Sari direct la conținut

Cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei promite că va ajuta la reducerea prețurilor

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: Paweł Bożek | Dreamstime.com
Conducte de gaze, Foto: Paweł Bożek | Dreamstime.com

Norvegia, țara care a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei după ce Rusia a sistat livrările către mai multe state, spune că va colabora cu Uniunea Europeană pentru a ține sub control prețurile la gaze naturale, relatează Reuters.

UE se confruntă cu o gravă criză provocată de întreruperile și sistările de gaze naturale anunțate de Gazprom, situația ducând la un val inflaționist fără precedent în blocul comunitar și o explozie a facturilor la energie.

Este așteptat ca Norvegia să producă în jur de 122 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anul acesta, în creștere cu 8% față de 2021 în contextul în care companiile norvegiene au crescut producția pe cât de mult posibil pentru a face față cererii.

„Nu este în interesul Norvegiei să existe actuala instabilitate. Aș prefera ca aceste prețuri să se stabilizeze, de preferință la un nivel mai scăzut”, a declarat mai devreme în cursul zilei de joi premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

Prim-ministrul norvegian a mai spus că guvernul său a purtat discuții cu companiile din domeniul energetic, relatând că acestea sunt de acord să semneze noi contracte de furnizare însă trebuie să știe în avans cine vor fi clienții.

„La nivelurile de astăzi ale prețurilor este un risc prea mare de asumat pentru majoritatea jucătorilor privați”, afirmă Oeyvind Eriksen, președintele Aker BP, al doilea cel mai mare producător norvegian de gaze naturale.

„Așadar este parțial un subiect legat de mecanismele prețurilor și parțial despre modul în care statele și companiile pot lucra împreună să rezolve această situație foarte serioasă”, a adăugat el, precizând că discuțiile vor continua până la găsirea unei soluții.

Norvegia și UE vor colabora în privința prețurilor la gazele naturale

Equinor, cel mai mare producător de gaze din Norvegia, a catalogat întâlnirea de joi cu guvernul ca fiind „utilă” și a spus că discuțiile cu guvernul de la Oslo sunt importante în rezolvarea crizei energetice a Europei.

El a precizat că Equinor și-a vândut în jur de jumătate din gaz prin contracte bilaterale și cealaltă jumătate pe piața spot.

Miniștrii responsabili de sectorul energetic din UE vor încerca să aprobe noi măsuri pentru reducerea prețurilor la gaz și electricitate într-un summit ce va avea loc pe 30 septembrie. Ei au cerut Norvegiei, o țară care nu este membră a blocului comunitar, să ajute UE.

Norvegia și Bruxelles-ul au convenit miercuri să formeze o echipă de lucru comună în acest sens.

Cu toate acestea, prim-ministrul Stoere a reiterat că stabilirea unui plafon al prețului la gaze, așa cum au sugerat unii cumpărători europeni, ar putea avea un impact negativ asupra aprovizionării și ar fi o „alegere proastă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro