Sari direct la conținut

Cat costa sa faci liceul in Marea Britanie sau Elvetia. Licee private de elita: admitere, taxe de scolarizare si programe de studii

HotNews.ro

Sistemele educationale din Marea Britanie, Elvetia, Germania si Statele Unite ale Americii au ca trasatura definitorie abordarea interdisciplinara. Aceasta este si diferenta fundamentala intre invatamantul occidental si cel din Romania, a declarat Irina Christova, manager al Grupului Integral, organizator al proiectului World Education. Intr-o conferinta de presa sustinuta inaintea targului specializat pentru invatamantul secundar in strainatate, aceasta a prezentat principalele licee din Marea Britanie si Elvetia care ofera burse pentru elevii romani, programele scolare pe care acestea le ofera, precum si taxele de scolarizare.

La targul de anul acesta, care se va desfasura pe 10 si 11 decembrie la hotel Hilton in Bucuresti, vor fi prezenti 32 de reprezentanti de scoli private si colegii din Marea Britanie, Elvetia, Germania si Spania. Targul se adreseaza familiilor care au copii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani si care iau in calcul posibilitatea sa isi trimita copiii la studii in strainatate, pentru ciclul secundar.

„In Romania exista un interes sporit pentru International Baccalaureate, pentru a carui dobandire este necesara o pregatire in ultimii doi ani de studiu. Aceasta alegere asigura o buna pregatire pentru educatia universitara si faptul ca elevul sta doar doi ani in strainatate face ca acest tip de educatie sa fie mai ieftin”, a declarat joi, 8 decembrie, Irina Christova.

In Marea Britanie, familiile din Romania au de ales intre doua tipuri de scoala: scoala internat de tip traditional, care este situata in zonele suburbane si unde elevii poarta uniforme. Al doilea tip este scoala urbana, unde elevii nu trebuie sa poarte uniforme, nu locuiesc in campus si sunt lipsite de anumite restrictii des intalnite in scolile de tip internat.

Toate sistemele de invatamant prezentate la targ un element comun: au evaluari frecvente si vacante mai dese decat in Romania. Dar fiecare vacanta este precedata de o examinare. In Anglia exista 5 vacante importante pe an si 5 sesiuni de examinare si de raportare a rezultatelor copilului catre parinti. Toate aceste raportari sunt intocmite de profesori si comunicate parintilor, alaturi de nivelul de performanta scolara si recomandari.

Cea mai importanta nota in primul semestru nu se da pentru cunostinte, ci pentru efortul pe care il depune elevul. In sistemul britanic, se pun intotdeauna, la fiecare materie, cate doua note: una pentru rezultatele testului si cea de-a doua pentru efortul pe care copilul respectiv l-a depus in pregatirea la materia respectiva, a declarat aceasta.

Marea Britanie

In Marea Britanie studiaza in 2011 peste 24.500 de elevi din strainatate, potrivit datelor furnizate de Independent Schools Council (ISC). Nu exista insa o statistica exacta a numarului de elevi romani inscrisi aici in ciclul preuniversitar. In Marea Britanie, educatia este obligatorie pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani.

In scolile primare invata copii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani, clasele sunt de obicei mixte (baieti si fete). In scolile secundare invata copii cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani. Dintre acestea, unele ofera program optional pentru cei cu varsta peste 16 ani. Scolile pensiuni accepta elevi cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Intre 11 si 14 de ani, elevii studiaza intre 10 si 15 materii, iar programul nu prevede examene oficiale.

GCSE (General Certificate of Secondary Education) – La varsta de 14 ani, elevii incep sa invete conform unui program de doi ani, alegand intre 5 si 10 materii, iar la sfarsitul perioadei sustin examene pentru diploma GCSE (General Certificate of Secondary Education).

Nivelurile AS- si A – In ultimii doi ani de liceu, elevii sunt instruiti in programe cu profilurile AS- si A si primesc o diploma, care este recunoscuta pentru admiterea la universitate. Instruirea este profilata in functie de interesele elevilor si de orientarea profesionala. Exista programe specializate in afaceri, stiintele naturii, uman, limba si programul de arte.

Admiterea

Admiterea elevilor, care se aplica si candidatilor din Romania, consta in urmatoarele etape:

  • Cei cu varsta de 11 sau 12 ani dupa incheierea clasei a 6-a: admitere in clasa a 7-a
  • Cei cu varsta de 13 sau 14 ani dupa incheierea clasei a 7-a: admitere in clasa a 9-a, atunci cand elevii incep sa se pregateasca pentru programul de doi ani GCSE;
  • Cei cu varsta de 14 sau 15 ani dupa incheierea clasei a 8-a: admitere in clasa a 10-a, atunci cand incepe programul de doi ani GCSE;
  • Cei cu varsta de 16 sau 17 ani dupa incheierea clasei a 10-a: admitere in clasa a 12-a, atunci cand incepe programul de doi ani A-level.

Pentru admitere, elevul trebuie sa sustina un test de engleza, de matematica si la inca o materie.

Taxele de scolarizare

Taxele in scolile secundare private includ instruire, cazare, masa si aproximativ 45 de optiuni diferite de activitati extrascolare. Sumele sunt in jurul a 25.000 de lire sterline pe an. Taxele se platesc in septembrie, atunci cand copilul pleaca la studiu.

Intre scolile preferate de romani se numara Chase Academy si Brooke House College – pentru ca ofera burse copiilor din Romania, burse care acopera intre 20% si 40% din taxe. Dar nu toti cei care aplica pentru burse le primesc automat, pentru ca se realizeaza o selectie pe baza rezultatelor copiilor la teste.

Alte doua scoli importante sunt Caterham School si Abbey DLD. Caterham School este pe primul loc in topul scolilor internat mixte pentru copii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, potrivit unui clasament Financial Times. Peste 90% dintre elevi isi continua studiile la universitate si 83% dintre ei aplica pentru Top 20 universitati din Marea Britanie. In 2010, 11% dintre absolventi au fost acceptati la Oxford. Caterham School este o scoala internat, amplasata in apropierea Londrei, dar nu in interiorul orasului.

Abbey DLD este amplasata in interiorul orasului, in Londra. Scoala se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, iar profesorii sunt absolventi de universitati prestigioase. Fiecare elev are un tutore personal, care il ghideaza permanent si il pregateste pentru interviul de acceptare la o universitate. Desi este o scoala urbana, Abbey DLD se afla in primele cinci scoli mixte din Marea Britanie.

La targ va fi prezentata si Lancing College, cunoscuta pentru cursurile de muzica, scoala avand cinci orchestre, iar printre activitatile extrascolare exista si cursuri de pilotaj pe care parintii le pot alege pentru copiii lor. Printre scolile prezentate va fi si Millfield School, cunsocuta pentru activitatile sportive pe care le deruleaza si descrisa ca „orasul olimpic”. Scoala nu se adreseaza doar elevilor interesati de sport.

Printre institutiile britanice prezentate este o scoala unde nu sunt foarte multi elevi, dar fiecare dintre ei are la dispozitie un tutore care sa se ocupe de el si sa il ajute indeaproape. CATS College lucreaza cu grupuri de 5 sau 6 elevi la un profesor, ceea ce ii ajuta foarte mult in pregatirea pentru universitate. Acest tip de clase foarte restranse se adreseaza fie elevilor pasionati de o anumita materie si care au nevoie de o pregatire intensiva pe acea materie, fie celor care au deja o anumita canalizare spre un anumit domeniu in privinta studiilor universitare.

Elvetia

In Elvetia studiaza in 2011, in invatamantul preuniversitar privat, 64 de copii romani. Sistemul Educational din Elvetia este descentralizat, autonom si este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Invatamantul primar si cel secundar general dureaza 12 ani.

Alaturi de programul de studiu elvetian exista si alte programe, oferite de scolile-pensiuni private. Absolventii primesc calificari recunoscute la nivel international:

  • Swiss Matura
  • British GCSE si A-level s
  • Diploma americana pentru absolvirea invatamantul secundar (High School Diploma)
  • Baccalaureat pentru Franta
  • Abitur pentru Germania
  • IB (International Baccalaureate)

Instruirea poate fi in limba engleza, franceza, germana sau italiana. Anul scolar in Elvetia, de obicei, incepe in luna septembrie si se incheie in luna iulie.

Admitere

Alegerea depinde de varsta elevului /ei, studiile anterioare, gradul de cunoastere a limbii si planurile de viitor. Optiunile de studiu sunt depind si de tipul de program si de regiune.

Taxa de scolarizare depinde de specificul scolii si a programului si variaza intre 60.000 si 90.000 de franci elvetieni pe an.

Printre institutiile prezente la targ se numara Aiglon College. Predarea se face in limba engleza, dupa sistemul britanic de invatamant, in prezent fiind inscrisi 351 de elevi straini. Cerintele pentru admitere sunt foaia matricola cu notele din ultimii doi ani, o recomandare din partea profesorilor de limba engleza si matematica, sustinerea unor examene de limba engleza, matematica si cultura generala, precum si un interviu cu directorul.

Brillantmont International School este o scoala internationala, acreditata de „European Council of International Schools”. Este cunoscuta pentru programele de limbi straine oferite, iar limba oficiala a scolii este franceza. Scoala este situata in centrul orasului Laussane, iar parintii primesc lunar referinte despre rezultatele copiilor lor. Cerintele pentru admitere sunt foaie matricola cu notele din ultimii trei ani si recomandare din partea profesorului.

College Champittet este de asemenea in Laussane, iar predarea este bilingva, in franceza si engleza. Programele academice oferite sunt Bacalaureatul elvetian, Bacalaureatul francez, International Baccalaureate, franceza ca limba straina si cursuri de vara. Cerintele pentru admitere sunt foaie matricola cu notele din ultimii doi ani, pasaport international valabil si interviu cu directorul.

Leysin American School este acreditata de Asociatia Scolilor si Colegiilor a Statelor Centrale din SUA, de Comitetul Scolilor Internationale din Marea Britanie si Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) 9001:2000. Programele academice oferite sunt US High School Diploma, American College – Preparatory (AP), IB Diploma, Limba engleza ca limba straina (ESL), Cursuri de vara de limbi straine. Cerintele pentru inscriere sunt foaie matricola cu notele din ultimii trei ani si rapoarte din anul scolar in curs, Recomandare din partea profesorilor de engleza si matematica, Recomandare din partea directorului scolii, Chestionar pentru elevi si eseu de 300 cuvinte scris de mana, Copie pasaport, Fotografia candidatului scanata.

Scoala internationala College Du Leman este o componenta a lantului Meritas din care fac parte scoli-pensiune din America si Europa. Scoala este situata la 9 km de Geneva, in oraselul Versoix. Programe academice oferite sunt, pe Sectia anglo-americana: IGCSE, IB, Advanced Placements, iar pe Sectia franco-elvetiana: French Baccalaureat, IB Francais, Swiss Federal Maturite si Cursuri de vara de lb. straine. Cerintele pentru inscriere sunt Foaie matricola cu notele din ultimii doi ani, Recomandari din partea a doi profesori, Test la limba engleza sau franceza, Interviu cu directorul.

Irina Christova a declarat in cadrul conferintei de presa ca fiecare scoala are un psiholog angajat care ajuta elevii sa treaca peste socul cultural. Procesul de admitere dureaza trei ani in cazul celor mai dure si mai selective scoli, in rest dureaza intre sase luni si un an.

Potrivit acesteia, exista si posibilitatea ca elevii interesati sa urmeze scoli de stat in strainatate. Aceasta forma de educatie este mult mai ieftina pentru ca nu necesita taxe de scolarizare, ci doar taxe pentru cazare si mancare. „Cu toate acestea, familiile din Romania nu prefera scolarizarea de stat atunci cand aleg o scoala din strainatate pentru copiii lor, ci scolile private care ofera, pe langa rezultate educationale mai bune, si o multitudine de activitati extrascolare”, a precizat managerul Grupului Integral. La targul de la sfarsitul acestei saptamani vor fi prezentate numai scoli private.

„Toate scolile pe care le prezentam sunt scoli mixte, in care invata si fete si baieti, impreuna. Scolile traditionale din Anglia, cele doar pentru fete sau doar pentru baieti, nu sunt foarte atractive pentru familiile din Romania, desi in Marea Britanie aceste scoli ocupa primele pozitii in top”, sustine Irina Christova. Aceasta a precizat ca rezultatele de pana acum din proiectul World Education arata ca 50% dintre optiuni se indreapta catre Marea Britanie, 30% catre Elvetia, iar restul merg in Germania si alte tari europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro