Sari direct la conținut

Ce șanse are Kamala Harris în lupta cu Donald Trump pentru Casa Albă. Realitatea complicată dezvăluită de sondajele de opinie

HotNews.ro
Ce șanse are Kamala Harris în lupta cu Donald Trump pentru Casa Albă. Realitatea complicată dezvăluită de sondajele de opinie
Kamala Harris și Donald Trump. Foto: Profimedia

Vicepreședinta Kamala Harris este în acest moment principala candidată pentru înlocuirea lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, iar diferite sondaje sugerează că ea se află într-o situație similară sau ușor mai bună decât președintele democrat în lupta dificilă împotriva lui Donald Trump, arată cifrele citate de NBC News, Reuters și New York Times. Analiștii au observat că intrarea lui Harris în cursă ar modifica semnificativ dinamica luptei și că cifrele din sondaje s-ar putea schimba până la scrutinul crucial din noiembrie.

Mai multe sondaje naționale realizate la o săptămână după prestația lamentabilă a lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump, arătau că atât președintele cât și Kamala Harris se află cu două puncte procentuale în urma liderului republican, în rândul alegătorilor înregistrați – deși cu scoruri diferite.

Dar alte sondaje au arătat că Harris îl depășește ușor pe Biden cu unul sau două puncte procentuale, deși se află în continuare în urma lui Trump în unele state cheie, cruciale pentru câștigarea alegerilor.

Un sondaj național CBS News/YouGov realizat săptămâna trecută a arătat spre exemplu că Trump îl devansa pe Biden cu cinci puncte în rândul alegătorilor probabili, 52% la 47%, în timp ce Harris era în urma sa cu doar trei puncte, 51% la 48%.

Sondaje naționale realizate în perioada 7-21 iulie. Sursa: NBC News

Într-o confruntare directă, Harris și Trump erau dați la egalitate, cu câte 44%, într-un sondaj Reuters/Ipsos din 15-16 iulie, efectuat imediat după tentativa de asasinat asupra lui Trump din 13 iulie.

Trump îl conducea pe Biden cu 43% la 41% în același sondaj, deși diferența de două puncte procentuale nu era semnificativă, având în vedere marja de eroare de 3 puncte a sondajului.

Este important de precizat că toate aceste rezultate se încadrează în marja de eroare – la fel și diferența dintre cifrele lui Biden și cele ale lui Harris.

La fel de important de subliniat este că aceste cifre s-ar putea schimba după vestea retragerii lui Biden din cursă, care relansează campania.

Unde este Harris puternică, sau mai slabă, decât Biden

În timp ce recentul sondaj NBC News a arătat că Biden și Harris se află la două puncte în spatele lui Trump la nivel național, sondajul a găsit unele diferențe importante între grupurile demografice.

În primul rând, Harris l-a depășit ușor pe Biden în rândul alegătorilor de culoare, conducându-l pe Trump cu 64 de puncte procentuale (78% la 14%). Prin comparație, Biden se bucura de un avans de doar 57 de puncte procentuale în rândul alegătorilor de culoare (69%-12%).

Pe de altă parte, sondajul NBC News a arătat că Trump se descurcă puțin mai bine în rândul alegătorilor albi atunci când este comparat cu Harris, decât cu Biden. Mai exact, Trump o conduce pe Harris cu 16 puncte procentuale în rândul acestor alegători, în vreme ce pe Biden îl conducea cu 14 puncte.

În ceea ce privește alte caracteristici demografice – în funcție de vârstă, de sex, în rândul alegătorilor latino-americani – nu există aproape nicio diferență între Biden și Harris.

Cele mai mari diferențe dintre Biden și Harris în sondaje, scrie NBC News, trec dincolo de criteriul demografic.

Trump se descurcă mai bine în fața lui Harris decât în fața lui Biden în rândul alegătorilor republicani nemulțiumiți de faptul că el a fost nominalizat de Partidul Republican drept candidat.

Între timp, alegătorii care au declarat că preferă un candidat terț în cursa pentru Casa Albă s-au declarat mai deschiși la intrarea lui Harris în luptă.

În rândul acestor alegători, Trump și Biden erau practic la egalitate. Dar atunci când Harris a fost propusă în sondaj ca variantă împotriva lui Trump, vicepreședinta l-a devansat pe rivalul republican cu 46% la 39%.

Un alt aspect important: în sondajele recente efectuate, înainte ca Biden să se retragă din cursă și înainte de tentativa de asasinat asupra lui Trump, Harris era condusă cu doar un punct procentual în statul Pennsylvania, într-o ipotetică confruntare cu Trump.

Harris stă mai bine decât Biden în statele cheie Virginia și Pennsylvania. Sursa: New York Times

De asemenea, ea îl conducea pe Trump cu cinci puncte procentuale în Virginia, un stat în care Biden era în față cu o marjă foarte mică.

Biden, Harris și Trump, plăcuți și antipatizați în egală măsură

Sondajul NBC News a arătat, de asemenea, că Biden, Harris și Trump au scoruri mai mult sau mai puțin egale atunci când vine vorba despre percepția electoratului.

Trump: 38% pozitiv, 53% negativ (-15 rating net)
Biden: 36% pozitiv, 53% negativ (-17 rating net)
Harris: 32% pozitiv, 50% negativ (-18 rating net)

Acestea fiind spuse, în timp ce Harris a avut un scor pozitiv ușor mai mic în sondaj, 15% dintre alegători au declarat că sunt „neutri” cu privire la ea, comparativ cu doar 11% care sunt neutri cu privire la Biden.

Acest lucru, scrie NBC News, sugerează că Harris are o oportunitate de a crește – sau de a scădea – în sondaje, în funcție de cum decurg următoarele săptămâni și luni.

Cursa va căpăta o nouă dinamică

Republicanii s-au declarat deja încrezători în privința luptei. „Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a afirmat Trump pe CNN la scurt timp după anunțul lui Biden. Lucrurile sunt greu de prevăzut în acest moment însă.

Intrarea lui Harris în cursă ar crea o dinamică nouă în lupta democraților cu Trump. Harris, o femeie de culoare în vârstă de 59 de ani, este complet diferită, din punct de vedere cultural și generațional față de Trump, ajuns la vârsta de 78 de ani.

În timpul primarelor republicane, Nikki Haley a avertizat că primul partid care își schimbă candidatul octogenar – Trump va împlini 80 de ani la Casa Albă dacă va fi ales pentru un al doilea mandat – va câștiga. Teoria lui Haley avea rolul de a o ajuta pe ea, dar logica se aplică acum lui Harris.

La câteva minute după retragerea lui Biden din cursă, democrații și republicanii anti-Trump puneau deja la îndoială capacitatea acestuia din urmă de a guverna până la vârsta de 80 de ani, o încercare îndrăzneață de a deîncadra dezbaterea privind vârsta, care l-a îngropat pe Biden.

Harris are un avantaj în campanie mulțumită campaniei sale pentru dreptul la avort, o problemă care rezonează cu votanții tineri și progresiști și care i-a ajutat pe democrați să câștige mai multe alegeri.

Cel mai probabil, ea va urma politica externă a lui Biden în chestiuni precum China, Iranul și Ucraina, dar ar putea adopta un ton mai dur față de Israel în legătură cu războiul din Gaza.

Susținătorii ei cred că ea i-ar entuziasma pe alegătorii tineri și progresiști, ar consolida sprijinul alegătorilor de culoare și s-ar descurca bine în dezbateri. De asemenea, unii observatori au făcut referire la trecutul ei de procuroare, care va contrasta cu statutul de condamnat al lui Trump.

Dar unii democrați sunt îngrijorați de potențialul dezavantaj al vicepreședintei, în parte din cauza unei lungi istorii de discriminare rasială și de gen în Statele Unite.

În istoria lor de 248 de ani, Statele Unite nu au ales încă o femeie președinte.

Apoi, Harris are un potențial dezavantaj față de Biden. În vreme ce președintele este un centrist, care se mândrește cu porecla „Scranton Joe”, o referire la localitatea sa natală din Pennsylvania, stat industrial crucial pentru rezultatul alegerilor, Harris este o liberală din California – un statut care nu dă prea bine în ochii conservatorilor.

Nominalizarea lui Harris: foarte probabilă, dar nu 100% sigură

Biden și-a anunțat imediat sprijinul pentru Harris, afirmând că alegerea ei ca vicepreședintă a fost „cea mai bună decizie pe care am luat-o”. Contul său de finanțare a campaniei și-a schimbat numele în „Harris for President”, scoțând la iveală un buget în valoare de 96 de milioane de dolari pentru promovarea lui Harris.

Între timp, micii donatori au trimis campaniei peste 46,7 milioane de dolari pe platforma ActBlue în primele cinci ore după anunțul dramatic al președintelui.

Anunțurile de susținere pentru Harris s-au succedat în cascadă pe tot parcursul zilei de duminică, deși au existat unele absențe notabile care ar putea indica dorința pentru o convenție democrată deschisă, cu o luptă asemănătoare alegerilor primare. Convenția va avea loc la mjlocul lunii august.

Barack Obama nu și-a anunțat susținerea pentru Harris. Nancy Pelosi a făcut-o în cursul zilei de luni.

Alți doi potențiali contracandidați – guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer, și guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear – nu au menționat-o pe vicepreședintă în declarațiile lor inițiale. Ulterior, Beshear a anunțat pentru CNBC că o susține pe Harris.

Un posibil rival a anunțat că nu ia în considerare o contracandidatură. Joe Manchin, senatorul din Virginia de Vest care și-a schimbat afilierea de la democrat la independent la începutul acestui an, părea că ia în considerare o revenire la Partidul Democrat pentru a putea candida la președinție.

Luni, el a declarat însă pentru CBS că nu va candida.

În ciuda semnelor de întrebare, cei mai mulți analiști cred că democrații vor dori totuși să evite o nouă incertitudine și se vor încolona în spatele lui Harris.

Regulile și procesul de desemnare a unui candidat democrat sunt necunoscute pentru mulți dintre cei implicați. Având în vedere că și democrații se află într-o situație fără precedent, președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat că partidul va anunța în curând următorii pași în procesul său de nominalizare.

INTERVIURILE HotNews.ro