Sari direct la conținut

Carnea de porc – vedeta culinară a sărbătorilor de iarnă. Beneficiile ascunse în această carne, blamată adesea pe motiv că ar fi nesănătoasă

HotNews.ro
Carne, Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com
Carne, Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com

Carnea de porc este vedeta culinară incontestabilă a sărbătorilor de iarnă. Adesea blamată pe motiv că ar fi nesănătoasă, carnea de porc are, de fapt, și beneficii pentru sănătate – iar acest lucru este în strânsă legătură cu alegerile pe care noi le facem – depinde mult de felul în care gătim această carne și de partea anatomică a porcului pe care alegem să o punem pe masă.

Carnea de porc poate fi foarte sănătoasă, dacă suntem atenți la cum o gătim

Până la Sfântul Vasile și Sfântul Ion se consumă în mod tradițional carne de porc.

În primul rând, carnea de porc este foarte bogată din punct de vedere nutrițional, iar organismul are nevoie de grăsime mai multă în această perioadă, deoarece este frig afară și funcția de termoreglare a organismului ne cere mai multă grăsime, explică, pentru HotNews.ro, Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

În carnea de porc se regăsesc multe proteine – o porție de 100 de grame de carne de porc macră, gătită dietetic, bineînțeles, asigură jumătate din necesarul zilnic de proteine pentru o persoană adultă.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

Porția zilnică recomandată este depășită în această perioadă, dar, în general, este de 100 – 150 de grame de produs finit de carne macră gătită dietetic și este foarte sănătoasă, arată Lygia Alexandrescu.

„Dincolo de proteine, sigur că în carnea de porc găsim grăsimi. Conținutul de grăsimi al cărnii de porc depinde foarte mult de partea anatomică din care provine. Dacă e vorba despre cotlet sau despre mușchi, acolo găsim o carne macră, slabă, cu foarte puțină grăsime – undeva la 5-6 grame de grăsime la suta de grame”, spune nutriționistul.

„Dacă vorbim despre carnea din piept sau ceafă, acestea au mult mai multă grăsime. Însă și ele se pot degresa și pot fi transformate într-un aliment aproape dietetic. Ideal este să îndepărtăm grăsimea înainte de gătire, pentru că, prin transformare termică, ea se transformă în acizi grași trans, adică grăsimi foarte stabile în organism, iar în acest fel crește colesterolul.”

În plus, atunci când se gătește, este ideală grătirea cărnii de porc la cuptor, prin fierbere, la abur, la grătar, în niciun caz prin prăjire în ulei – pentru că asta ar însemna să îi îmbogățim valoarea deja crescută, nutrițională și calorică, cu și mai multe calorii provenite din ulei. În plus, încălzirea uleiului iarăși nu este recomandată.

Carne de porc / Foto: Florin438 | Dreamstime.com

Carnea de porc conține minerale și vitamine importante

„Dintre mineralele care se găsesc în carnea de porc, cea mai importantă este fierul, mai ales pentru persoanele care suferă de anemie, de lipsă de fier, 100 de grame de carne de porc dau în jur de 12% – 15% din fierul zilnic recomandat. Zincul este de asemenea un microelement foarte important pentru imunitatea noastră, mai ales în această perioadă, iar în carnea de porc se găsește din abundență”, explică Lygia Alexandrescu.

În carnea de porc se găsesc, de asemenea urme de vitamină D și, să nu uităm, acizii conjugați – acidul linoleic conjugat, în special, foarte important în menținerea membranei celulare integră și, bineînțeles, în prevenția bolilor cardiovasculare și menținerea sănătății cardiovasculare, mai ales acum, iarna, când este frig afară, mai spune nutriționistul.

Din punctul de vedere al riscurilor pe care le implică un consum constant de carne de porc, trebuie să fim atenți însă și să evităm să consumăm o cantitate mare – dacă consumăm o cantitate mare este risc de gută, de hiperglicemie, subliniază Lygia Alexandrescu.

Foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro