Sari direct la conținut

Ce ar trebui stiut despre protectia solara vara aceasta?

EurActiv.ro

Produsele de protectie solara nu pot asigura protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Acelasi lucru se aplica produselor care pretind ca „ecraneaza soarele” sau ofera „protectie totala”. De aceea, incepand cu aceasta vara, Comisia a decis ca pretentiile de protectie totala, gen „ecran solar”, trebuie scoase din uz.

Comisia Europeana a lansat o campanie de informare pentru avizarea consumatorilor in privinta unui nou regim de etichetare a produselor de protectie solara, incepand cu vara anului 2007. Produsele de protectie solara contra UV pot fi eficiente in

prevenirea arsurilor solare si a cancerului de piele, insa nu asigura o protectie totala. Consumatorii ar trebui sa foloseasca protectia solara, insa o etichetare mai clara ar trebui sa-i ajute sa aleaga in cunostinta de cauza.

Comisia reaminteste, totodata, consumatorilor ca exista multe motive pentru care produsele de protectie solara ar trebui sa fie una ditre masurile de protectie impotriva radiatiilor solare ultraviolete.

Alegeti produsele de protectie solara cu protectie UVA si UVB

Cel mai important lucru este alegerea produselor de protectie solara impotriva radiatiilor UVB si UVA, deoarece ambele sunt nocive sanatatii. In timp ce riscul de cancer si „arsuri solare” este reprezentat de radiatiile UVB, radiatiile UVA sunt responsabile cu imbatranirea pielii, actioneaza asupra sistemului imunitar si contribuie la cresterea riscului de cancer de piele.

Problema este c „factorul de protectie solara” indica numai protectia impotriva radiatiilor UVB.

In trecut a fost dificil pentru consumatori sa cunoasca daca un produs de protectie solara protejeaza si impotriva radiatiilor UVA. In urma unei recomandari a Comisiei din septembrie 2006, a fost introdusa o sigla standard pentru protectie UVA in baza unor standarde similare de testare.

Prin aceasta sigla, consumatorii pot afla protectia UVA minima cuantificata ce creste in paralel cu factorul de protectie solara si se bazeaza pe o metoda standard de testare.

Ce factor de protectie solara ar trebui sa aleaga consumatorul?

Factorul de protectie solara (SPF) este un scor utilizat pentru a descrie „puterea” de protectie a produsului impotriva „arsurilor solare”, adic radiatiile UVB in principal. Este important de stiut ca un SPF peste 50 nu creste practic protectia impotriva arsurilor solare si radiatiilor UVB.

In schimb, prin aplicarea corecta a unui produs (vezi mai jos), un SPF de 15-25 este suficient pentru protectia unei persoane cu piele normala de arsuri solare.

Nu exista ecranarea soarelui sau protectie totala

Produsele de protectie solara nu pot asigura protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Acelasi lucru se aplica produselor care pretind ca „ecraneaza soarele” sau ofera „protectie totala”. Incepand cu aceasta vara, pretentiile de protectie totala, gen „ecran solar” trebuie scoase din uz.

Ce ar trebui sa cunoasca consumatorii despre protectia solara pentru aceasta vara?

Imbunatatirile regimului de etichetare prin informatiile mai clare pentru consumatori vor incepe sa devina „vizibile” pe piata in vara anului 2007. In acelasi timp, consumatorii sunt informati Sa utilizeze produse de protectie solara numai ca una din nenumaratele masuri de protectie.

Citeste aici tot articolul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro