Sari direct la conținut

Castorii au repopulat teritoriile de pe raul Mures din Arad, dupa circa 200 de ani de la disparitia din tara

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Castorii au repopulat toate vechile teritorii ale speciei de pe raul Mures, in judetul Arad, dupa aproape 200 de ani de la disparitia acestora din Romania, biologii spunand ca exemplarele aduse din Germania in urma cu 13 ani s-au inmultit, numarul lor ajungand acum la 160.

Biologul aradean Gabriel Herlo, care a facut un studiu privind populatiile de castori din judet si are in derulare proiecte de protejare a speciei, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, ca numarul exemplarelor a ajuns la cel putin 160 pe cursul raului Mures doar in judetul Arad, dar mai multe familii au migrat si in Timis, fiind monitorizate pana la Cenad.

Conform sursei citate, cea mai importanta crestere a populatiei de castori a fost observata in ultimii trei ani, fiind localizate familii in albia Muresului, chiar si in centrul municipiului Arad.

Biologul a precizat ca primii castori au fost eliberati pe Mures in anul 2002, cand au fost aduse 22 de exemplare din Germania.

„De atunci, numarul familiilor de brebi (castor fiber – n.r.) a crescut, ajungand sa recucereasca toate teritoriile pe care le ocupau la inceputul anilor 1800”, a spus Gabriel Herlo.

Reprezentantii Parcului Natural Lunca Muresului au declarat ca monitorizeaza atent specia, iar periodic sunt descoperite noi teritorii ocupate de castori.

Principala urma pe care o lasa rozatoarele sunt copacii doborati, iar cele mai multe semne de acest fel sunt pe o insula aflata la 35 de kilometri de Arad, intre Pecica si Semlac, care a fost botezata, neoficial, „Insula castorilor”.

Specialistii considera ca acest loc, care are o suprafata de trei hectare, este perfect pentru dezvoltarea speciei, pentru ca este izolat, accesul fiind posibil doar cu barca.

„Speram ca odata cu reaparitia brebilor sa nu ne confruntam cu braconajul”, a spus biologul aradean.

In urma cu doua secole, acest animal era printre cele mai vanate pentru blana si carne, astfel ca a disparut complet din Romania, ultima atestare documentara a existentei castorului fiind din 1824.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro