Ce i-a spus un miner cu mâinile negre ministrului Sebastian Burduja, într-o vizită oficială în Valea Jiului
Procesul de renunțare la cărbunele poluant pentru producerea de energie vine cu probleme sociale precum dispariția unor locuri de muncă, însă energia regenerabilă, care câștigă teren, aduce noi oportunități de angajare pentru oamenii care munceau până acum în mine.
„România parcurge o revoluție energetică. Suntem una dintre țările care și-a asumat un plan foarte ambițios de decarbonizare. Astăzi discutăm de aproximativ 14% din energia produsă în România pe bază de cărbune, iar în 2026 acest procent va fi de 0,3%. Deci practic vom fi carbon free în ceea ce privește cărbunele în doar câțiva ani de zile”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului de lansare a Codului de bune practici în energia regenerabilă.
El a relatat dialogul pe care l-a avut cu un miner care i-a atras atenția că își pierde locul de muncă.
„N-am cum să uit. Atunci când am fost în Valea Jiului, unde mai sunt 2.032 de mineri, față de 55.000 câți erau în 1989 – deci vă dați seama ce transformare – unul din cei 2.032 de mineri a venit la mine la un moment dat, pe parcusul vizitei oficiale, și m-a tras de mânecă. Și mi-a spus: „Domnule ministru, veniți puțin, vă rog. Domnule ministru, uitați-vă la mâinile astea”. Și am rămas mut. „Domnule ministru, vedeți mâinile astea negre? Pun pe masă pentru trei copii o pâine albă, în fiecare zi”. Și nu ai cum să ignori, ca ministru, ca om, povestea acestor oameni”, spune ministrul.
Burduja a mai spus că, din fericire, investițiile preconizate în producția de energie regenerabilă vor crea peste 20.000 de locuri de muncă.
„Este o veste bună pentru oameni precum domnul pe care l-am cunoscut în Valea Jiului”, a mai spus ministrul.
Pentru a atinge noile ținte europene România are nevoie de o putere instalată de 11,5 GW în eolian, de trei ori mai mult față de capacitatea existentă.
De asemenea, la nivel național este nevoie de 11,1 GW instalați în surse fotovoltaice, față de 1.425 MW în prezent, conform celui mai recent studiu realizat de Asociația Română de Energie Eoliană (RWEA) și Asociația Producătorilor de Energie Fotovoltaică (RPIA) în colaborare cu Deloitte și E3-Modelling.