Sari direct la conținut

Ce înseamnă, de fapt, „nu“ când vine vorba de sex? Consimțământul sexual e interpretat și exprimat diferit de bărbați față de femei

HotNews.ro
umar barbat femeie
În anumite contexte, și o atingere pe umăr poate fi un semn de abuz FOTO: Shutterstock

Chiar dacă pare simplu, consimțământul sexual e destul de complex. Atât de complex, că a fost subiectul multor cercetări din ultimii ani. Chiar dacă „nu” ar trebui să fie de ajuns, indiferent în ce moment al actului sexual e spus, în realitate lucrurile au multe nuanțe. Ce e consimțământul sexual, cum ar trebui să sune și de unde apare confuzia care poate duce la lucruri grave, cum ar fi abuz, viol sau agresiune sexuală?

Profesori care abuzează elevi – cazurile Kristof Lajosal profesorului de economie de la Colegiul Sfântul Sava și, cel mai recent, Alfred Bulai -, jurnaliști care abuzează colege – anul acesta au ieșit la lumină mai multe situații revoltătoare care arată, de fapt, cât de puțin înțelegem conceptul de consimțământ, iar reacțiile publicului au arătat că nici conceptul de abuz nu ne este foarte clar.

Recent, jurnalista Adina Florea a scris pe Facebook că, în 2015, Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef al publicației Vice, a violat-o. „În iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. Apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, a scris Adina Florea pe Facebook.

Ce e consimțământul sexual

Dexonline definește consimțământul astfel: 1. Aprobare, asentiment, încuviințare sau 1.1. Acord de voință a persoanelor care încheie un contract.

Wikipedia spune în felul următor: „Consimțământul apare atunci când o persoană este de acord voluntar cu propunerea sau dorințele altei persoane”, iar „consimțământul sexual este consimțământul de a te implica în activitate sexuală; activitatea sexuală fără consimțământ este considerată viol sau alte agresiuni sexuale”.

Articolul 218, aliniatul 1 din Codul Penal notează astfel: „Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Atunci, dacă lucrurile par atât de clare, cum de un lucru aparent simplu, cum este consimțământul, este atât de interpretabil pentru unele persoane, atât de confuz încât poate duce la probleme grave, cum ar fi violul?

Pe scurt, sexul consensual este atunci când toate persoanele implicate, fiind majore și având capacitatea de a face o alegere, sunt de acord să se angajeze în actul sexual și exprimă acest lucru.

Acordarea consimțământului este un gest activ, nu pasiv. Înseamnă să alegi liber să spui „da”, având nu numai libertatea, ci și capacitatea de a face acea alegere, adică fără teamă, constrângere, forță sau intimidare. Consimțământul trebuie să fie un acord clar și lipsit de ambiguitate.

O persoană poate alege să se răzgândească oricând în timpul actului sexual, iar partenerul trebuie să-i respecte decizia de a se opri. De asemenea, consimțământul poate fi dat pentru un anumit tip de activitate sexuală, dar nu pentru toate. De exemplu, o persoană poate fi de acord să facă sex normal, dar nu și sex oral, anal sau alte practici sexuale – fiecare dintre acestea trebuie discutate de parteneri și, atunci când au loc, să fie de comun acord.  

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro