Sari direct la conținut

Ce semne tradeaza un defect de vedere la copii si care sunt cele mai frecvente problemele oculare

MedLive.ro
Probleme oculare la copii, Foto: Oftalmix.ro
Probleme oculare la copii, Foto: Oftalmix.ro

​O examinare de rutina este o parte a controlului facut de medicul neonatolog sau pediatru pentru depistarea afectiunilor congenitale. Daca exista orice ingrijorare sau problema, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog. Chiar daca nu aveti nici o suspiciune legata de vederea copilului, el ar trebui sa faca un control de rutina la 3 ani, apoi la 5 ani. Copiii de varsta scolara trebuie vazuti cel putin o data la 2 ani de medicul oftalmolog. Daca copilul nu poate mentine un contact vizual sau daca pare ca nu vede, trebuie sa consultati un oftalmolog inainte ca acesta sa implineasca 3 ani.

Vederea nu este complet dezvoltata la nastere, ea are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate.

Iata citeva etape de dezvoltare normala:

  • In prima luna de viata copilul vede imagini mari cum e chipul mamei.
  • Ajungind la 3 luni poate sa priveasca obiecte mai mici cum sunt jucariile sau sa le urmareasca cu privirea in miscare.
  • In primele 2-3 luni de viata pot sa existe modificari de pozitie a ochilor sau miscari ne-sincrone, fara ca aceata sa fie patalogic, anormal.

Dupa aceasta virsta, in mod normal, miscarile ochilor sunt paralele si sincrone.

Ce semne tradeaza un defect de vedere la copii?

Copiii mai mici de un an

Daca copilul nu poate mentine un contact vizual sau daca pare ca nu vede, trebuie sa consultati un oftalmolog. O incrucisare constanta a ochilor sau o deviatie spre inafara a unui ochi este anormala; oricum, majoritatea bebelusilor mai incruciseaza ocazional ochii in primele luni de viata. Bebelusii mai mari de 3 luni pot de obicei sa urmareasca un obiect cu ochii pe masura ce se deplaseaza in campul vizual. Puteti testa asta tinand un obiect colorat, o jucarie sau o minge, in fata copilului pana cand il vede. Apoi, incet, miscati obiectul si urmariti cum se misca ochii copilului. Fiti atenti sa evitati jucariile care fac zgomot (ar putea fi atras de sunetele emise de acestea).

Semnele de alarma care pot aparea la orice varsta sunt: strabismul, prezenta unei pupile albe, roseata ochiului insotita de durere, lacrimarea in exces, miscarea rapida a ochilor dintr-o parte in alta.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro