Sari direct la conținut

Casa Albă retrage într-un gest diplomatic rar invitația pentru prim-ministrul țării care a înfuriat deopotrivă SUA și UE

HotNews.ro
Casa Albă retrage într-un gest diplomatic rar invitația pentru prim-ministrul țării care a înfuriat deopotrivă SUA și UE
Premierul georgian Irakli Kobakhidze (dreapta), alături de oligarhul Bidzina Ivanishvili (centru), considerat liderul de facto al partidului Visul Georgian, FOTO: Davit Kachkachishvili / AFP / Profimedia

Casa Albă i-a retras premierului georgian Irakli Kobakhidze invitația la o recepție găzduită de președintele Joe Biden pentru liderii mondiali ce se află în Statele Unite pentru Adunarea Generală a ONU, un gest diplomatic rar care subliniază tensiunile dintre Washington și Tbilisi, scrie Reuters.

Mai mulți oficiali din Georgia au declarat pentru presa locală că Kobakhidze, care urmează să susțină un discurs la ONU joi, a fost invitat inițial la recepție, dar că invitația sa a fost anulată de partea americană.

Ei au relatat de asemenea că oficialii americani au refuzat orice fel de întâlnire cu delegația Georgiei.

Agenția georgiană InterPressNews a citat ambasada americană de la Tbilisi, care a afirmat că invitația a fost retrasă din cauza „acțiunilor anti-democratice, dezinformării și retoricii negative față de SUA și Occident” ale guvernului condus de Kobakhidze.

Shalva Papuashvili, președintele parlamentului georgian, a catalogat gestul SUA ca fiind „frivol”.

Destrămare dramatică a relațiilor diplomatice între Georgia și Occident

În mare parte pro-occidentală și un recipient major de ajutoare americane după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Georgia a asistat în ultimele luni la o degradare dramatică a relațiilor cu Occidentul din cauza acuzațiilor de înclinații autoritare și pro-rusești ale puterii de la Tbilisi.

Partidul de guvernământ Visul Georgian, văzut pe larg ca fiind controlat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, un fost premier al Georgiei, a adoptat în luna iunie o lege împotriva „agenților străinătății”. Legea este considerată a fi inspirată de legislația asemănătoare din Rusia, pe care autoritățile de la Moscova au folosit-o să suprime orice formă de disidență după declanșarea războiului din Ucraina.

Legea din Georgia, pe care opoziția de la Tbilisi o numește „legea rusească”, a fost aspru criticată atât de Statele Unite, cât și Uniunea Europeană. Deteriorarea rapidă a relațiilor dintre UE și Georgia este cu atât mai dramatică întrucât blocul comunitar i-a acordat statutul de țară membră la aderare chiar în decembrie anul trecut.

Visul Georgian urmărește să obțină un al patrulea mandat succesiv de guvernare la alegerile parlamentare pe care Georgia le va organiza în luna octombrie a acestui an, iar fostul premier Ivanishvili a declarat că, în cazul unei noi victorii electorale, opoziția pro-occidentală reunită în Mișcarea pentru Unitate Națională va fi interzisă.

SUA a impus sancțiuni, UE amenință cu suspendarea vizelor

Ultimele sondaje de opinie arată că Visul Georgian rămâne pe prima poziție în preferințele electoratului, dar că el a pierdut teren comparativ cu alegerile legislative din 2020, când a obținut aproape 50% din voturi și o majoritate la limită în parlament.

Mamuka Mdinaradze, unul dintre liderii Visului Georgian, a acuzat miercuri într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook că administrația Biden încearcă să ofere un „colac de salvare” opoziției din Georgia.

Mai devreme în cursul acestei luni, SUA au impus sancțiuni împotriva a doi comandanți ai poliției georgiene, pe care îi acuză că au fost implicați în suprimarea violentă a protestelor pe scară largă împotriva așa-zisei „legi rusești”.

UE a anunțat la rândul ei săptămâna trecută că ar putea suspenda regimul de călătorii fără viză pentru georgieni, dacă alegerile din octombrie nu vor fi libere, corecte și pașnice.

UE a declarat anterior că procesul de aderare al Georgiei la blocul comunitar este acum de facto înghețat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro