CE a demarat procedura de trimitere in judecata a Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare
Comisia Europeana a decis, miercuri, sa declanseze procedura de trimitere in judecata a Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. Primul pas in acest sens a fost trimiterea unei scrisori, prin care CE cere Romaniei si Maltei sa-si modifice legislatia in cazul taxei auto. Scrisoarea de „instiintare oficiala” reprezinta prima etapa din procedura de trimitere in judecata a tarii noastre. Ministerul de Finante a refuzat sa faca vreun comentariu asupra acestei decizii.
Guvernul de la Bucuresti are la dispozitie doua luni sa modifice taxa. In cazul in care legislatia in cauza nu este schimbata in acest interval de timp, Romania ajunge la Curtea Europeana de Justitie.
Executivul comunitar a informat guvernul roman, la inceputul acestui an, in legatura cu faptul ca taxa incalca prevederile UE, dupa care au urmat consultari bilaterale pentru solutionarea problemei. Cu toate acestea, autoritatile romane nu au modificat taxa.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, considera ca introducerea taxei de prima inmatriculare este o masura corecta a Guvernului Romaniei, numai ca aceasta trebuie sa fie suportabila pentru populatie.
Scrisoarea oficiala
Scrisoarea reprezinta prima masura legala pe care Comisia o ia lua in cazul in care constata caracterul discriminatoriu al unei legi.
Potrivit Mariei Asimakopoulou, purtator de cuvant al Comisarul European pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, scrisoarea este prima masura legala care poate fi luata in cazul in care un stat membru UE aplica o taxa discriminatorie fata de restul produselor din cadrul statelor membre. Ceea ce s-a si intamplat.
Si Kovacs declara luna trecuta ca Romania trebuie sa-si modifice legislatia privind taxa de prima inmatriculare auto. In opinia comisarului, taxa are trei probleme majore: I. este discriminatorie; II. nu face bine corelarea intre vechimea masinii si gradul de poluare; III. nu acopera decat o perioada limitata din durata de viata a unui automobil.
Cazuri similare
Conform Codului Fiscal, taxa de prima inmatriculare variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si peste 9.000 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.
O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE, insa, recent, Curtea Europeana de Justitie a condamnat Ungaria si Polonia, unde taxa avea forme similare celei din Romania. Potrivit unor estimari neoficiale, Polonia ar putea ar putea restitui peste 600 de milioane de euro din taxa de inmatriculare.