Sari direct la conținut

Cateva idei, pe scurt

HotNews.ro

1. FMI va ajunge in Romania in data de 26 iulie, adica exact in ziua in care Ministerul de Finante ar trebui sa comunice executia bugetara pe primele sase luni. Ultima data cand FMI a venit la Bucuresti, MF a intarziat cu cateva zile publicarea acestor date, suficient cat sa dea nastere la tot felul de speculatii legate de modificarea “din pix’ a unor cifre. Se va intampla si acum la fel?

2. Promovabilitatea la Bac a fost de 67.29%, cu 12.66% sub cea din anul trecut. In cifre absolute, 136.254 de elevi au luat bacalaureatul, iar 66.246 nu. Mai putini absolventi inseamna mai putini studenti, iar mai putini studenti inseamna chirii mai mici in marile orase. Vedem la toamna ce si cum, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau. ​

3. Odata cu cresterea TVA, dobanzile la depozitele in lei au devenit real negative: inflatia va ajunge la 8-9%, iar dobanzile platite de banci la depozite sunt in jurul a 6%. In plus, mai platim si impozit de 16%. Pentru ca dobanzile sa devina real pozitive, ar fi necesar sa creasca cu aproximativ 3%, insa problema este ca bancile nu vor creste dobanzile la depozite fara sa creasca si dobanzile la credite. Chiar ne dorim asta?

4. Cresterea TVA de la 19% la 24% a inmultit stirile de genul “romanii iau cu asalt magazinele din Bulgaria”. Daca facem un calcul simplu, observam ca pentru a justifica prin cresterea TVA un drum pana in Bulgaria, cumparatorul roman trebuie sa achizitioneze produse de o valoare foarte mare, peste 1000 de euro. Cati romani isi permit sa cumpere de asemenea valori?

5 Aseara am vazut ca galatenii nu se inghesuie sa dea o mana de ajutor autoritatilor pentru a finaliza mai repede digul care ar trebui sa le apere orasul de revarsarea Dunarii. Din cate am inteles, la constructia digului lucreaza 1.400 de persoane, numarul voluntarilor fiind extrem de mic. Asta in conditiile in care o asemenea amenintare ar trebui sa ii mobilizeze mai mult pe localnici. Daca digul nu va rezista (sa speram ca nu va fi cazul!), ghici pe cine vor injura cei ale caror case vor fi inundate? PS: va rog nu uitati de aceasta initiativa.

6. Se discuta iar despre faptul ca inundatiile vor scumpi mancarea (ultima cifra: 8%). In conditii normale, probabil ca asa s-ar fi intamplat, insa acum alimentele nu se vor scumpi. Datele INS arata ca in ultimele 12 luni preturile marfurilor alimentare au scazut, iar in conditiile in care veniturile a peste 1.3 milioane de persoane se vor reduce in lunile urmatoare, cei care scumpesc alimentele vor intra in faliment.

Comenteaza pe khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro