Sari direct la conținut

Câciu: Dacă vă întrebați de ce nu este acceptată inteligenţa artificială în administraţie, vă spun eu: este frica de schimbare. Dar să ştiţi că privatul nu e diferit

HotNews.ro
Adrian Câciu, Foto: Agerpres
Adrian Câciu, Foto: Agerpres

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu dă vina pe teama de schimbare a celor din administrație pentru ne-adoptarea Inteligenței Artificiale. ”Dacă vă puneţi întrebări de ce nu este încă acceptată la nivelul de aşteptare inteligenţa artificială în administraţie, este frica de schimbare, oameni buni. Dacă vrei să faci digitalizare în orice instituţie, dar şi în privat, să ştiţi că privatul nu e diferit, o să se supere privatul pe mine când zic asta, dar nu e diferit”, a spus Câciu.

60% din firme nu au digitalizare au o pseudo-digitalizare, un pic aşa… Au trecut la mail-uri ca să spună nu se mai fac hârtii, dar nu e digitalizare în adevăratul sens al cuvântului, a mai adăugat Câciu.

Adrian Câciu a fost prezent, sâmbătă, la Universitatea de Vară a PES activists România, care se desfăşoară la Neptun.

”Digitalizarea unui stat şi a unei societăţi înseamnă o reformă structurală de cea mai mare, o reformă mai de amploare decât orice alt tip de reformă. Este o transformare civilizaţională, ca să zic aşa, pentru că trecem de la o paradigmă la alta. Acum nu vă supăraţi pe mine, o să se supere sistemul de educaţie pe mine. Dar noi am rămas la metoda de învăţare… mă uit la copiii mei. Copiii mei învaţă încă aşa cum învăţa tatăl lor, pe aceeaşi programă neadaptată la nimic. Digitalizarea constă în mail-uri sau în WhatsApp-uri, ceea ce mi se pare infantil dacă discutăm de digitalizarea în sistemul de educaţie”, a afirmat Adrian Câciu.

El a precizat că nu poţi pune actuala generaţie să citească de pe cartea Moara cu noroc a lui Ioan Slavici când tinerii stau toată ziua cu ochii în tabletă.

”Trebuie totuşi acolo gândită o adaptare rapidă pentru că pe noi ne-au depăşit copiii. Cel mare a prins digitalizarea, să zic aşa, Android-ul, pe la şapte ani, a început să se joace pe YouTube, fără să-i zicem noi. Cel mic, în schimb, la doi ani de zile, ne trezeam că cântă telefonul şi nu ştiam de ce cântă telefonul. Vedea cum facem noi pe Android şi a început să fure, cum apasă el pe ecran. Deci ei se adaptează mult mai repede dar noi nu le oferim nimic. Noi o să-i punem să înveţe Moara cu noroc a lui Slavici, nu vă supăraţi, cu tot respectul trebuie să îi ducem să citească, dar haideţi să facem în mod atractiv. Nu poţi să-i ceri Moara cu noroc a lui Slavici de pe carte, când el toată ziua stă cu ochii în tabletă, în digital. Ori transformăm din perspectiva asta educaţia într-un mod reformator, cu ochii la viitor, ori o să fim într-o struţo-cămilă”, a mai declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

.

INTERVIURILE HotNews.ro