Sari direct la conținut

Canicula si lefurile mici inchid santierele

Monitorul

Lucrari intarziate de lipsa muncitorilor calificati

Constructorii prahoveni se confrunta de la inceputul acestui an cu o criza majora de forta de munca. „Sunt disperat pentru ca nu gasesc muncitori calificati. Am dat anunt in ziare, am scos posturile spre ocupare la agentia de somaj, dar degeaba.

Am nevoie urgent de opt zidari si trei instalatori pentru a termina o lucrare importanta”, sustine Adrian Popa, patronul unei firme de constructii din Ploiesti. Acesta risca sa plateasca penalitati de intarziere importante din cauza lipsei muncitorilor cu ajutorul carora sa-si poata respecta contractele semnate cu clientii dornici sa se mute in casa noua.

„Am avut plangeri din partea unor clienti nemultumiti de incacarea termenelor limite promise de constructori, acestia din urma motivand ca nu au avut personal suficient”, a declarat Corneliu Buzu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Prahova.

Salarii prea mici

Autoritatile se confrunta cu o avalansa a cererilor de munca in strainatate pe piata de profil. „Zilnic primim zeci de cereri ale muncitorilor calificati, aflati in cautarea unei slujbe bine platire pe santierele Uniunii Europene.

Prefera sa astepte semnarea unui contract banos decat sa munceasca pe cateva milioane de lei in tara”, explica Floarea Preda, directorul executiv al agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova, institutie care coordoneaza in teritoriu si activitatea Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.

Potrivit directorului AJOFM Prahova, oferta financiara din strainatate este mult superioara celei autohtone. „Patronii romani ar trebui sa inteleaga ca niciun meserias nu mai este dispus sa munceasca pe salariul minim, putin peste 100 de euro, cand poate castiga afara minimum 1000 de euro”, sustine Floarea Preda.

Conducerea institutiei a organizat saptamana trecuta o bursa a locurilor de munca in constructii pentru a rezolva, macar temporar, aceasta criza. Actiunea nu a avut succes, fiind prezenti mai multi angajatori decat persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Satul parasit de meseriasi

In satul Pleasa din comuna Bucov, recunoscut pentru meseriasii din constructii care lucrau in Ploiesti, majoritatea barbatilor apti de munca a plecat la munca in strainatate. „Peste 100 de locuitori sunt plecati afara, sa munceasca pe santiere si in agricultura.

Multi si-au luat cu ei familiile pentru ca in tara e imposibil sa supravietuiesti doar cu salariul minim pe economie”, este de parere Ion Savu, edilul comunei Bucov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro