Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice. Cât costă să-ți pui panouri, ce economii poți face și cum să te descurci cu birocrația

Panorama.ro
Panourile solare ar putea ajuta România să înlocuiască hidrocarburile, Foto: Shutterstock
Panourile solare ar putea ajuta România să înlocuiască hidrocarburile, Foto: Shutterstock

Datorită avansului tehnologiei, panourile fotovoltaice sau solare au devenit tot mai căutate, dar și mai accesibile pentru publicul larg și în țara noastră. Similar cu cei care s-au orientat către pompe de căldură, din ce în ce mai mulți români caută să își monteze astfel de panouri, în speranța că vor putea să reducă facturile la întreținere. Însă, cum se întâmplă deseori cu noile tehnologii, statul pare să gâfâie în cursa de a ține pasul cu cererea în derularea programelor de susținere pentru cei care vor să își producă singuri energia.

Programul Casa Verde Fotovoltaice, care ar fi trebuit să fie un catalizator pentru astfel de panouri, le-a dat, paradoxal, bătăi mari de cap românilor care vor să facă bani din soare. Însă în ciuda tuturor acestor probleme, prin noul program pentru 2023, autoritățile române speră să ajungem să avem în România peste 100 de mii de prosumatori, adică oameni care și consumă, dar și produc energie electrică.

Preț. În cât timp se amortizează investiția pentru panouri solare?

Când vine vorba de preț, un set de panouri fotovoltaice costă, de regulă, între 20 și 35 de mii de lei. Cu tot cu montaj, poate duce până în 15.000 de euro, se arată pe site-urile de specialitate.

Panourile solare sunt o opțiune pentru mai toate tipurile de locuințe, indiferent dacă vorbim de stadiul de proiect sau în curs de construcție ori dacă e o casă deja construită. Elementele de montaj și de construcție sunt similare. Astfel, amortizarea investiției depinde mai degrabă de gradul de autoconsum, a explicat Claudiu Velisar, director tehnic fotovoltaice Romstal România, pentru Panorama:

  • „Dacă vorbim de segmentul rezidențial, unde ne racordăm cu 0,8-0,9 lei/KW, unde și prețul de injecție este mai mare, amortizarea se face undeva între 5-7 ani. Dacă vorbim de prețuri pe segmentul comercial, dat fiind faptul că 80% din consum este pe timp de zi, amortizarea se face mult mai repede, între 3-5 ani, chiar și în anumite cazuri între 2-3 ani”.

Dacă s-ar renunța la prețul plafonat, amortizarea s-ar face chiar mai repede pentru segmentul rezidențial, cam în 4-5 ani, apreciază specialistul.

Citește integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro