Ce transportă cele 20 de camioane care au intrat sâmbătă în Gaza: Conserve, medicamente, pături şi saltele / Nu și apă sau combustibil
Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, va fi livrat doar spitalelor din enclavă şi nu include apă, a confirmat pentru EFE un oficial al Crucii Roşii.
Sursa citată a indicat că asistenţa umanitară include doar conserve, medicamente, pături şi saltele.
Totodată, Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) a anunţat că primul convoi cu asistenţă umanitară pentru Fâşia Gaza conţine 60 de tone de alimente, transmite dpa.
Conserve de ton, făină, pastă şi fasole, printre altele, vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie cât mai repede cu putinţă, a transmis PAM sâmbătă.
Directoarea executivă a PAM, Cindy McCain, a transmis un mesaj din Cairo, pledând pentru „accesul umanitar imediat, sigur şi susţinut în Gaza”.
Ea a declarat că este doar o chestiune de zile până când hrana se va epuiza şi locuitorii Gazei vor suferi de foame.
PAM mai are pregătite încă 930 de tone de alimente în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei cu Gaza, de la Rafah, şi intenţionează să asiste circa 1,1 milioane de oameni în următoarele două luni.
Armata israeliană a spus că ajutoarele care intră în Gaza vor ajunge doar în zonele sudice și că nu va intra niciun fel de combustibil.
Situația este „catastrofală” în Gaza
Oficialii ONU spun că este nevoie de cel puțin 100 de camioane pe zi în Gaza pentru a acoperi nevoile urgente și că orice livrare de ajutoare trebuie să fie una susținută și pe scară largă, transmite Reuters.
Înainte de izbucnirea conflictului, o medie de aproximativ 450 de camioane cu ajutoare ajungeau zilnic în Gaza.
„Situația umanitară din Gaza – deja precară – a ajuns la un nivel catastrofal”, a declarat șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths.
„Sunt încrezător că această livrare va fi începutul unui efort sustenabil pentru a furniza provizii esențiale – inclusiv alimente, apă, medicamente și combustibil”, a mai spus el.
Israelul a impus o blocadă totală și a lansat atacuri aeriene asupra Gaza ca răspuns la un atac mortal comis de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie. Punctul de trecere de la Rafah nu a mai fost operațional de la scurt timp după aceea.