Ce vrea Basescu
In primul sau interviu din al doilea mandat, presedintele Traian Basescu a jucat cartea distantarii de PDL si a pregatit terenul unei inevitabile remanieri guvernamentale. Seful statului l-a laudat, in schimb pe Emil Boc, semn ca e posibil sa pastreze premierul. Toate mesajele transmise luni seara de seful statului, la B1 TV, indica schimbari inevitabile in executiv. Gesturile sale sunt fara precedent: cheama imperativ Guvernul Boc la ordin, il critica pe teme majore – politizarea excesiva a administratiei, absenta unor reforme reale in sectorul bugetar – si acuza partidul de guvernament de bolsevizare. Toate la un loc anunta un nou tip de relatie presedinte – PDL si sacrificarea unor ministri pe fondul tensiunilor sociale in crestere.
Este posibil ca seful statului sa opereze remanierea guvernului Boc la scurt timp dupa ce-l va determina sa recurga la concedieri semnificative in sectorul bugetar. Pana acum, reducerea posturilor s-a produs doar pe hartie. Zeci de agentii guvernamentale au disparut din organigrama, dar functionarii si-au gasit refugiul tot la stat. Astfel, Romania are azi tot 1.350.000 – 1.400.000 de bugetari, plus minus cateva zeci de mii. Doar sectorul privat produce someri. In schimb, un guvern pretins de dreapta continua traditia protectiei sociale a bugetarilor, pe bani de imprumut sau luati de la fabricile private de someri.
Prin acordul cu FMI, cabinetul Boc s-a obligat sa reduca in mod semnificativ aparatul de stat. N-a facut-o, din varii motive: a avut de indestulat propria clientela cu functii, a cedat presiunilor sindicale sau pur si simplu sistemul are capacitati nebanuite de autoconservare. Cert este ca Romania risipeste mai departe banii de la FMI platind cu bani imprumutati acelasi numar de bugetari, desi s-a angajat sa taie in carne vie. Insa rabadarea oficialilor FMI pare sa fi ajuns si ea la capat.
In timpul vizitei la Bucuresti din data de 30 martie, directorul FMI, Dominique Strauss – Khan avertiza, cu subiect si predicat, ca in aprilie-mai „unii romani ar putea sa-si piarda slujbele”, dar ca e treaba Guvernului sa ia o decizie. Altfel spus: treceti la concedieri acum, nu mai aveti timp. In cele doua saptamani, tot nu s-a intamplat nimic. La doua saptamani de la avertismentele directorului FMI, presedintele Traian Basescu se prezinta la TV si anunta ca va chema Guvernul la consultari pe tema concedierilor din sectorul bugetar, sugerand chiar ca s-a simtit pacalit de raportarile oficiale.
Sub presiunile FMI si ale sefului statului, Guvernul ar putea fi silit sa adopte masuri impopulare, pe un fundal social deja tensionat de grevele profesorilor si protestele bugetarilor vaduviti de sporuri si privilegii. Valul de concedieri, mereu amanat, dar aproape inevitabil azi, va spori tenstiunile sociale. Sunt de prevazut noi proteste sindicale, greve, mitinguri etc. Altfel spus, soarta unor ministri pare acum batuta in cuie. Vor fi schimbati, cel tarziu, in luna iunie. Cap de lista vor fi, probabil, ministrul muncii si ministrul finantelor, asupra carora se rasfrange direct adoptarea unor masuri impopulare. Cat de extinsa va fi remanierea, vom vedea.
In tot cazul, seful statului pare sa-i acorde mai departe credit premierului Emil Boc, pe care il considera mai departe un reformist autentic. Nu e clar insa cum poate seful statului sa critice Guvernul Boc pe probleme de fond, sa-i impute esecuri majore, dar sa absolve premierul de orice vina. Premierul Basescu vorbeste despre premierul Boc ca si cum n-ar conduce un Guvern, ca si cum ar pluti pe deasupra lui si altii ar lua deciziile in locul sau. Or, prima responsabilitate in esecul celor cateva luni de cand guverneaza singur, fara PSD o are, evident, primul ministru, apoi subordonatii sai, ministrii, dar si cel care continua sa gireze guvernul, adica insusi seful statului, care s-a refugiat si el, mai nou, intr-o confortabila pozitie de analist.
Daca lucrurile au mers atat de prost, daca administratia s-a politizat excesiv sub guvernul Boc, daca s-a simtit pacalit pe tema concedierilor, ce l-a impiedicat sa-i retraga sustinerea lui Emil Boc si ministrilor sai la primele derapaje majore? Lucrurile bune facute de premierul Boc, vointa reformista, creditul necesar acordat Guvernului instalat cu puteri depline abia in decembrie 2009 – ar putea raspunde seful statului. Peste cateva saptamani, sub presiunea unui somaj crescand, aceste argumente vor fi insuficiente.
Acesta este, cred, mesajul central din discursul presedintelui Traian Basescu. In ce priveste atacarea partidului pe tema alegerii celor patru viitori prim-vicepresedinte pe baza unei liste – model calificat de seful statului nedemocratic, bolsevic, de gasca – multi vor fi tentati sa vada apasarea butonului rosu in razboiul mocnit cu tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. Poate fi si asta, dar problema rafuielilor cu PDL este deja o chestiune secundara. Basescu e dator partidului, iar greii tin sa-i aminteasca asta mereu. A facut-o de curand ministrul de interne, Vasile Blaga. Din declaratiile presedintelui transpira un conflict mocnit cu vechea garda, dar mai degraba pare sa asistam la o distantare strategica de PDL, cu bataie ceva mai lunga.
In cel de-al doilea mandat, Traian Basescu doreste sa para un presedinte mai echilibrat, mai corect in relatia cu partidele si ceva mai pragmatic. Daca va continua la fel, din gafa in gafa, din criza in criza, PDL ar putea pierde alegerile din 2012. In aceasta ipoteza, de ce n-am crede ca Traian Basescu, tratand partidele fara sentimentalismele si ranchiunile manifestate in primul mandat, pregateste de pe acum terenul numirii unui premier de stanga, daca PSD va castiga alegerile peste doi ani. Daca partidul lui Ponta bate PDL peste doi ani, lui Traian Basescu ii va fi imposibil sa explice de ce-i refuza guvernarea.