând astfel transferul peer-to-peer al biletelor și contribuind, de asemenea, la limitarea distribuției biletelor false, scrie Economica.net.