Care sunt principalele cauze ale obezității pe care le găsești chiar în farfuria ta? Topul alimentelor de evitat
HotNews.ro
![Hrană sănătoasă vs. hrană nesănătoasă, Foto: Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2024/04/image-2023-11-10-26673729-41-hrana-sanatoasa-hrana-nesanatoasa.jpg?w=796&h=533&crop=1)
Hrană sănătoasă vs. hrană nesănătoasă, Foto: Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com
Principalele cauze ale obezității se găsesc, adesea, chiar în farfuria noastră sau într-o gustare luată pe fugă sau pe stradă, atunci când ne este foame și ne grăbim. Institutul Național de Sănătate Publică a realizat o listă a alimentelor d evitat și a celor recomandate pentru o sănătate bună.
Principalele cauze ale obezității se regăsec în alimentație. Nu uitați să:
- Gătiți alimentele păstrând cât mai multe substanțe nutritive;
- Folosiți metoda la abur;
- Folosiți puțină grăsime la gătit;
- Evitați arderea mâncării prin prăjire, grătar, cuptor. Conține toxine!
Alimente nerecomandate ( sursa: Institutul Național de Sănătate Publică):
- Carne de porc, vită în exces
- Zahăr
- Băuturi răcoritoare sintetice, băuturi energizante
- Produse zaharoase preparate industrial cu coloranți, conservanți și arome sintetice (prăjituri, napolitane, jeleuri, bomboane, înghețată, snacks)
- Pâine albă
- Brânzeturi rafinate, brânză topită
- Margarină, grăsimi animale
- Alimente preparate industrial (sosuri, creme, paste)
- Mezeluri
- Iaurt pasteurizat cu arome, coloranți și conservanți sintetici
- Paste făinoase din făină albă
- Produse de patiserie
- Alimente semipreparate congelate
- Alimente conservate (termic sau cu ajutorul conservanților)
- Ulei rafinat
- Oțet sintetic
Hrană sănătoasă vs. hrană nesănătoasă / Foto: Sergejsbelovs | Dreamstime.com
Alimente recomandate (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică):
- Leguminoase (fasole, mazăre, soia, linte, năut), ouă, ciuperci, pește, pui
- Miere, fructe
- Apă, ceaiuri din plante
- Produse fără coloranți, conservanți, făină albă, zahăr și arome sintetice
- Pâine graham, pâine integrală
- Brânză de vaci, telemea proaspătă, caș
- Uleiuri vegetale, unt
- Legume și zarzavaturi proaspete sub formă de salate
- Pastă vegetală pregătită în casă
- Lapte acru, chefir, iaurt natural
- Orez, grâu, cereale măcinate integral (mămăligă, terci, turte)
- Alimente proaspete
- Ulei presat la rece
- Oțet natural din mere sau din vin, zeamă de lămâie.
Foto: Dreamstime.com.