Sari direct la conținut

Ultimele 48 de ore ale candidaturii lui Joe Biden. Ce s-a întâmplat înaintea anunțului dramatic al retragerii din cursa pentru Casa Albă

HotNews.ro
Ultimele 48 de ore ale candidaturii lui Joe Biden. Ce s-a întâmplat înaintea anunțului dramatic al retragerii din cursa pentru Casa Albă
Joe Biden. FOTO: De Martino/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Majoritatea consilierilor președintelui Joe Biden au aflat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat cu doar un minut înainte ca el să facă anunțul către întreaga lume, pe rețelele sociale, duminică. Vicepreședinta Kamala Harris, pe care Biden a anunțat că o va susține în cursa pentru Casa Albă, a aflat de această decizie tot duminică, scriu New York Times, Reuters și The Guardian.

Sâmbătă după-amiază, președintele Joe Biden, care se recupera încă după o infecție COVID, și-a chemat acasă doi dintre cei mai apropiați oameni, pentru a-și pregăti ieșirea din cursa prezidențială.

Biden, consilierul său Steve Ricchetti și Mike Donilon, strategul șef și vechiul său redactor de discursuri, au lucrat la unul dintre cele mai importante mesaje ale președinției lui Biden – anunțarea deciziei sale istorice către alegători, membrii partidului, donatori și întreaga lume, scrie New York Times.

Vicepreședinta Kamala Harris a vorbit cu Biden duminică dimineață, la fel și Jeff Zients, șeful său de cabinet, și Jen O’Malley Dillon, președinta sa de campanie. Câțiva consilieri de top de la Casa Albă au aflat direct de la președinte printr-un apel Zoom.

Alții din Aripa de Vest au aflat abia când au văzut vestea pe rețelele sociale.

„Cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag”, a scris Biden, „și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului”.

Concesia a fost uluitoare și discordantă cu ultimele anunțuri din campania electorală.

Aproape nimeni din afara casei în care Biden se izolase nu știa la ce se gândea președintele până când acesta și-a postat declarația pe rețelele sociale duminică. Până în acel moment, aliații liderului de la Casa Albă nu au avut de ales decât să presupună că acesta va merge mai departe cu campania prezidențială, care continua de altfel, pe pilot automat.

O uriașă presiune

Vineri dimineață, șefa campaniei prezidențiale democrate, O’Malley Dillon, i-a asigurat pe jurnaliști că Biden este încă în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

„Absolut, președintele este în această cursă. Trebuie să demonstreze că luptă pentru poporul american. A făcut acest lucru zi de zi încă de la dezbatere”, a spus ea, chestionată pe această temă, potrivit Reuters.

Asigurările au fost ferme, dar apropiații președintelui aveau tot mai multe dificultăți în a ignora donatorii panicați și pe aleșii partidului care se întorceau împotriva lui Biden în public.

Pe parcursul zilei de vineri, mai bine de zece congresmeni s-au adăugat unui cor deja puternic de democrați care îi cereau președintelui să se retragă și să lase pe altcineva să candideze.

Seth Moulton, membru al Camerei Reprezentanților pentru statul Massachusetts, a declarat că Biden, „un mentor și un prieten” care l-a ajutat să fie ales în 2014, „nu părea să mă recunoască” atunci când s-au întâlnit la comemorarea aniversării Zilei Z în Franța luna trecută.

Mai mulți legiuitori californieni apropiați de Nancy Pelosi, fosta președintă democrată a Camerei Reprezentanților, s-au alăturat corului, scrie The Guardian. Biden s-a declarat de altfel nemulțumit de Pelosi, pe care a considerat-o a fi una dintre principalele instigatoare ale campaniei care cerea retragerea sa din cursă.

Barack Obama, cu care Biden a avut o relație tensionată de când acesta a decis să o susțină pe Hillary Clinton în cursa prezidențială din 2016, a fost, de asemenea, subiectul nemulțumirilor tot mai mari ale lui Biden.

Nu a ajutat faptul că în tot acest timp, Donald Trump se bucura de criza din Partidul Democrat.

„Rămâi în cursă!”

Pe tot parcursul zilei, nu a existat însă niciun cuvânt public din partea lui Biden. Persoane apropiate președintelui au declarat că au simțit că gravitatea momentului îl apasă, scrie New York Times, dar este neclar totuși dacă președintele știa în acel moment că va renunța la cursă.

Vineri seară, unii apropiați ai președintelui au declarat că situația pare să se schimbe și au dat mai departe vestea că ieșirea din cursă este inevitabilă.

Dar chiar și atunci, unele lucruri contradictorii au continuat să se întâmple. Ron Klain, primul șef de cabinet al lui Biden la Casa Albă, care a continuat să îl consilieze pe președinte, l-a sunat pe acesta vineri seara pentru a-i transmite cuvinte de încurajare.

Klain a primit mesaje de susținere pentru Biden de la senatoarea Elizabeth Warren, democrată din Massachusetts, precum și de la Faiz Shakir, un consilier al senatorului Bernie Sanders, independent din Vermont.

„Rămâi”, i-a spus Klain lui Biden. „Aceasta este intenția mea”, i-a răspuns Biden. „Asta am de gând să fac”, a adăugat el.

Elefantul din încăpere

Co-președinții naționali ai campaniei lui Biden s-au reunit sâmbătă dimineața în cadrul apelului lor obișnuit, pregătindu-se pentru ceea ce credeau că ar putea fi vești importante despre viitorul lui Biden.

Convorbirea a fost găzduită de O’Malley Dillon și i-a inclus pe Jeffrey Katzenberg, mogulul și donatorul de la Hollywood, pe guvernatoarea Gretchen Whitmer din Michigan, pe reprezentantul Jim Clyburn din Carolina de Sud și alte câteva personalități importante care au sprijinit din timp candidatura lui Biden pentru un al doilea mandat.

Având în vedere tot ceea ce se întâmplase cu o zi înainte, aceștia se așteptau la vești proaste.

Dar grupul a fost uimit când membrii personalului au început pur și simplu să vorbească ca de obicei despre cele mai recente detalii din campanie. După aproximativ o jumătate de oră, doi sau trei dintre copreședinții exasperați au întrerupt discuția, spunând că trebuie să vorbească despre elefantul din încăpere.

A urmat o discuție anevoioasă, dar fără o rezolvare.

Tot partidul părea că așteaptă însă ceva. Cu o săptămână înainte, senatorul Chuck Schumer, democratul din New York și liderul majorității din camera superioară a Congresului, unul dintre cei mai puternici aliați ai lui Biden, i-a transmis acestuia un mesaj sumbru, față în față.

El i-a spus președintelui că majoritatea membrilor Congresului sunt pregătiți să retragă sprijinul pentru candidatura sa și l-a îndemnat să ia în considerare trei lucruri: riscurile pentru moștenirea sa personală, viitorul țării și impactul asupra Congresului, în cazul în care democrații ar suferi pierderi drastice în alegerile din noiembrie.

„Am nevoie de încă o săptămână”, a răspuns Biden, potrivit unei persoane care a avut cunoștință de întâlnirea din 13 iulie, care a vorbit cu New York Times.

Trei apeluri telefonice

Biden a început să dea semne că s-ar putea retrage din cursă sâmbătă, în cadrul unei conversații la care au participat mai mulți consilieri.

Încă bolnav și răgușit, președintele a ales să își anunțe decizia printr-o scrisoare, mai degrabă decât în fața camerei de filmat, și a lucrat la redactarea acesteia împreună cu Donilon, autorul multor mesaje publice ale președintelui, în timp ce Ricchetti s-a concentrat asupra pașilor de urmat.

Scrisoarea a fost finalizată duminică, într-un moment în care mulți consilieri încă îi mai asigurau pe jurnaliști și pe alți oficiali că președintele va rămâne în cursă.

Primii care au aflat situația reală au fost Kamala Harris, Jeff Zients și O’Malley Dillon, fiecare în cadrul unor apeluri telefonice separate din partea lui Biden, potrivit mai multor persoane familiarizate cu discuțiile.

Duminică, la ora 13:45 – cu un minut înainte ca Biden să trimită lumii scrisoarea sa de retragere – președintele le-a spus adevărul mai multor consilieri, printre care Anita Dunn, care gestionează strategia de comunicare. El le-a citit scrisoarea și a mulțumit personalului pentru tot ajutorul.

Biden și-a petrecut apoi o parte din zi vorbind la telefon cu liderii Congresului și alți aliați.

El a decis să anunțe retragerea din cursă pe X, potrivit unor persoane familiarizate cu decizia, deoarece i-a oferit posibilitatea de a o face „în felul său”, evitând intrigile și scurgerile de informații care au afectat campania sa în ultimele săptămâni.

Postarea a apărut pe X la ora 13:46.

Klain s-a declarat șocat de faptul că Biden s-a răzgândit. „Sunt trist”, a spus el într-un interviu după anunțul oficial.

„Președintele a fost cel mai bun candidat al nostru în 2024 și sunt trist că acest efort de a-l îndepărta a reușit. Dar cred că este timpul ca partidul să se unească și cred că vicepreședinta Harris este o candidată foarte puternică”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro