Sari direct la conținut

Ce este Nord Stream 1 și de ce este crucial pentru Europa

HotNews.ro
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
Livrari gaze rusesti, Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Fluxurile de gaze prin gazoduct sunt oprite în ceea ce oficialii UE consideră a fi o acțiune „motivată politic” din partea Moscovei, potrivit Al Jazeera.

Gazoductul Nord Stream 1 a fost în centrul unei dispute între Rusia și membrii UE în ultimele săptămâni, în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să asigure rezerve suficiente pentru ca statele membre să treacă prin iarna europeană care se apropie.

Gazprom, gigantul rusesc controlat de stat din domeniul gazelor, i-a ținut pe liderii europeni în priză, deoarece a anunțat în repetate rânduri întreruperea fluxurilor de gaze din cauza a ceea ce a susținut că sunt probleme tehnice datorate unor lucrări de întreținere.

Marți, în timp ce miniștrii energiei din blocul comunitar s-au reunit la Bruxelles pentru a aproba un plan de urgență, șeful politicii energetice a UE, Kadri Simson, a calificat drept „motivat politic” anunțul Gazprom privind reducerea fluxurilor la 20% din capacitatea gazoductului.

De ce este important Nord Stream 1

  • Nord Stream 1, care este deținut majoritar de Gazprom, este cea mai mare conductă care asigură aprovizionarea crucială cu gaze naturale rusești în Europa prin Germania.
  • UE este puternic dependentă de gazul rusesc. Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 40% din gazele naturale ale UE.
  • Această cantitate a scăzut semnificativ în acest an, ceea ce a pus la grea încercare industriile energofage și a dus la creșterea prețurilor la produsele de bază.
  • Lucrările de întreținere au trecut în mare parte neobservate în trecut, dar conducta a devenit acum o monedă de schimb, în contextul în care Rusia și Occidentul își schimbă lovituri economice ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, lansată în februarie.

Gazprom Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Ce s-a întâmplat până acum

  • În iunie, Rusia a redus debitele prin Nord Stream 1 la 40% din capacitate, invocând întârzierea întoarcerii unei turbine care era reparată de Siemens Energy în Canada. Germania a respins explicația, afirmând că nu există „nicio justificare tehnică” pentru această reducere.
  • Apoi, Moscova a închis complet conducta pentru 10 zile de mentenanță anuală în această lună, repornind-o la 21 iulie, tot la 40% din nivelurile normale.
  • Luni, Gazprom a anunțat că oprește funcționarea uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune ale gazoductului Nord Stream 1 din cauza „stării tehnice a motorului”.
  • Aceasta a adăugat că livrările către Europa prin intermediul conductei urmau să fie reduse la aproximativ 20% din capacitatea sa începând de miercuri.
  • Șeful politicii energetice a UE, Kadri Simson, a declarat marți: „Știm că nu există niciun motiv tehnic pentru a face acest lucru”, adăugând că UE a trebuit să contracareze acțiunile Moscovei prin reducerea preventivă a consumului de gaz.

Robert Habeck Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

De ce este problema politică

  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că Rusia „nu este interesată” de o întrerupere completă a livrărilor sale de gaze către Europa. Cu toate acestea, „dacă Europa își continuă cursul de impunere absolut nechibzuită a sancțiunilor și restricțiilor care o lovesc, situația s-ar putea schimba”, a spus el.
  • Președintele rus Vladimir Putin a prefigurat ultima reducere, avertizând luna aceasta Occidentul că sancțiunile continue riscă să declanșeze creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei, despre care a spus că trebuie să „riposteze” cu sancțiuni mai dure.
  • Ministerul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că nu există niciun motiv tehnic pentru o nouă reducere a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1. Putin „joacă un joc perfid”, a declarat el, potrivit Reuters.

Lideri europeni Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ce se va întâmpla în continuare?

Peskov a declarat că turbina nu a sosit încă, dar Moscova speră că va fi instalată „cât mai curând”.

În ciuda asigurărilor oferite, Rusia ar putea decide să întrerupă fluxurile de gaz către Europa în această iarnă, trimițând Germania în recesiune și declanșând o nouă creștere a prețurilor la alimente și energie, deja umflate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Germania – cea mai mare economie europeană – depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale și s-a grăbit să își umple instalațiile de stocare a gazului înainte de a avea nevoie de gaz pentru încălzirea locuințelor în această iarnă, potrivit Al Jazeera.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană au ajuns marți la un acord asupra unei propuneri de urgență care impune reducerea voluntară a consumului de gaz cu 15% până la jumătatea lunii septembrie, pentru a economisi aproximativ 45 de miliarde de metri cubi de gaz care sunt necesari pentru iarnă.

UE ar putea face această cerință obligatorie în cazul în care statele membre nu reușesc să atingă obiectivul, în ciuda opoziției unor state precum Grecia, Italia, Polonia, Portugalia și Spania.

Citește și:

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro