Ce masuri ia Ministerul Mediului in 2016 pentru protejarea padurilor de taierile ilegale si furtul de lemn
In 2016, personalul Garzilor Forestiere va creste de la 400 la circa 600 de oameni, o noua directie de Control Silvic se va infiinta in cadrul Ministerului Mediului, „Radarul padurilor” va fi imbunatatit, iar Romasilva va avea un nou sef, a anuntat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, in cadrul unei discutii online cu cititorii HotNews.ro. Aceste masuri vizeaza reducerea taierilor ilegale si a furtului de lemn din padurile Romaniei.
„Referitor la taierile ilegale, masurile concrete pe care MMAP le implementeaza in 2016, sunt urmatoarele:
1) Operationalizarea Garzilor Forestiere: s-a inceput procedura de lansare a concursului pentru circa 190 de posturi suplimentare la GF. Tot personalul GF, respectiv 617 persoane, va fi selectat/evaluat pe baza unor criterii riguroase, incluzand teste profesionale de specialitate, dar si teste de integritate etica si psihologica.
2) Prin restructurarea MMAP, infintez o Directie speciala in Minister, respectiv Directia de Control Silvic si Cinegetic in cadrul Directiei Generale Paduri. Aceasta directie va fi entitatea de coordonare si control pentru toate cele 9 Garzi Forestiere regionale care au personalitate juridica separata, si care pana acum nu aveau o structura ierharhica de raportare.
3) Se lucreaza la dezvoltarea Radarului Padurilor pentru a imbunatati transparenta acestuia. Prin imbunatatirea transparentei, noi intelegem o dezvoltare a sistemului de exemplu prin asigurarea accesului la mai multe informatii si anume, pe langa confirmarea legalitatii transportului de lemn si cantitatea si specia care se transporta”, a declarat Cristiana Pasca-Palmer.
In ceea ce priveste Romsilva, va fi numit un nou sef. .”Legat de Romsilva, am schimbat deja conducerea acestei institutii si acest lucru este public de cel putin o luna. Ce as dori sa intelegeti este ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu ministrul Mediului numeste directorul general al Romsliva. Acesta este selectat de Consiliul de Administratie in baza unor reguli foarte clare prevazute de OUG 109/2011, ordonata de guvernanta corporatista. In acest moment, situatia este in felul urmator – la Romsilva, dupa demiterea fostului Consiliu de Administratie am numit un nou CA. Noul CA a declansat procedura de selectie pentru un nou Director General, care il va inlocui pe Adam Craciunescu”, a explicat ministrul.
In plus, Ministerul Mediului lucreaza la proiectul de Hotarare de Guvern pentru acordarea compensatiilor pentru proprietarii de padure care nu pot exploata masa lemnoasa, hotarare care se ava finaliza in urmatoarele doua saptamani.
„Desi legislatia prevede acordarea de compensatii pentru proierietarii de padure care nu pot exploata masa lemnoasa, Guvernele anterioare nu au alocat fondurile necesare pentru acestea. In prezent, se lucreaza la Hotararea de Guvern pentru acordarea compensatiilor, hotarare care a fost in consultare publica pana saptamana trecuta si care se va finaliza in urmatoarele doua saptamani. Speram sa obtinem decizia Comisiei Europene pentru aceste compensatii si sa identificam resursele financiare in timp util pentru a incepe platile deja pe perioada mandatului meu”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.
In ceea ce priveste interzicerea exploatarilor forestiere pe 10 ani, Cristiana Pasca-Palmer a adaugat ca in prezent nu se exploateaza peste capacitatea de productie a padurilor.
„Specialistii considera – si au date in acest sens – ca padurile Romaniei pot fi gospodarite durabil astfel incat sa asigure serviciile de mediu si sociale, dar si resurse pentru economie. Contrar perceptiei, in prezent nu se exploateaza peste capacitatea de productie a padurilor. Problema majora este ca taierile ilegale afecteaza sanatatea si structura padurilor in multe zone. De asemenea, trebuie sa fim constienti ca interzicerea exploatarilor forestiere pe 10 ani ar avea impact major asupra industriei lemnului din tara noastra si a operatorilor economici. Ma refer la fabricile de mobila si operatorii economici cu capital romanesc care ar pierde tot ce au construit in ultimii 20 de ani. Pe de alta parte, statul ar pierde contributia lor la economia nationala. Grija nu este in niciun caz pentru firmele cu capital strain care pot importa si deja importa cu usurinta material lemnos din Ucraina sau alte tari pentru fabricile pe care le detin in tara noastra. Avand in vedere cele de mai sus, decizia de interzicere a exploatarilor in padurile Romaniei trebuie facuta doar pe baza unei analize complexe. Intrucat ne-am propus ca in urmatoarele luni sa elaboram un plan strategic pentru padurile tarii, acest subiect va fi dezbatut in procesul de elaborare a planului respectiv, proces la care va fi invitat si publicul”, a declarat ministrul Mediului.