Sari direct la conținut

Ce și de câte ori pe zi ar trebui să mănânce un copil? Campanie privind alimentația sănătoasă derulată de Ministerul Sănătății

HotNews.ro
Copil la masă, Foto: Oksun70 / Dreamstime.com
Copil la masă, Foto: Oksun70 / Dreamstime.com

​„Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”, o campanie privind principiile unei alimentaţii sănătoase la vârsta şcolară, care se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ, părinţilor acestora şi cadrelor didactice, este derulată, pe parcursul lunii noiembrie, de Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Direcţiilor de sănătate publică.

Campania vizează creşterea conştientizării problematicii obezităţii infantile şi informarea părinţilor despre beneficiile unei alimentaţii sănătoase care să prevină această afecţiune în rândul copiilor şi complicaţiile sale pentru viitorii adulţi, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

O alimentaţie bogată în legume şi fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă şi nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi, încurajarea copilului să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi sunt măsuri de intervenţie aflate la îndemâna părinţilor pentru a preveni problemele de supraponderalitate şi obezitate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

„Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. (…) S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 – 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3% (Raport Naţional România, 2020)”, arată INSP.

Foto: Dreamstime.com, INSP.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro