Cea mai mare fermă din Europa, Agricost, își mărește flota high-tech
Agricost, cea mai mare fermă din Europa a investit recent în achiziția a 35 de tractoare cu ghidare automată, care vor ajunge în Insula Mare a Brăilei până la finalul anului acesta, ducând la 80 numărul de tractoare astfel echipate pe care le deține.
Pe lângă monitorizarea dezvoltării culturilor, vor fi integrate și 29 de stații meteorologice furnizate de aceeași companie. Fermierii de la Agricost vor putea astfel monitoriza și parametrii climaterici – temperatura și umiditatea aerului, precipitațiile, viteza vântului, umiditatea și temperatura solului, vor primi alerte privind posibila apariție a unor boli în culturile agricole etc.
„Ne dorim ca sistemul multifuncțional să devină platforma care integrează datele provenind de la utilaje diferite – semănători, aparate de stropit, combine dar și alte mașini de recoltat”, a declarat dr. ing. Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație al Agricost.
Buzdugan este un cunoscător al tehnologiilor high-tech din domeniul agricol. În 2017, producătorul german Horsch lansa una dintre cele mai performante modele de semănători din portofoliu – Focus 12.50 ST, având la bază o schiță în detaliu a unei semănători universale realizate de inginerul român.
Reamintim că Agricost a fost achiziționată anul trecut de Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), cu peste 200 de milioane de euro. Tranzacția a presupus luarea în concesiune a Insulei Mari a Brăilei – 57.000 de hectare, considerată cea mai mare fermă consolidată din Europa. Pentru următorii cinci ani, arabii de la Al Dahra au anunțat investiții de jumătate de miliard de dolari 500 de milioane de dolari în agricultura românească, sumă în care intră și posibile noi achiziții.
Potrivit Forbes România, obiectivul este de a atinge o producție anuală de un milion de tone metrice de cereale și furaje combinate până în anul 2022. În paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele românești operate de Al Dahra, cât și de la cele din afara companiei.