Sari direct la conținut

Cei mai multi dintre romanii ramasi fara servicii in Spania se vor intoarce acasa in august

HotNews.ro

Scaderea semnificativa din 2006 a numarului de locuinte care se construiesc in Spania inseamna mai putine locuri de munca in acest domeniu. Potrivit presedintelui Asociatiei ADER din Spania, Daniel Tecu, mai mult de 400.000 de lucratori romani ar putea fi afectati, a declarat Tecu intr-un interviu acordat miercuri BBC, preluat de RADOR.

„Acum, in domeniul constructiilor este zero, nici macar o oferta de munca”, spune Daniel Tecu. „Este adevarat faptul ca lucrul acesta se vedea venind de acum un an si jumatate, doi ani de zile, cand a inceput, treptat, sa se reduca nivelul de constructii. Au crescut locurile de munca in domeniul amenajarii apartamentelor, dar nu in domeniul constructiilor apartamentelor. A trecut o perioada in care romanii nu mai au de munca si sunt in somaj. Nu s-a simtit prea mult lipsa banilor in familii, pentru ca inca au mai avut bani. Eu sunt foarte preocupat ce se va intampla cand se va termina somajul acesta, si apreciez ca in cateva luni se va termina, pentru ca un mare procent dintre romanii din domeniul constructiilor sunt fara munca. Insa ei, deocamdata, inca au bani, primesc bani”, a explicat presedintele ADER.

Intrebat ce crede despre posibila intoarcere in tara a romanilor plecati la munca in Spania, Daniel Tecu crede ca majoritatea dintre romanii care doresc sa se intoarca o vor face in luna august. „Este luna cand toata lumea ia concedii in Spania, se blocheaza total munca si eu cred ca va coincide cu optiunea lor de a pleca in Romania. Ma refer la cei care doresc sa plece. Cei care nu doresc insa sa plece inca, asteapta un moment in care economia spaniola sa se redreseze, ceea ce si pana cei mai optimisti spun ca lucrul acesta nu este posibil, cel putin intr-un an”, a spus Tecu.

„Sunt romani care sunt aici si care nu cred ca vor reveni in tara, pentru ca au o situatie”, a continuat presedintele ADER, „nu mai au barbatii sa lucreze, au femeile, si-au cumparat o casa si au platit-o mai mult de jumatate, copiii sunt aici, sunt la scoli, au la randul lor sotii sau prietene spaniole si au scos ideea de a se intoarce in tara. O alta categorie dintre ei sunt cei care au venit si n-au reusit sa stranga suficient de multi bani, sunt in somaj, insa persoanele astea stau cu optimism ca doar-doar vor gasi pana la urma de munca. Si mai exista o alta categorie, care au venit de foarte putin timp, nu au de munca, nu au nici somaj, nu au nici acte, pentru ca exista moratorii in Spania care nu le-au permis sa lucreze cu acte si asta face ca persoanele astea in foarte scurt timp sa ramana cu bani zero si vor sa se intoarca in tara, vor sa se apuce de altceva, nu stiu de ce.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro