Casa Verde Fotovoltaice: AFM nu a găsit nereguli la înscrierea persoanelor fizice, dar sunt probleme cu instalatorii / Unii au venit cu garanții de la case de amanet
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a găsit nereguli la înscrierea persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice, potrivit informațiilor transmise pentru HotNews.ro. Pe de altă parte, instituția a anunțat, printr-un comunicat de presă, că unii instalatori înscriși nu respectă condițiile din ghidul de finanțare, iar AFM le-a cerut să prezinte noi scrisori de garanție în termen de 15 zile, astfel că publicarea listei cu instalatorii validați va mai întârzia.
Peste 65.000 de dosare au fost înscrise în ediția din acest an, care s-a derulat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie.
Anul acesta, interesul oamenilor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice a fost atât de mare, încât bugetele s-au epuizat în mai puțin de 2 minute la fiecare dintre sesiuni. Recordul a fost la regiunea București-Ilfov, unde înscrierea s-a terminat într-un minut și 5 secunde. Timpul scurt de înscriere a ridicat suspiciunea unor fraude.
După finalizarea înscrierilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că AFM derulează o anchetă cu privire la înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice, iar cei care au folosit programe interzise vor pierde finanțarea. Aceasta după ce HotNews.ro a scris că un soft care se vinde pe internet poate înscrie un dosar în doar 9 secunde completând automat codurile captcha, lucru interzis în ghidul de finanțare.
„După finalizarea alocării fondurilor pe fiecare regiune, AFM a derulat o analiză minuţioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare aplicaţiei informatice și nu au fost identificate astfel de încercări”, au transmis reprezentanții instituției, la solicitarea HotNews.ro.
Ei susțin că aplicația prin care s-au făcut înscrierile a fost astfel construită pentru a descuraja orice acţiune de fraudare sau „robotizare”.
- „Administrația Fondului pentru Mediu a dezvoltat şi utilizat aceeaşi aplicație informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca și anul trecut, la care a adăugat suplimentar încã un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor.
- Aplicația a funcționat în aceiași parametri pentru toţi solicitanții finanțări, fără elemente
preferențiale de nicio natură, aceasta procesând toate solicitările în ordinea în care acestea au fost recepționate. Înscrierea a fost una competitivă, fiind realizată in ordinea înscrierii până la epuizarea fondurilor”, spune AFM.
Pentru anul următor, autoritățile au în plan modificarea criteriilor de departajare a beneficiarilor. Ar putea avea prioritate cei care locuiesc în zone cu mai puțini prosumatori, potrivit ministrului Mediului.
Unii instalatori care s-au înscris la AFM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au venit cu garanții de la case de amanet
Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al instituției, AFM a găsit nereguli la instalatorii înscriși în program.
- „Pentru a reduce riscurile legate de validitatea garanțiilor depuse de instalatori în cadrul programului, AFM a efectuat verificări stricte asupra garanțiilor bancare și a instrumentelor de garantare furnizate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri). Aceste măsuri au fost necesare pentru a asigura conformitatea garanțiilor cu prevederile Ghidului de finanțare și legislația națională în vigoare, astfel încât procesul de acordare a finanțării să se desfășoare fără întreruperi și să protejeze fondurile publice destinate acestui program.
- În urma acestor verificări, AFM a constatat că anumite firme nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a emite scrisori de garanție conforme cu cerințele din Ghidul de finanțare.
- Aceste firme fie nu își desfășoară activitatea pe teritoriul României, fie sunt înscrise în Registrul Băncii Naționale a României la secțiunea „Case de amanet”, se precizează în comunicat.
Astfel, în urma verificărilor efectuate atât la nivelul BNR, cât și la nivelul ASF, AFM a solicitat instalatorilor care au depus garanții neconforme ca, în termen de 15 zile, să prezinte noi garanții conforme cu legislația națională pentru a putea participa la sesiunea de finanțare din 2024.
După finalizarea sesiunii de validare a instalatorilor, AFM va publica lista acestora. Beneficiarii vor avea la dispoziție un termen de maximum 90 de zile de la publicarea listei pentru a selecta un instalator validat în vederea analizării documentelor încărcate.
Anul acesta, fiecare beneficiar va primi de la stat 30.000 de lei pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare, iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.