Sari direct la conținut

Ce se întâmplă dacă UE nu reușește să introducă certificatul verde digital: Un oficial european spune care sunt riscurile

HotNews.ro
Pasaport COVID versiune digitala, Foto: Comisia Europeana
Pasaport COVID versiune digitala, Foto: Comisia Europeana

Țările Uniunii Europene care vor introduce certificate proprii de vaccinare anti-Covid se vor confrunta cu o multitudine de sisteme disparate dacă blocul comunitar nu reușește să construiască unul comun cu privire la certificatul verde digital, a declarat miercuri comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, relatează Reuters.

UE face eforturi pentru a avea un certificat digital verde comun pentru a permite turiștilor să călătorească liber în această vară. Dar dezbaterile nu sunt încheiate privind costurile, problemele legate de confidențialitatea datelor, precum și aspecte tehnice și medicale ale noului sistem.

  • „Dacă reușim să obținem rezultate politice, soluția tehnică va fi gata la timp. Dacă nu, riscăm fragmentarea în toată Europa, cu o multitudine de soluții naționale posibil incompatibile”, a spus comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders.
  • „Am risca să avem o varietate de documente care nu pot fi citite și verificate în alte state membre. Și riscăm răspândirea documentelor falsificate și, odată cu aceasta, răspândirea atât a virusului, cât și a neîncrederii cetățenilor”, a declarat el Parlamentului European.

Țările din sudul UE, dependente de turism, precum Spania și Italia, sunt dornice să lanseze noul instrument cât mai curând posibil pentru a-și ajuta economiile care au fost afectate de pandemie.

Dar aceștia se confruntă cu un nord mai reticent, precum și cu proceduri complexe de decizie ale UE.

Fără un portal care să asigure interoperabilitatea, țări, inclusiv Estonia, Lituania, Grecia, Spania, Germania și Franța, introduc propriile soluții pentru înregistrarea vaccinărilor.

Oficialii Comisiei au declarat într-o ședință separată că portalul – care ar permite oficialilor dintr-o țară UE să verifice certificatul de sănătate al unui vizitator din alte părți ale blocului – va intra în testare luna viitoare.

20 state membre vor fi gata să se alăture într-o primă fază de probă cu obiectivul ca la mijlocul lunii iunie să funcționeze pe deplin.

Tehnologia pentru certificatul verde digital este sigură și nu ar fi partajate date personale sensibile, au spus oficialii.

Disputele dintre țările UE privind aprovizionarea cu echipamente medicale, medicamente și vaccinuri au complicat deja reacția comună a blocului la începutul pandemiei.

Deoarece acum se confruntă cu un al treilea val de infecții, scepticii spun că discuțiile despre reluarea călătoriilor în scopuri turistice sunt premature, având un nivel scăzut de vaccinare.

Implementarea grăbită a sistemului comun ridică întrebări cu privire la modul în care vor fi tratați vizitatorii din afara blocului. Rămân, de asemenea, întrebări cu privire la vaccinurile pe care Agenția Europeană a Medicamentului nu le-a aprobat pentru UE și cele precum vaccinurile rusești sau chinezești care ar putea fi permise doar de unele țări.

O altă problemă este dacă testele de anticorpi oferă dovezi adecvate că o persoană care și-a revenit din COVID-19 este imună. Țările UE, inclusiv Belgia, se îngrijorează, de asemenea, cu privire la discriminarea celor care nu vor primi vaccinul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro