Comisia Europeană cere TikTok să ofere răspunsuri în 24 de ore pe subiectul influențării alegerilor din România: „Suntem îngrijorați”
Henna Maria Virkkunen, vicepreședinta Comisiei Europene pentru suveranitatea tech, securitate și democrație, a cerut reprezentanților TikTok să ofere informații în decurs de 24 de ore cu privire la operațiunea de influențare a alegerilor prezidențiale din România, desfășurată pe rețeaua de socializare deținută de compania chineză ByteDance.
„Într-adevăr, vicepreședinta Virkkunen tocmai a publicat un tweet și suntem îngrijorați despre indiciile privind operațiunile coordonate de influențare din străinătate care au țintit alegerile din România, mai ales pe TikTok”, a declarat vineri Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, după ce a fost întrebat despre acest subiect la conferința sa de presă.
„Acesta este motivul pentru care, începând de ieri, Comisia a luat o măsură suplimentară în virtutea DSA (n.r. regulamentul UE privind serviciile digitale). Comisia a trimis TikTok încă o cerere pentru informații, solicitând de data aceasta platformei să ofere comentarii cu privire la problemele semnalate în documentele care au fost declasificate de autoritățile române, precum și informații împărtășite și măsuri luate de TikTok ca urmare a acestor probleme”, a explicat oficialul UE.
„TikTok are obligația de a furniza Comisiei toate aceste informații în decurs de 24 de ore”, a subliniat Regnier.
Acesta a explicat că termenul scurt de timp se datorează „tocmai faptului că TikTok trebuie să își sporească resursele pentru combaterea manipulării informațiilor înaintea alegerilor și în săptămânile premergătoare lor”.
Comisia Europeană ia din nou la țintă TikTok după desecretizarea documentelor CSAT
Amintim că președintele Klaus Iohannis a desecretizat miercurea aceasta rapoartele serviciilor românești de informații, discutate în ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, cu privire la modul în care s-a desfășurat în mediul online campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.
De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China.
SRI folosește de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP.
În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite.
În contextul speculațiilor apărute în spațiul public, SRI a precizat într-un comunicat de presă remis vineri că, deși rețeaua TikTok a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, iar în Europa în 2018, conturi puteau fi create și utilizate pe platformă încă din 2016 de persoane din afara Chinei cu ajutorul unor „servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network (VPN)”.
Comisia Europeană a cerut TikTok „să înghețe și să păstreze” datele privind alegerile din România
Noile măsuri dispuse de Comisia Europeană în privința alegerilor din România vin după ce executivul comunitar ordonase deja TikTok de joi, la o zi după ce președintele Iohannis a desecretizat documentele prezentate în ședința CSAT, ca platforma social media să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România.
Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere de informații” către Tiktok, în temeiul Legii Serviciilor Digitale, ca urmare a alegerilor din România, se arată într-un comunicat publicat joi de executivul european.
„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri”, a anunțat joi vicepreședinta Henna Virkkunen, citată într-un comunicat.
„De asemenea, intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligență și fermitate Legea privind serviciile digitale”, a mai spus aceasta.
Comisia a mai anunțat atunci că a convocat o reuniune a Comitetului european al coordonatorilor serviciilor digitale pentru vineri, 6 decembrie, pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale despre măsurile luate până în prezent în acest context și despre modul în care poate răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii că conturi din alte state membre au vizat diaspora română.