Sari direct la conținut

Cancerul la copii. Trei povesti reale despre lupta cu boala si supravietuire

MedLive.ro
Diana, Georgian si Daniela, Foto: Asociatia Little People
Diana, Georgian si Daniela, Foto: Asociatia Little People

​400 de copii sunt afectati anual de cancer in Romania. Statistica apartine Registrului National de Cancer, functional din 1 Septembrie 2009. MedLive.ro va prezinta povestea a trei dintre acesti copii prinsi in statisticile negre, copii care au supravietuit insa cancerului: cat de importanta e depistarea la timp, reactiile lor la aflarea diagnosticului, cum au suportat tratamentul, relatiile cu cei apropiati si cum cancerul le-a schimbat viata. Georgian, Diana si Daniela au incredere in sistemul medical romanesc, despre care spun ca le-a salvat viata. Mesajul lor: Cancerul nu se trateaza cu frica. Impotriva lui ai nevoie de optimism, vointa si putere.

  • Diana: Cand ma gandeam la chimioterapie imi trecea prin minte personajul Izzie din serialul “Anatomia lui Grey”, dar eu fata de ea voi scapa mai repede. Ce am trait eu cu siguranta are un motiv puternic: am fost ajutata si pot sa ajut si eu acum, pentru ca imi doresc sa fac asta!
  • Georgian: Am facut tratament un an si trei operatii. Prima a fost biopsia, a doua amputarea piciorului si a treia retus de bont. Acum nu mai pot fugi sau juca fotbal, dar am fost si sunt optimist si mergem inainte.
  • Daniela: Vomiti tot timpul si te doare stomacul. E urat, dar cand stii ca e pentru tine… Acum singurul lucru pe care mi-l doresc e ca eu si familia mea sa fim sanatosi si fericiti.

Diana M., 18 ani, tumora ovariana degranuloasa de tip juvenil dignosticata la 17 ani

Primele reactii la aflarea diagnosticului

Am fost diagnosticata pe 23 aprilie 2010, iar reactia… nu cred ca am putut avea o reactie controlata pentru ca nu intelegeam ce se intampla. chiar daca aveam 17 ani. Plangeam cand am auzit cuvintele “luni vei intra in operatie” ma intrebam “de ce, ce e cu mine?”, nicidecum nu ma gandeam la cancer, ci doar o mica “apendicita”si apoi voi pleca acasa.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro