Ce se intampla cu leul?
In caz ca nu stiati, in acest moment se poarta un razboi rece al monedelor. Tari emergente precum Brazilia, Coreea de Sud, Mexic si-au vazut monedele apreciindu-se fata de dolar. Asta inseamna ca exporturile lor au devenit mai scumpe si mai necompetitive, bunurile si serviciile americane au devenit mai ieftine, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
Daca o tara isi devalorizeaza moneda, atunci si celelalte sunt obligate sa faca ceva pentru a nu-si pierde din competitivitate. Un exemplu ca sa explic problema: Germania are o economie orientata spre export; daca leul se apreciaza in raport cu euro, atunci exporturile germane in Romania devin mai ieftine.
Sa vedem ce se intampla cu monedele tarilor din regiune Ungaria, Cehia, Polonia (sursa date: BCE).
In ultima luna toate monedele analizate (zlot, forint, coroana) s-au apreciat considerabil fata de euro. Leul in schimb a ramas la acelasi nivel, cel mai probabil din cauza politicii de flotare controlata. Daca intr-adevar si leul ar fi trebuit sa se aprecieze, atunci la sfarsitul lunii ar trebui sa vedem un impact pozitiv in rezerva valutara.
Un leu mai tare ar fi avut urmatoarele efecte imediate: o reducere a inflatiei, un balon de oxigen pentru populatia indatorata in euro. Efectele negative sunt insa pe masura: scumpirea exporturilor romanesti si acumularea de tensiuni viitoare spre devalorizare in cazul retragerii intempestive a capitalurilor.
Cred ca devalorizarile nu vor avea succes. Degeaba ai exporturi ieftine daca nu are cine sa le cumpere, dar rezultatul pozitiv va fi o relaxare a politicii monetare la nivel global. Totusi mai e mult pana departe!
Comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.