Sari direct la conținut

Câți ostatici israelieni mai sunt în Gaza / Israelul fierbe: Protestele continuă, iar Netanyahu e presat să ajungă la un armistițiu

HotNews.ro
Câți ostatici israelieni mai sunt în Gaza / Israelul fierbe: Protestele continuă, iar Netanyahu e presat să ajungă la un armistițiu
Protest în Israel. FOTO: ilia yefimovich / DPA / Profimedia

Furia populară declanșată de uciderea a șase ostatici israelieni în Fâșia Gaza, manifestată masiv în stradă în ultimele zile, ar putea fi scânteia care să revigoreze mișcarea de protest din țară, scriu The Guardian și BBC. Contestatarii Guvernului cer un acord de eliberare a tuturor ostaticilor, iar o parte din ei vor organizarea de noi alegeri menite să răstoarne guvernul de dreapta al prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

O grevă generală masivă declanșată luni de principalul sindicat israelian Histadrut, cu scopul de a forța guvernul să accepte un acord de eliberare a tuturor ostaticilor din Gaza, a generat pentru scurt timp haos: unele drumuri au fost blocate, sute de mii de protestatari au ieșit în stradă, iar principalul aeroport a fost nefuncțional cu zboruri întârziate sau anulate și bagaje neîncărcate.

Greva și protestele au fost generate de vestea morții a șase ostatici din Gaza, care a lovit Israelul în weekend. O anchetă a concluzionat că ostaticii au fost executați de luptătorii Hamas în timp ce trupele israeliene se apropiau de complexul de tuneluri din Rafah.

Un tribunal a ordonat luni încetarea grevei, iar sindicatul a anunțat că se va conforma, dar cu multe firme închise, străzile blocate de manifestanți furioși și guvernul profund divizat cu privire la strategia din Gaza, sentimentul de criză este palpabil, scrie BBC.

„Este important să subliniez că greva de solidaritate a fost o măsură semnificativă și o susțin. În ciuda încercărilor de a descrie solidaritatea ca fiind politică, sute de mii de cetățeni au votat cu picioarele lor”, a observat Arnon Bar-David, președintele sindicatului.

Histadrut nu a mai luat măsuri atât de drastice din martie 2023, când Netanyahu a încercat să îl demită pe Gallant din cauza opoziției sale față de planurile controversate ale guvernului de revizuire a sistemului judiciar.

Iar protestele nu dau semne că se vor opri.

Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților a încurajat publicul să continue demonstrațiile în ciuda hotărârii. „Nu este vorba despre o grevă, ci despre salvarea celor 101 ostatici care au fost abandonați de (prim-ministrul Benjamin) Netanyahu prin decizia cabinetului de joia trecută”, a afirmat forumul, referindu-se la votul miniștrilor de susținere a prezenței continue a IDF pe coridorul Philadelphi din Gaza.

Forumul, o organizație care reprezintă numeroase rude ale răpiților, a anunțat mai multe proteste programate să aibă loc luni, inclusiv unul la reședința lui Benjamin Netanyahu.

O mulțime uriașă la funeraliile unuia dintre ostaticii uciși

O slujbă de înmormântare pentru unul dintre ostaticii morți a avut loc chiar luni la Ierusalim.

Hersh Goldberg-Polin – cetățean american – participa la festivalul de muzică Supernova pe 7 octombrie, când teroriștii Hamas au intrat în Israel.

În timpul atacului, Goldberg-Polin s-a refugiat într-un adăpost antiatomic împreună cu alte câteva zeci de persoane, dar teroriștii au început să arunce cu grenade pentru a evacua adăpostul, el fiind apoi luat ostatic.

El a mai apărut ulterior într-o înregistrare video nedatată, publicată de Hamas la începutul acestui an.

Imaginile de luni au surprins o mulțime de oameni strânși să-i aducă un ultim omagiu lui Goldberg-Polin la Ierusalim.

„Ne pare rău, Hersh, că nu te-am putut scoate la timp”, a declarat una dintre numeroasele persoane îndoliate, Shayna Ebranson, pentru BBC.

Presiune pe umerii lui Netanyahu

După o oarecare acalmie din timpul verii, manifestațiile care au început sâmbătă seara au atras un număr mai mare de persoane decât în ultimele săptămâni. Sprijinul public pentru un acord rămâne și el ridicat în țară, scrie The Guardian.

Liderul israelian a fost însă acuzat în repetate rânduri că tergiversează un acord de încetare a focului pentru a-și asigura supraviețuirea politică. Iar acum, presiunea pare să fi crescut semnificativ.

Ultima reuniune a cabinetului, cea de joi, s-a încheiat cu un schimb de replici între prim-ministru și ministrul apărării, Yoav Gallant, după ce miniștrii reuniți au reiterat cererea lui Netanyahu ca Israelul să păstreze controlul asupra frontierei dintre Gaza și Egipt, un important punct de blocaj în negocierile pentru încetarea focului.

Rudele ostaticilor și-au exprimat nemulțumirea. Einav Zangauker, al cărui fiu de 24 de ani, Matan, este încă ținut captiv, l-a acuzat pe Netanyahu de „uciderea” ostaticilor aflați încă în Gaza.

„A decis să îi condamne la moarte. A decis să îi predea. A decis să îi îngroape în molozul politicii sale. El comite o crimă împotriva propriului său popor”, a declarat ea mulțimii din Tel Aviv înainte ca populația să afle vestea celor mai recente decese.

Extremiștii din guvern se opun unui acord

În tot acest timp, figurile de extremă-dreapta din guvernul israelian s-au opus din răsputeri unui acord.

Ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir a declarat că își va folosi puterile pentru a preveni un acord „nesăbuit” privind ostaticii și încetarea focului.

„Avem putere în guvern. Pot să vă spun că folosim această putere astfel încât să nu existe nicio înțelegere nechibzuită și să nu existe nicio negociere”, a declarat el membrilor Gvura, o organizație de dreapta care reprezintă familiile soldaților israelieni uciși în timpul războiului din Gaza.

Organizația a mărșăluit luni prin Tel Aviv cu fotografii ale rudelor lor, cerând să nu existe niciun armistițiu.

„Ne vom face treaba astfel încât (premierul israelian Benjamin) Netanyahu să nu dea înapoi, astfel încât să nu existe o înțelegere nechibzuită, astfel încât să nu negociem cu cei care au ucis, violat, măcelărit, ars. Există un singur mod de a vorbi cu Hamas: doar între vizoarele (de arme)”, a spus el.

Biden nu crede că Netanyahu face tot posibilul pentru a ajunge la un armistițiu

Moartea celor șase ostatici a generat în orice caz și mai multă nesiguranță în privința unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas, iar consilierul pentru securitate națională al Casei Albe a declarat că „următoarele câteva zile vor fi critice” în încercarea de a-i elibera pe cei încă reținuți în Gaza.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan le-a spus familiilor americanilor ținuți ostatici că administrația va „lucra non-stop pentru un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași”.

Oficialii americani au declarat că moartea ostaticilor nu va deraia discuțiile. În schimb, ei au vorbit despre o determinare sporită în ajungerea la un acord, scrie CNN.

Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris urmau să se întâlnească luni cu echipa americană de negociere a acordului privind ostaticii.

Oficialii americani și-au exprimat frustrarea față de ceea ce ei consideră a fi reticența prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a ajunge la un acord, ceea ce a condus la conversații uneori tensionate între Biden și omologul său israelian.

Iar luni, președintele american l-a criticat în mod indirect pe Netanyahu.

Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Biden a declarat că este „foarte aproape” de prezentarea unei propuneri finale pentru un acord de eliberare a ostaticilor.

Întrebat dacă crede că Netanyahu face suficient pentru a obține un astfel de acord, Biden a răspuns „Nu”.

„Speranța rămâne eternă”, a adăugat el când a fost întrebat dacă un acord va avea succes.

Câți ostatici mai sunt în Gaza

Numărul ostaticilor din Gaza se ridică în prezent la 101, dar 35 dintre aceștia sunt considerați morți, potrivit datelor Biroului prim-ministrului israelian.

Din acest total, 97 de persoane au fost luate prizoniere în timpul atacul terorist al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Înainte de 7 octombrie, patru ostatici erau ținuți în Gaza. Doi dintre aceștia erau membri ai serviciilor israeliene și sunt morți, potrivit Biroului prim-ministrului.

INTERVIURILE HotNews.ro