Sari direct la conținut

Ce știm despre bombardierul supersonic rusesc Tu-22 pe care ucrainenii spun că l-au doborât

HotNews.ro
Bombardierul Tu-22M3 rusesc prăbușit în Stavropol, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Bombardierul Tu-22M3 rusesc prăbușit în Stavropol, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Armata ucraineană a afirmat că unitățile sale antiaeriene au reușit vineri, pentru prima dată, să doboare un avion bombardier rusesc Tu-22M3 aflat în zbor. Rusia a spus că avionul s-a prăbușit în timp ce se întorcea la bază, probabil din cauza unei defecțiuni tehnice.

Serviciul de informații militare ucrainean GUR a spus că avionul a fost doborât într-o operațiune comună cu forțele aeriene. „Aeronava inamică Tu-22MZ a fost doborâtă la o distanță de aproximativ 300 de kilometri de Ucraina, folosind aceleași mijloace care au doborât anterior aeronava rusă de detectare și control radar cu rază lungă de acțiune A-50 (în februarie). Bombardierul a reușit să zboare până în zona Stavropol, unde s-a prăbușit.

Ministerul rus al apărării, citat de TASS, a spus că bombardierul strategic a căzut în regiunea Stavropol în timp ce se întorcea la aerodromul de origine după ce a efectuat o misiune de luptă, iar echipajul a sărit din avion înainte de prăbușire, dar au fost găsiți doar trei din cei patru care erau în aeronavă. „Conform datelor preliminare, cauza accidentului a fost o defecțiune tehnică”, a transmis Moscova.

Ce știm despre bombardierul supersonic rusesc Tu-22, potrivit Reuters:

  • Proiectantul, Tupolev, îl descrie ca fiind un bombardier supersonic purtător de rachete cu rază lungă de acțiune, conceput pentru a distruge ținte pe mare și la sol cu rachete ghidate și bombe aeriene. Numele de cod NATO pentru el este „Backfire”.
  • Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a folosit frecvent aeronave Tu-22M3 pentru a bombarda Ucraina. Avionul pe care Ucraina a declarat că l-a doborât a fost folosit pentru a transporta rachete de croazieră X-22 pentru atacuri asupra orașelor ucrainene, potrivit comandantului forțelor aeriene ale țării. X-22 este o rachetă cu dublă capacitate, ceea ce înseamnă că poate transporta un focos nuclear sau convențional, cu precizarea că Rusia nu a folosit arme nucleare în Ucraina.
  • Aerodromurile rusești unde au baza aceste avioane au fost vizate de drone ucrainene. Serviciile de informații militare britanice au declarat că un Tu-22M3 a fost „foarte probabil distrus” într-un astfel de atac la o bază din regiunea Novgorod, în august anul trecut. Aici detalii despre cum o dronă ucraineană a distrus un bombardier supersonic.
  • Primul prototip al avionului a fost lansat în 1977, dar un Tu-22M3 complet modernizat, având – potrivit Tupolev – o eficacitate tactică sporită și o rază operațională mai mare, a zburat pentru prima dată în decembrie 2018.
  • Avionul este fabricat din aliaje de aluminiu, precum și din oțel de înaltă duritate, rezistent la căldură și aliaje de titan și magneziu. Are aripi joase cu înclinare variabilă, care constau dintr-o parte fixă și panouri mobile care se pot înclina în unghiuri cuprinse între 20 și 65 de grade.
  • Forțele aeriene ale Rusiei au în dotare 57 de Tu-22M3, potrivit raportului „Balanța militară 2024″, realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra.

Video cu momentul prăbușirii:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro