Sari direct la conținut

Ce înseamnă, de fapt, un tată bun? Zece comportamente care arată că un bărbat este un părinte bun

HotNews.ro
tata implicat
Rolul de tată este unul care vine cu responsabilități. Cea mai mare este a fi prezent și implicat în viața de zi cu zi a copilului SURSA FOTO: Shutterstock

A fi un tată bun înseamnă mult mai mult decât a oferi stabilitate financiară sau a asigura nevoile materiale ale copiilor. Este vorba despre implicare, răbdare, iubire și responsabilitate. Un tată bun nu este perfect, dar este în primul rând prezent și implicat, oferind copiilor săi nu doar sprijinul de care au nevoie pentru a crește, ci și modele de comportament și valori pentru viața lor de adulți.

Iată cam ce calități ar trebui să bifeze un bărbat pentru a fi nu doar tată, ci un tată cu adevărat bun.

Este implicat activ în viața copilului

Un tată bun nu doar „participă” la viața copilului, ci este prezent în mod activ. El se interesează de activitățile zilnice ale copilului, fie că este vorba de școală, hobby-uri sau prieteni. Îl poți vedea la meciurile de fotbal, la serbările școlare (chiar și la ședințele cu părinții!) sau pur și simplu la o plimbare prin parc împreună cu copiii. Implicarea activă arată că îi pasă și că dorește să fie parte din viața copilului, contribuind la dezvoltarea acestuia.

Este empatic

Unul dintre cele mai grăitoare semne ale unui tată bun este capacitatea lui de a empatiza. Și nu doar înțelegându-i sentimentele și emoțiile, ci împărtășindu-le. Punându-se în locul lui și trăindu-le ca și cum ar fi ale sale. Un tată bun știe când copilul lui este supărat, chiar și atunci când nu vorbește despre asta. De asemenea, îi împărtășește și bucuriile, și entuziasmul, și curiozitatea.

Este răbdător

Educația unui copil presupune multă răbdare și capacitatea de a se pune în locul acestuia. Un tată bun este capabil să-și asculte copilul atunci când are o problemă, chiar dacă poate părea mică sau lipsită de importanță pentru un adult. Răbdarea îl ajută să gestioneze situațiile dificile fără să reacționeze impulsiv. De exemplu, în loc să-și certe copilul pentru o greșeală, un tată bun va încerca să înțeleagă de ce s-a produs acea greșeală și să ofere soluții constructive.

Își arată dragostea

Mamele sunt de regulă cele care își exprimă iubirea față de copil în multe feluri, în fiecare zi. Un tată bun nu se va sfii să o facă și el. Afecțiunea poate fi exprimată în multe moduri: de la îmbrățișări și cuvinte de încurajare până la timp petrecut împreună și atenția oferită. Chiar dacă în multe culturi bărbații sunt văzuți ca fiind mai rezervați în exprimarea emoțiilor, un tată bun știe că iubirea este esențială pentru bunăstarea emoțională a copiilor.

Este deschis la comunicare

Un tată bun cultivă o relație de comunicare deschisă și sinceră cu copilul său. Asta înseamnă că cel mic se poate simți confortabil să vorbească despre orice subiect cu tatăl lui, fie că este vorba despre bucurii sau probleme. Comunicarea deschisă întărește legătura dintre tată și copil, acesta simțindu-se încurajat să meargă nu doar la mama, ci și la tata, atunci când are nevoie de sfaturi, sprijin sau doar să fie ascultat.

Îl sprijină în a-și urma visurile și pasiunile

Un tată bun este cel care încurajează și sprijină visurile copilului, chiar dacă acestea nu coincid cu propriile dorințe sau așteptări, chiar dacă sunt exagerate sau nerealiste. El recunoaște că fiecare copil este unic și merită să fie susținut în descoperirea propriului drum.

Indiferent dacă este vorba despre o carieră artistică, sportivă sau academică, un tată bun oferă sprijin emoțional, logistic și financiar, încurajându-și copilul să-și urmeze pasiunile. Și este mereu alături de el, sărbătorindu-i victoriile – chiar și pe cele mici – și încurajându-l atunci când se poticnește sau cade. Când un copil simte acest sprijin din partea tatălui său, va avea mai multă încredere și curaj pentru a face față provocărilor vieții.

Îl ascultă

Ascultarea este o artă, iar când vine vorba de a fi un tată bun, este una esențială. Să asculți copilul nu înseamnă să taci în timp ce el vorbește. Important este să îl asculți activ. Să arăți interes pentru ce spune și să-i pui întrebări. Acest lucru îi arată copilului că gândurile și sentimentele lui sunt apreciate și îl ajută să-și construiască stima și încrederea în sine. Un tată care demonstrează abilități de ascultare activă îi permite copilului să se simtă auzit și înțeles.

Încurajează independența

Rolul tatălui nu este doar să țină mereu de mână copilului, ci să-l pregătească să navigheze singur în lume. Tatăl va permite copilului să-și asume riscuri, să facă greșeli și să învețe din ele. Va ști câtă îndrumare și cât sprijin să-i acorde, dar și când să se îndepărteze și să lase copilul să fie pe cont propriu. Acest echilibru (fragil, de altfel) între oferirea de sprijin și promovarea independenței îl ajută pe copil să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor, rezistență și încredere în sine. Un bărbat care își încurajează copilul să încerce lucruri noi, să facă față provocărilor și să învețe din greșeli, este un tată care face o treabă excelentă.

Știe să impună limite și să disciplineze cu dragoste

Tatăl ar trebui să stabilească limite clare și consecvente pentru copil, ajutându-l să înțeleagă consecințele acțiunilor sale. Disciplina nu este aplicată cu furie sau violență, ci cu dorința de a-l învăța pe copil lecții valoroase despre responsabilitate și comportament. De asemenea, un tată bun știe să explice de ce anumite reguli sunt importante și cum acestea ajută la creșterea și dezvoltarea armonioasă.

Este un model de conduită

Copiii învață cel mai bine prin observare, iar un tată bun conștientizează că modul în care își trăiește viața îl va influența pe cei copil. Fie că este vorba despre respectul pentru ceilalți, gestionarea problemelor cu calm sau menținerea unor relații sănătoase, un tată bun educă  nu doar prin cuvinte, ci și prin propriul comportament. Un tată bun își învață copilul să-i respecte pe ceilalți, nu prin prelegeri, ci prin acțiunile sale, iar acestea sunt lecții neprețuite. El arată respect față de toată lumea, indiferent de statut social, rasă sau religie.

INTERVIURILE HotNews.ro