Cartierul Evreiesc mai pierde un monument istoric. Fosta școală de meserii „Ciocanul”, făcută scrum la început de an, și povestea ei extraordinară
Anul 2025 a început cu o nedreaptate pentru patrimoniul de arhitectură al Bucureștiului: fosta școală evreiască de meserii „Ciocanul” a ars din temelii. S-a făcut scrum. OAR-B anunță, printr-un comunicat, că „daunele provocate de incendiu este posibil să se afle sub incidența Legii 422/2001, reactualizată, cu privire la paza, lipsa conservării și a întreținerii.”
Incendiul a izbucnit în ziua de 5 ianuarie a distrus fosta școală „Ciocanul”, instituție de învățământ transformată de comuniști, după 1948, în Grupul Școlar Industrial „Timpuri Noi”.
E vorba de ansamblul de patrimoniu de pe Calea Dudești 127, clasat în Lista Monumentelor Istorice încă din anul 1992, la poziția 90B.
E compus din trei clădiri cu valoroasă arhitectură industrială de sfârșit de secol al XIX-lea și aproape 1.500 de mp teren și a reintrat în posesia Federației Comunităților Evreiești din România, după retrocedare, dar a fost vândut, noul proprietar lăsând totul în paragină.
Urmele lucrărilor din fier forjat ale elevilor de la Școala „Ciocanul” mai există în București
Puțină lume știe că minunatele garduri din fier forjat, în stil Art Deco, de la casele din Bucureștiul La Belle Epoque sau interbelic, vechi sobe și calorifere, ornamentația de metal a Palatului Poștei, candelabre, balcoane, ornamente de zinc, dar și piese de mobilier de interior, azi relicve pe cale de dispariție, au o legătură cu talentul, munca și măiestria elevilor de la Școala „Ciocanul”.
Citește, pe B365.ro, povestea extraordinară a acestui loc acum în ruină