Business report: Zeci de mii de bucuresteni au popriri pe conturi; Guvernul generos: Mareste salariile pentru un sfert dintre salariati, dar isi asigura partea leului; Paradoxul managerului roman: preocupat de performanta, dar neinteresat de talent si inovatie
Guvernul generos: Mareste salariile pentru un sfert dintre salariati, dar isi asigura partea leului. Guvernul vrea sa creasca salariul minim brut de la 900 la 975 de lei de la 1 ianuarie si la 1.050 de lei de la 1 iulie 2015. Desi cresterea este de 150 lei, practic angajatul va primi 104 lei, impartind cu statul, prin taxare, o parte din beneficiu. Majorarea va insemna cheltuieli mai mari pentru companii, in 2015, de 184 de lei pentru fiecare salariat, din care acesta va primi 104 lei, in timp ce statul va lua 77 lei. Din scaderea CAS, economia unui angajator a fost de 45 lei la un salariu minim. Ministerul Muncii a initiat un proiect prin care vrea sa creasca salariul minim brut situat la 900 de lei in prezent. Astfel, se continua tendinta din 2014, cand au avut loc majorari succesive: la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, noteaza Capital.ro.
Moldovenii, tot mai independenti de Rusia. Constructia in intregime a conductei Iasi -Ungheni va mai dura cativa ani, dar primele livrari de gaze din Romania in Republica Moldova vor incepe in curand, a declarat premierul moldovean Iurie Leanca, intr-un interviu acordat ieri agentiei de presa Ria Novosti si preluat de Agerpres. Rusii de la Gazprom livreaza Moldovei gaze naturale conform unui contract incheiat cu societatea „Moldovagaz”. Acesta a expirat in mod oficial in 2011 si, de atunci, a fost prelungit anual. In noiembrie, companiile rusa si moldoveana de gaze au semnat un act aditional, in conformitate cu care pretul livrarilor de gaze rusesti scade pana la 322 dolari mia metri cubi (de la circa 370 de dolari mia metri cubi), iar volumul livrarilor se mentin la nivelul celor din 2014-aproape trei miliarde de metri cubi, informeaza EVZ.ro.
Ghetea, ARB: „Aproape jumatate din cererile de credit nu sunt bancabile, dar procentul este in scadere”. Aproape jumatate din cererile de credit sunt respinse de banci, in aceasta perioada, fie pentru ca veniturile clientului nu permit accesarea finantarii, fie din cauza scaderii valorii activelor aduse in garantie, estimeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, transmite Agerpres. „Exista un numar foarte mare de solicitari de credite care nu pot fi satisfacute. De la simplul cetatean care constata ca veniturile nu ii ajung pentru a accesa un credit pe care si-l dorea, pana la societati comerciale care constata cu neplacere ca, desi i-a fost aprobata accesarea fondurilor europene de catre autoritatea de management, cand ajunge la banca, constata banca ca nu poate sa il finanteze. Personal, cred ca 40%, aproape 50% din solicitari nu sunt bancabile. La un moment dat erau chiar 80%”, a explicat Radu Ghetea, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de ARB, BNR si Alpha Bank, scrie Bursa.ro.
Fermierii care fac jumatate de milion de euro in fiecare luna. In judetul Cluj, sapte fermieri au pus, in urma cu aproximativ trei ani, bazele unei cooperative agricole in cadrul careia fermierii sa isi poata produce si comercializa laptele intr-un mod organizat. Acum, cooperativa include 64 de ferme si genereaza un business de 500.000 de euro pe luna. In primavara lui 2011, dupa o vizita in Franta, sapte fermieri din Cluj s-au gandit ca ar fi mai profitabil sa creasca vite impreuna, intr-un mod organizat, si au pus bazele Cooperativei Agricole Somes Aries. Acum, la peste 3 ani de la acea data, Cooperativa aduna 64 de membri, care au impreuna aproximativ 8.000 de capete, dintre care 2.500 de vaci cu lapte. Business-ul generat de Cooperativa ajunge la 500.000 de euro pe luna, adica in jur de 6 miliarde de euro pe an. „Noi ne-am organizat conform Legii cooperatiei agricole (566-2004). Fermele din Cooperativa sunt entitati independente, numai ca gestionam productia si imputurile impreuna”, a declarat pentru economica.net Calin Forgaciu, Director executiv Cooperativa Agricol Somes-Aries si unul dintre fondatorii Cooperativei.
Zeci de mii de bucuresteni au popriri pe conturi. Bucurestiul este in acest sfarsit de an, capitala conturilor blocate. Sanctiunea fiscala a fost inregistrata in diverse proportii, in toate sectoarele Capitalei. Un sfert din contribuabili au conturile blocate din cauza datoriilor. Si in celelalte sectoare, sfarsitul de an a venit cu zeci de mii de conturi blocate pentru neplata amenzilor, impozitelor pe case, terenuri sau autoturisme. Inspectorii fiscali insa sunt sceptici in privinta recuperarii acestor creante. Speranta acestora de recuperare a acestora nu este mai mare de 30%. „Amenzile restante au fost primite in perioada 2009 – 2013”, a spus George Adam, sef serviciu. Este doar unul dintre cazurile din sectorul sase al Capitalei pentru care inspectorii au luat decizia blocarii conturilor. In aceasta situatie, statul trebuie sa recupereze aproape 100.000 de lei, informeaza digi24.ro.
Paradoxul managerului roman: preocupat de performanta, dar neinteresat de talent si inovatie. Mai mult de jumatate din directorii consiliilor administrative ale companiilor din Romania (58%) pun accent pe strategie si performanta, potrivit unui raport Deloitte – Global Director 360: Growth from all Directions- lansat ieri. Managerii romani sunt interesati de remunerarea executivilor (21%), pe de o parte, si de criza financiara globala alaturi de anti-coruptie si anti-frauda (16%).Directorii consiliilor administrative nu sunt preocupati de talente, planificarea succesiunii la conducerea companiei, concurenta si mediul – niciunul dintre respondentii romani nu au aratat interes fata de aceste subiecte. Mai mult, aceste subiecte nu reprezinta prioritati nici in viitorul apropiat, scrie EVZ.ro.
Culoarea alba, preferata la nivel mondial. Albul continua sa fie culoarea preferata a celor care isi cumpara un automobil nou. La nivel mondial, aceasta tendinta se mentine de patru ani, conform unui studiu realizat de Axalta Coating Systems, vizand popularitatea culorilor de pe piata auto. Anul acesta, 29% dintre automobilele cumparate la nivel mondial au fost de culoare alba. Pe urmatoarele locuri in topul preferintelor se afla negrul, cu 19%, argintiul, cu 14%, griul, cu 12%, si rosul, cu 9%. Clasamentul mondial este puternic influentat de cel din China, cea mai mare piata auto din lume. In acest caz, ordinea este alb (31%), negru (24%), argintiu (13%), gri si rosu (cate 9%), conform 24auto.ro.