Sari direct la conținut

Cel mai mare reactor termonuclear din lume, ITER, nu va fi funcțional decât în anul 2039. Specialiștii se tem că la lansarea sa, acesta ar putea fi deja depășit

HotNews.ro
Cel mai mare reactor termonuclear din lume, ITER, nu va fi funcțional decât în anul 2039. Specialiștii se tem că la lansarea sa, acesta ar putea fi deja depășit
ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) Foto: CHRISTIAN LUNIG / Sciencephoto / Profimedia

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), cel mai mare proiect internațional prin care se urmărește obținerea de energie prin fuziune nucleară, nu va deveni funcțional decât în anul 2039, deși data la care ar fi trebuit demarate primele teste fusese stabilită inițial la 2020, a declarat directorul general Pietro Barabaschi, citat de revista Science.

Costurile proiectului ar fi trebuit, de asemenea, să nu depășească 5 miliarde de dolari, conform estimărilor inițiale, însă ele s-au ridicat deja la peste 20 de miliarde de dolari, cu încă cinci miliarde de dolari prevăzute pentru costuri adiționale.

Construcția complexului de la Cadarache, în sudul Franței, a fost demarată în anul 2010, însă mai multe defecte de fabricație, pandemia Covid precum și neînțelegerile cu autoritățile franceze au dus la nenumărate amânări și la creșteri uriașe de costuri.

În astfel de condiții, în care zeci de companii private investesc deja în proiecte de fuziune nucleară, este foarte posibil ca, în momentul nou preconizatei sale lansări (anul 2039), ITER să fie deja depășit din punct de vedere tehnologic, afirmă Dennis White, un fizician american de la MIT (Massachusetts Institute of Technology). Pur și simplu, a adăugat acesta, lumea nu poate să mai aștepte după ITER, iar lansarea acestuia, la finalul anilor `30, este posibil să vină prea târziu.

În același timp, unele dintre țările implicate în proiectul ITER (China, India, Corea de Sud, Rusia sau SUA) par interesate să investească mai degrabă în proiecte proprii, unele care au costuri mult mai reduse și care pot fi puse în funcțiune mult mai rapid.

Lucrările au fost oprite pentru că simulările au arătat că există riscul unor scurgeri radioactive

În prezent, construcția reactorului gigantic de la Cadarache este oprită de către Autoritatea Franceză pentru Siguranța Nucleară (ASN). Oficialii ASN au oprit lucrările încă din anul 2022 după ce simulările au arătat că există riscul unor scurgeri radioactive. Asta a dus la o regândire a întregului proiect, însă una care, cu noul design, riscă să supraîncarce fundația de beton deja existentă.

ASN vrea asigurări ferme că reactorul este unul sigur, iar faptul că secțiunile care au fost create în Coreea de Sud nu se potriveau cu design-ul original nu a făcut decât să creacă neîncrederea părții franceze. Conform datelor oferite de oficialii ITER, noile planuri ar trebui să fie gata în luna august a acestui an, iar detaliile vor fi trimise căte ASN pentru a fi aprobate.

Proiectul ITER ar trebui să fie finalizat în anul 2034, în conformitate cu noile estimări. Însă el nu va începe să producă energie decât în anul 2039, și atunci doar în rafale scurte, pentru a satisface cerințele de siguranță impuse de autoritățile franceze.

ITER se bazează pe un uriaș reactor termonuclear în care fuziunea nucleară va fi posibilă prin încălzirea unor atomi de hidrogen (tritiu și deuteriu) la circa 150 de milioane de grade Celsius (de zece ori mai mult decât temperatura din nucleul Soarelui). În același timp, la câțiva metri distanță, magneții supraconductori trebuie să fie răciți la –269 ° C, cu câteva grade peste zero absolut.

Materia este adusă în stare de plasmă și este controlată prin intermediul câmpului magnetic generat de magneții supraconductori. O astfel de metodă se numește izolare magnetică, și este deja folosită în cadrul proiectului Joint European Torus din Marea Britanie.


Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

INTERVIURILE HotNews.ro