Casa Verde Fotovoltaice: Unii instalatori primesc cu întârziere banii de la stat / AFM ar trebui să le plătească penalități, spune ministrul Mediului
Firmele care instalează panouri fotovoltaice finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice au început să primească cu întârziere banii de la stat. De exemplu, una dintre companii spune că, pentru programul din anul 2021, a încasat doar un milion de lei din opt și acuză lipsa unor termene și proceduri clare de decontare. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, le dă dreptate instalatorilor și spune că statul ar trebui să le plătească penalități pentru aceste întârzieri.
„Unii instalatori s-au plâns că există întârzieri la plată. Cei care au multe instalări au probleme mari cu decontarea”, a afirmat, pentru HotNews.ro, Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.
Potrivit acestuia, majoritatea prosumatorilor își instalează panouri fotovoltaice cu o capacitate mai mare decât finanțează Casa Verde, astfel că instalatorii nu depind doar de banii de la stat.
Administrația Fondului de Mediu știe și exploatează acest lucru, consideră Pîrșan.
- „90% dintre beneficiarii programului Casa Verde nu rămân la 3 kW asa cum este programul. Ei suplimentează la cel putin 5 kW și da, este o decizie corectă din partea viitorului prosumator, deoarece 3 kW în eucuația unei case normale nu înseamnă mare lucru, în termeni de economie la factură, ținând cont că doar vara avem producție apropiată de 80% din puterea instalată.
- Unii dintre ei merg până la maximum 8 kW și de aici o supapă de finanțare a instalatorilor, deoarece în condițiile în care instalatorii ar monta sisteme doar de 3 kW, acestea nefiind platite, ar duce la falimentarea lor cu siguranță.
- Faptul ca 90% dintre beneficiari vin cu un aport de finanțare peste sistemul de 3 kW, este un „balon de oxigen” pentru firmele instalatoare și AFM-ul știe și exploatează acest lucru”.
„Intrăm într-o zonă obscură. Nu există termene menționate în lege”
Spre exemplu, Adrem Invest a încasat doar un milion de lei din cei opt pe care trebuie să i le deconteze Administrația Fondului de Mediu pentru programul din anul 2021.
„Intrăm într-o zonă obscură. Nu există menționate în lege nici termene și nici o specificare foarte clară a modului în care trebuie să arate dosarul. Ajungi la situații ciudate, în care, în funcție de persoana care se uită pe dosar de la AFM, îți mai trebuie o hârtie, care nu este precizata undeva… dar la altă persoană de la AFM care are alte dosare nu ți se cere, și sunt hârtii care nu sunt menționate în lege”, a afirmat Corneliu Bodea, CEO al Adrem, citat de publicația e-nergia.ro.
Întrebat despre această situație, Mircea Fechet, ministrul Mediului, le dă dreptate instalatorilor și spune că statul ar trebui să le plătească penalități pentru aceste întârzieri:
- „În primul rând, AFM-ul este instituția care derulează acest program și cu siguranță președintele AFM-ului este mai în măsură decât mine să răspundă la astfel de întrebări.
- Însă vreau să clarific că între AFM și instalatori există o relație comercială în care fiecare parte are niște drepturi și niște obligații și dacă există întârzieri de la plată și de o zi, nu de un an de zile, eu mă aștept ca cineva să plătească pentru acele întârzieri, pentru că nu ne propunem să punem în pericol nicio afacere, nicio societate comercială din România.
- Eu cred că trebuie să existe un termen rezonabil de plată și așa cum atunci când nu-ți plătești TVA-ul pe data de 25 a lunii, de a doua zi plătești penalități, eu cred că și statul român trebuie să fie bun de plată în astfel de situații.
Fechet: Nu știm încă dacă programul Casa Verde va finanța și baterii de stocare a energiei
Ministrul Mediului a participat, joi, la deschiderea târgului de mediu și energii regenerabile Green Energy Expo Romenvirotec, unde a fost întrebat și dacă noul program Casa Verde va finanța baterii de stocare a energiei, nu doar panourile propriu-zise.
- „Anul acesta programul are un buget-record. Pentru prima dată alocăm peste 2 miliarde de lei acestui program.
- Fără îndoială, trebuie să ne gândim și la soluții de stocare a energiei electrice, pentru că aud din ce în ce mai des că, după tot acest efort, după ce românii au așteptat să-și instaleze panouri fotovoltaice pe casă, se trezesc în mijlocul zilei că sunt deconectați de la rețea.
- Asta ne face să ne gândim foarte serios la soluții de stocare și ne face să ne gândim serios la modul în care ținem sub echilibru sistemul energetic național.
- Îmi doresc să identificăm soluții de natură tehnică și financiară să putem să finanțăm nu doar panourile în sine, dar și soluțiile de stocare”.
Fechet a mai spus că, pentru asta, este nevoie de modificarea ghidului de finanțare printr-un ordin de ministru, însă nu a precizat concret dacă acest lucru se va întâmpla sau nu.
În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, din punctul său de vedere, ar trebui ca românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice să fie obligați să-și instaleze și capacități de stocare.