Sari direct la conținut

„Ce naiba se întâmplă în România?”. Reacție în presa internațională după anularea alegerilor prezidențiale

HotNews.ro
Călin Georgescu și Elena Lasconi. Foto: Inquam Photos
Călin Georgescu și Elena Lasconi. Foto: Inquam Photos

Anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România a intrat în atenția publicației americane POLITICO, care a realizat un „ghid despre criza majoră a democrației” din țară. Ediția europeană a publicației americană se întreabă „ce naiba se întâmplă” cu alegerile.

Duminică, pe 8 decembrie, urma să aibă loc cel de al doilea tur de scrutin, ce îi avea drept candidați pe Elena Lasconi și pe Călin Georgescu. Vineri, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că primul tur al alegerilor a fost atât de grav afectat de un presupus atac rusesc, încât întregul proces trebuie anulat și reluat.

După ce posibila ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale a determinat CCR să le anuleze, Politico a catalogat măsura ca fiind una „extremă”, care „a aruncat țara în haos” și care va avea o „finalitate incertă”.

Succesul lui Georgescu pe TikTok

Cu o lună înainte de alegeri, Călin Georgescu era aproape necunoscut în România. Totul s-a schimbat cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc pe 24 noiembrie, după ce zeci de mii de conturi de TikTok s-au mobilizat într-o campanie de susținere a candidatului, comentează Politico.

Decizia de anulare a primului tur a venit după ce Klaus Iohannis a declasificat documente ale serviciilor secrete, conform cărora alegerile au fost influențate de un actor statal, amintește publicația americană.

Informațiile conform cărora „această campanie a fost susținută ilegal din afara României” l-au determinat pe Iohannis să afirme că „ne confruntăm cu o problemă de securitate națională”.

În România, o țară care a ieșit de sub regimul comunist în urmă cu 35 de ani, alegerile au fost înțelese ca o luptă între Est și Vest. Elena Lasconi era candidata pro-europeană, susținută de partidele tradiționale, în timp ce Călin Georgescu era candidatul susținut de partidele de extremă dreapta, orientat, mai degrabă, către Moscova, mai scrie Politico.

Ce spun candidații despre decizia CCR

Georgescu a susținut că este „victima unui complot al elitei politice”, care vrea să îl oprească din a ajunge președinte, în ciuda voinței poporului, comparându-se chiar și cu Donald Trump.

Și Lasconi a denunțat decizia Curții, spunând că democrația din România este „călcată în picioare” de stat. Georgescu a folosit aceeași expresie, a remarcat publicația americană.

Pe 1 decembrie au avut loc și alegerile parlamentare. Partidele politice DREPT, REPER și PNCR au contestat rezultatul alegerilor și au cerut anularea lor, însă cererile au fost respinse

Posibila coaliție de guvernare, formată din PSD, PNL, USR și UDMR va avea sarcina de a desemna un nou prim-ministru. Klaus Iohannis, al cărui mandat trebuia să se încheie pe 21 decembrie, va rămâne în funcție până când un nou președinte își va depune jurământul.

Între timp, au fost deschise anchete privind frauda electorală și spălarea de bani în campania în care Călin Georgescu susține că a avut buget zero. Campania lui este estimată la cel puțin un milion de euro, mai scrie Politico. 

Și platforma TikTok este implicată în campania lui Georgescu, fiind convocată în Parlamentul European pentru a oferi explicații despre conținut publicat în perioada de campanie a alegerilor. De asemenea, Comisia Europeană a cerut TikTok să păstreze datele legate de alegerile din România, pentru a le putea analiza. 

INTERVIURILE HotNews.ro