Sari direct la conținut

Cantități mari din muniția neletală și gazele lacrimogene folosite la protestul din 10 august, cumpărate de Jandarmeria din București în cele trei luni dinainte de incidente: 1.470 de cartușe cu încărcătură CS și 918 grenade de mana cu efect iritant lacrimogen GMIL

HotNews.ro
1470 de cartuse cu incarcatura CS , Foto: SICAP
1470 de cartuse cu incarcatura CS , Foto: SICAP

Parchetul General a publicat lista muniției neletale și a gazelor lacrimogene folosite la protestul din 10 august, iar datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București și Brigada Specială ‘Vlad Țepeș’ au cumpărat cantități mari din aceste produse în cele trei luni anterioare protestului. Brigada Specială spre exemplu, a cumpărat în luna mai 1.470 de cartușe cu încărcătură CS și 918 grenade de mână cu efect iritant lacrimogen GMIL, contracte care depășesc suma de 100.000 de euro. De notat că, în anii anteriori, cele două unități de jandarmi nu par să fi cumpărat cantități mari de astfel de produse, ci altele precum: îmbrăcăminte sau mașini.

Parchetul General a prezentat joi, 16 august, lista substanțelor folosite pentru reprimarea protestului din 10 august, cu precizarea că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”.

Iată lista substanțelor despre care Parchetul General spune că au fost folosite la protestul din 10 august:

  • cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
  • grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
  • pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;
  • pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);
  • pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);
  • pulverizator de mână 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);
  • cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

Amintim că HotNews.ro a semnalat încă din 14 august, înainte ca Parchetul General să publice această listă cu substanțe folosite la protestul din 10 august, că Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a cumpărat cantități mari de pulverizatoarele și sprayuri cu soluții iritant lacrimogene, produse similare cu cele descrise acum de Parchetul General, respectiv

  • 5 pulverizatoare de capacitate mărită cu soluție iritant lacrimogenă
  • 900 de spray-uri iritant lacrimogene cu mânere tip pistol, 63ml
  • 180 de spray-uri iritant lacrimogene cu mâner tip pistol, 400ml
  • 1.100 de spray-uri iritant lacrimogene 1% CS 150ml
  • 1150 de cătușe textile de unică folosință

Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat atunci, pentru HotNews.ro, că „Jandarmeria nu s-a pregătit special pentru protest” și a promis că va răspunde pe e-mail, atunci când va avea toate datele de la structurile abilitate, care este explicația acestor achiziții chiar înainte de protestul din 10 august, precum și câte din aceste produse au fost folosite în Piața Victoriei. Aceste răspunsuri nu au venit încă, deși HotNews.ro a solicitat aceste explicații și în cursul zilei de astăzi.

HotNews.ro a continuat această investigație și a descoperit în Sistemul Electronic de Achiziții Publice că achiziția unor cantități mari de muniție neletală descrisă de Parchetul general a fost făcută în luna mai din acest an și de Brigada Specială de Intervenții ‘Vlad Țepeș’ a Jandarmeriei,brigadă care a intervenit în reprimarea protestului din 10 august.

Iată ce achiziții directe a făcut Brigada Specială de Intervenții ‘Vlad Țepeș’ a Jandarmeriei în lunile mai și aprilie din 2018:

  • A. 1470 de cartușe cu încărcătură CS pentru armă lansator calibru 40 mm

Click pentru a deschide

Contract în valoare de 346.920 lei (peste 75.000 de euro). Achiziția directă a fost făcută în data de 22 mai 2018, de la firma Terra Operations SRL.

  • B. 30 de Lansatoare multiple multimisiune cal. 40 mm:

Click pentru a deschide

Contract în valoare de 195.810 lei (42.295 euro). Achiziție directă făcută în data de 18 mai 2018 de la firma Transcarpat Sportours International SRL.

  • C. 918 grenade de mana cu efect iritant lacrimogen GMIL:

Click pentru a deschide

Brigada Specială a Jandarmeriei (Unitatea Militara 0465 Bucuresti) a cumpărat prin achiziție directă, în data de 7 mai 2018, de la compania ROMARM, contract în valoare de 138.159 lei (circa 30.000 de euro).

  • D. 700 de grenade de mana cu efect iritant lacrimogen GMIL:

Click pentru a deschide

Contract în valoare de 105.350 lei (peste 22.500 euro). Achiziție directă făcută în data de 23 aprilie 2018 de la compania ROMARM.

  • Achiziția acestor cantități mari de muniție neletală și gaze lacrimogene nu pare să se înscrie în tiparul achizițiilor din anii anteriori

De notat că, potrivit datelor publicate în SICAP și SEAP (cele două sisteme electronice de achiziții publice), în anii anteriori, cele două unități de jandarmi nu par să fi cumpărat, cantități atât de mari din muniția neletală și substanțele lacrimogene descrise recent de Parchetul General.

Cu excepția ultimului trimestru din 2017, când Centralizatorul de achiziții al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București indică un contract în valoare de 90.142 de lei pentru achiziția de grenade de mână IL de la compania ROMARM, achizițiile din 2017 vizează alte servicii de reparații ori cumpărarea de îmbrăcăminte, mâncare, mașini sau baloți de paie și ovăz pentru cai.

În Centralizatoarele de achiziții din 2016 ale Direcției Generale de Jandarmi din București, aceste achiziții sunt la fel de rare:

  • 13 pulverizatoare de capacitate mărită cumpărate în luna noiembrie 2016, cu 117.000 lei de la firma Stimpex:

Click pentru a deschide

Și 1.500 de sprayuri iritant lacrimogene 1% CS de capacitate 150 ml, cumpărate în luna octombrie 2016, tot de la firma Stimpex, cu 30.600 de lei (cu TVA):

Click pentru a deschide

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro