Cat de sigura este de fapt medicina alternativa?
Cei mai multi oameni vad acupunctura, homeoterapia sau yoga ca fiind metode sigure de ameliorare ale unor afectiuni, fara a se gandi insa si la posibilele consecinte – infectii in cazul acupuncturii sau lipsa substantelor active din tratamentele homeopatice.
Studiile arata ca tratamentele prin acupunctura pot lasa in urma si dureri usoare, sangerari sau vanatai. Aceste reactii secundare sunt, intr-adevar, minore insa circa 10% dintre pacienti s-au plans de aceste efecte. Simptomele mai serioase care pot surveni dupa acupunctura sunt ameteala si varsaturile, insa acestea sunt mai rare si se intampla in general pacientilor carora le este foarte frica de ace.
Un risc important insa este cel de infectare, inregistrandu-se cazuri de contractare a hepatitei sau a virusului HIV. „Aceasta ar fi singura problema de siguranta – sterilizarea acelor”, spune medicul urolog Dorin Claici, practician al acupuncturii. Exista doua metode prin care se pot evita aceste neplaceri: „”sterilizarea acelor sau acele de unica folosinta. Acestea sunt date pacientului la finalul sedintei, astfel incat cu ce vine acesta la tratament, cu asta si pleaca”, mai spune dr. Claici.
O editie a Jurnalului de Hepatologie publicat in SUA detaliaza faptul ca 35 de pacienti din 366 studiati au contractat hepatita B din cauza acupuncturii, conform dailymail.co.uk. Infectia a fost cauzata de sterilizarea insuficienta a acelor, metoda folosita fiind cea chinezeasca, in care acele sunt tinute in alcool. Acesta nu este suficient pentru a distruge virusul hepatic.
Un alt risc este faptul ca acul ar putea atinge un nerv important sau un organ. „Au existat cazuri de punctie pleurala si de hemoragii, insa acestea sunt rare. Mai des se intampla sa se gaseasca ace uitate”, a spus medicul Claici. Din acest motiv „este important ca cel care practica acupunctura sa fie un medic, sa stie ce face”, a mai spus acesta.
Neplacerile cel mai des cauzate de acupunctura nu sunt totusi atat de grave: „Da, acupunctura este o metoda invaziva, insa cu mult mai putin decat chirurgia. Este vorba de o intepatura de ac in comparatie cu o taietura adanca”, crede Claici.
Homeopatia, ca si acupunctura, poate deveni o metoda periculoasa atunci cand nu este folosita in afectiunile potrivite. Au existat cazuri de pacienti bolnavi de cancer sau SIDA care au murit din cauza ca nu au apelat la medicina generala, preferand tratamentul homeopatic, care poate consta uneori doar intr-un efect placebo.
Un caz cunoscut este cel al vedetei olandeze de televiziune Sylvia Millecam. Aceasta si-a descoperit, in 1999, un nodul la san, si-a facut o radiografie, insa rezultatele nu au fost clare. A apelat la electro-acupunctura, iar in momentul in care a fost clar ca avea cancer la san, Millecam a refuzat in continuare medicina conventionala, preferand terapia cu sare si homeopatia. In 2001, cand s-a internat in spital, era deja prea tarziu.
„Acupunctura nu poate vindeca afectiunile ‘palpabile’ precum tumorile. Se adreseaza in special tulburarilor functionale, dezechilibrelor emotionale. Nu va putea vindeca niciodata cancerul sau diabetul, insa functioneaza foarte bine in cazul infertilitatii, a obezitatii, durerilor articulare, de spate si coloana, a inflamatiilor sau chisturilor ovariene”, a mai spus Claici.