Care sunt factorii care influenteaza sanatatea ochilor?
„Sunt extrem de variati corespunzand multitudinii de agenti din mediu care agreseaza organismul sau prezentei altor afectiuni: cardiace, pulmonare, diabet”, scrie specialistul oftalmolog, dr. Irina Velcea. „Daca prezentati unul din urmatoarele simptome inseamna ca puteti avea o problema oculara si trebuie sa va adresati medicului oftalmolog: ochi rosu, senzatie de corp strain, durere, intepaturi, sau mancarimi la nivelul ochiului, hiperlacrimare sau dimpotriva, senzatie de ochi uscat, sensibilitate la lumina (fotofobie), scaderea temporara sau permanenta a vederii a unuia sau ambilor ochi, vedere dubla, deviatia unuia sau ambilor ochi (strabism), existenta unei inflamatii sau alergii la nivelul pleoapelor”.
De asemenea, pacientii care sufera de alte afectiuni sau folosesc medicamente care in timp pot determina afectarea ochiului trebuie sa mearga periodic la control oftalmologic.
Dintre factorii externi cel mai frecvent intalniti sunt:
1. Privitul indelungat la monitorul computerului sau televizor – tulburarile de vedere pot aparea in timpul sau dupa munca la calculator. Aditional, pacientul mai poate prezenta dureri de cap, senzatie de corp strain, ochi uscat sau rosu, dureri de spate.
Daca aceste simptome apar:
- verificati vederea pentru a detecta orice afectiune ascunsa. Cand este necesar: ochelari, lentile de contact.
- faceti pauze
- verificati iluminarea pe monitor sau in camera
- daca apare senzatia de ochi uscat este recomandat sa folositi lacrimi artificiale
- restrictionati timpul pe care copilul dumneavoastra il petrece in mod continuu la calculator. Copiii sunt foarte adaptabili, ei frecvent ignorand problemele care apar (de ex. pot juca jocuri video ore in sir, fara pauze). Adesea, copii accepta vederea in ceata data de miopie, hipermetropie sau astigmatism considerand ca toate persoanele din jur vad la fel.
2. Lumina – prea multa sau prea putina lumina poate inhiba abilitatea de a vedea bine. Iluminarea proasta din incapere, mai ales atunci cand solicitati mult vederea de aproape poate duce la aparitia durerilor de cap in mijlocul sau la sfarsitul zilei.
3. Soarele – expunerea la raze UV este un factor de risc pentru aparitia cataractei si a degenerescentei maculare. Tulburarile se pot instala brusc sau de-a lungul a catorva ani. Este bine sa evitati purtarea unor ochelari de soare de calitate indoielnica si alegeti lentile cu un indice bun de absorbtie a UV.
4. Caldura – mediile uscate sau vantul pot determina aparitia ochiului uscat. Principala functie a lacrimilor este de a umezi ochiul si de a-l proteja de bacterii sau iritanti din mediul exterior, cum ar fi praful. Poate aparea vederea in ceata, senzatie de mancarime, sensibilitate la lumina. Solutia o reprezinta instilarea de lacrimi artificiale.
5. Fumatul – substantele continute in fumul de tigara pot duce la inrosirea si iritarea ochilor. Aceasta este de obicei temporara si cedeaza cand parasiti zona cu fum. Studii mai recente au sugerat ca fumatorii fac mai frecvent cataracta si degenerescenta maculara.
6. Alcoolul consumat in exces – prin deficitul de proteine si vitamine B pe care il genereaza poate duce la scaderea vederii prin afectarea nervului optic. In unele cazuri, aceasta scadere a vederii este permanenta prin aparitia atrofiei nervului optic.
7. Praful, perii de animale, anumite cosmetice pot produce alergii oculare. Trebuie sa depistati si sa eliminati alergenul respectiv si sa urmati tratamentul prescris de medic.
8. Lentilele de contact – manipularea sau depozitarea lentilelor de contact in conditii neigienice pot determina aparitia unor conjunctivite. Medicul oftalmolog va poate recomanda intreruperea portului lentilelor de contact pe durata tratamentului si inlocuirea lor dupa vindecare.