Ce spun doi jurnalisti romani din Ucraina despre refuzul romanilor de a da curs mobilizarii la razboi/ Guvernatorul regiunii Cernauti : Daca nu va convine, plecati din Ucraina!
In toiul luptelor din regiunea Donetsk, presa l-a surprins pe fiul miliardarului Rinat Ahmetov pe litoral in Franta; “cum sa nu se indigneze lumea cand este chemata sa moara pentru cine, pentru miliardul lui Ahmetov?”. “Daca o sa fie Romania in situatia Ucrainei, o sa vedeti care o sa fie reactia ungurilor daca sunt chemati la armata”. Acestea sunt raspunsurile oferite HotNews.ro de doi jurnalisti romani care traiesc in Ucraina, la intrebarea: “de ce protesteaza romanii fata de mobilizarea in armata?”.
UPDATE Guvernatorul regiunii Cernauti, Roman Vanzuriak, le-a cerut romanilor care protesteaza fata de mobilizarea pentru razboi sa deblocheze drumurile, avertizand ca ordinea in care se va face mobilizarea nu va fi influentata la presiunea strazii, potrivit Adevarul. „Daca militati impotriva integritatii teritoriale a statului aveti optiunea de a merge in Rusia sau in orice alta tara in care sa traiti mai bine decat in Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, intr-un mesaj publicat si pe pagina sa de Facebook.
Sute de romani din Ucraina au protestat zilele acestea, dupa ce au fost chemati la razboi. Locuitorii din Ostrita, Tinutul Herta, au blocat mai multe drumuri si autostrada catre Kiev, dupa ce au primit prin posta ordine de mobilizare a tinerilor pentru razboi. Astazi, 28 iulie, romanii au deblocat drumul european “care merge inspre Suceava”, insa continua protestele si blocarea altor drumuri, spre Chisinau, a declarat un jurnalist roman din Ucraina pentru HotNews.ro.
“Cum sa nu se indigneze lumea cand este chemata sa moara pentru cine, pentru miliardul lui Ahmetov?”
HotNews.ro a contactat doi jurnalisti romani care traiesc in Ucraina si care au povestit, sub protectia anonimatului, de ce protesteaza romanii fata de ordinele de mobilizare la razboi. “Romanii, ca toti cetatenii Ucraineni, s-au alertat deoarece conditiile in care lupta soldatii in estul Ucrainei sunt foarte grele. Dupa cum spun reporterii de la televiziunea ucraineana, ei nu prea au ce manca, vestele acestea antiglont si castile nu sunt de calitate”, a declarat unul dintre jurnalisti.
Potrivit acestuia, proteste fata de mobilizarea la razboi au organizat si ucrainenii, nu doar comunitatea romana. “Sunt raioane la nord de Cernauti unde ucrainenii au blocat drumul spre Kiev. Oamenii simpli spun ca ar fi bine sa fie inrolati in armata si fiii astora bogati, care se afla la putere”, a sustinut romanul.
Acesta a explicat ca ordinele pentru mobilizarea la armata ar fi trebuit sa ajunga la toata lumea, insa “intr-o tara unde coruptia este ca aici… Il vedem la televizor pe fiul lui Ahmetov, miliardarul din Dontesk, cu o masina de miliarde pe litoral in Franta. Cum sa nu se indigneze lumea cand este chemata sa moara pentru cine, pentru miliardul lui Ahmetov? In primul rand el trebuia sa fie cointeresat sa fie pace, sa plece teroristii care au venit din Rusia. Sunt indignati si ucrainenii, nu doar romanii”.
Jurnalistul roman a declarat ca ordinul de mobilizare prevede ca cel care il primeste trebuie sa fie gata in orice zi si la orice ora cand se da ordin sa se prezinte la comisariat. Persoanele care nu se supun acestui ordin sunt pasibili de puscarie, a afirmat acesta. Acesta a precizat ca nu cunoaste romani care iau in calcul venirea in Romania.
Pe de alta parte, alti romani au declarat sub protectia anonimatului pentru HotNews.ro ca venirea in Romania este o solutie la care apeleaza tot mai multi romani din Ucraina, dupa primirea ordinelor de mobilizare in armata.
“Noi suntem tot cetateni ucraineni si, potrivit Constitutiei, avem obligatia sa ne aparam tara. Eu sunt de acord sa o apar, numai ca alaturi de mine, daca ma ia la razboi, in transee vreau sa ii vad pe fiii deputatilor poporului si pe toti aceia care dau bani pentru a nu participa la razboi. Legea despre mobilizare prevede ca deputatii nu pot fi inrolati in randurile armatei. Eu consider ca nu este drept asa ceva. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe front a luptat si fiul lui Stalin. Dar acum ei se eschiveaza, si-au facut legea in asa fel incat ei nu pot fi inrolati in randurile armatei, dar asta este coruptie de acum”, a sustinut jurnalistul roman din Ucraina.
Romanii si ucrainenii care pot sa plece se orienteaza spre Romania, Polonia, Ungaria sau chiar Rusia
Un alt corespondent roman din Ucraina a declarat pentru HotNews.ro, de asemenea sub protectia anonimatului, ca “aici nu este vorba despre patriotism. Oamenii spun ca nu este razboiul lor. Nu e interesul romanilor. Si parerea mea este ca oamenii au dreptate. Daca o sa fie Romania in situatia Ucrainei, o sa vedeti care o sa fie reactia ungurilor daca sunt chemati la armata”.
Intrebat daca se gandeste sa paraseasca Ucraina, jurnalistul roman a declarat ca are peste 60 de ani, motiv pentru care nu a primit ordinul de mobilizare. Dar “in Ucraina nu este declarata stare de razboi, granitele nu sunt inchise. In armata activa, numarul militarilor chemati s-a redus mult in ultimii ani. Din cate inteleg, aceste ordine fac parte mai mult dintr-o incercare de a face ordine, de a tine o evidenta. Autoritatile spun ca fac mai mult un recensamant al potentialilor luptatori care ar trebui trimisi in lupta. Dar bineinteles ca fiecare se gandeste la interesul sau”, explica romanul.
Acesta a declarat ca si romanii, dar si ucrainenii care pot sa plece se orienteaza nu doar spre Romania, dar si spre Polonia, Ungaria sau chiar Rusia. “Daca as avea eu posibilitatea, as pleca”, a afirmat jurnalistul, care a precizat ca “multi romani din regiunea Cernauti au facut studii in Romania si au avut posibilitatea sa ramana in Romania”.
Comunitatea de romani din Ucraina este a treia, ca marime, dupa ucraineni si rusi, iar potrivit ultimului recensamant sunt 300.000 de romani care locuiesc aici, spune corespondentul roman.
Acesta a precizat ca au primit ordin de mobilizare in armata “numai persoanele care au facut armata”.
Armata ucraineana castiga teren in estul tarii
La peste trei luni de la declansarea „operatiunii antiteroriste” in estul Ucrainei, soldate cu peste 1.110 morti, armata ucraineana castiga teren in ultimele zile (Sursa). In nordul regiunii Donetsk, fortele ucrainene au anuntat ca au recucerit orasul Debaltseve si si-au intarit trupele in vederea „eliberarii” bastionului rebel Gorlivka, unde focuri de lansatoare de rachete Grad au provocat duminica moartea a 14 civili, dintre care doi erau copii.
Un raport ONU a denuntat utilizarea de armament greu in zonele civile atat de catre separatisti pro-rusi cat si de catre armata ucraineana. „Informatiile despre intensificarea luptelor in regiunile Donetsk si Lugansk sunt extrem de alarmante, cele doua parti folosesc in zonele de locuinte armament greu precum artilerie, tancuri, rachete”, a subliniat comisarul pentru drepturile omului Navi Pillay.
Cinci civili au murit la Lugansk si trei la Donetsk in ultimele 24 de ore, potrivit autoritatilor locale. Kiev a anuntat ca a pierdut patru graniceri la postul Dovjanski din regiunea Lugansk, in urma unor tiruri de mortier de pe teritoriul Rusiei.
Citeste si: