Sari direct la conținut

Cel mai înalt diplomat american din Ucraina spune că Putin a pierdut contactul cu realitatea

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cel mai înalt diplomat american aflat în Ucraina, Kristina Kvien, a declarat marți că acțiunile președintelui rus Vladimir Putin amenință ordinea globală și că se bazează pe afirmații „delirante”, relatează Reuters.

„Am auzit cu toții discursul pe care președintele Putin l-a susținut ieri. Afirmațiile sale revoltătoare despre Ucraina și poporul ucrainean au fost delirante, reflectând o viziune ce amintește nu de un lider mondial, ci de unul dintre cei mai răi dictatori din istoria Europei”, a afirmat ea.

Liderul de la Kremlin a susținut luni seară o conferință de presă după o ședință inedită a Consiliului de Securitate a țării, transmisă live și de televiziunile occidentale, anunțând recunoașterea celor două entități separatiste din Luhansk și Donețk ca republici independente.

Vladimir Putin a ținut un discurs îndelungat, pornind de la istoria Rusiei din perioada Imperiului Țarist, trecând prin instaurarea bolșevismului și participarea țării la cele două Războaie Mondiale, perioada sovietică și destrămarea URSS-ului și evoluțiile geopolitice care i-au urmat.

„Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă – să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk”, a spus el.

Declarațiile de luni ale lui Vladimir Putin

Președintele rus a afirmat că regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii rusești, că Ucraina este o creație bolșevică. El a comentat că Rusia ar fi fost prea generoasă după 1990 cu teritoriile rusești cedate țărilor nou înființate.

„Rusia a fost ‘jefuită’ când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991”, a declarat liderul de la Kremlin care crede că, odată cu prăbușirea blocului sovietic, a avut loc o „catastrofă geopolitică”.

Putin a adăugat că situația din estul Ucrainei este din nou „critică”, că a încăput pe mâna oligarhilor care au adus țara „în fața unei lovituri de stat susținută de ambasada SUA cu 1 milion de dolari pe zi”.

Continuând discuția despre istorie, Putin l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul și arhitectul” Ucrainei. El spune că a „dezavantajat” Rusia.

„Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greșite. Este o rușine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinși că au reușit să rezolve conflictele naționaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-au acutizat în anii ’80 și a dus la separarea de Uniunea Sovietică”, spune Putin.

Occidentul a anunțat un val de sancțiuni împotriva Rusiei

Administrația de la Washington a anunțat la scurt timp după anunțul făcut de Vladimir Putin privind recunoașterea celor două entități separatiste din estul Ucrainei că va impune sancțiuni împotriva acestora.

Washingtonului i-a urmat Londra care a impus marți sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei persoane cu averi mari. Premierul Boris Johnson, care s-a adresat parlamentului britanic, a afirmat că aceasta este doar „prima tranșă” și că vor mai fi și altele.

„Orice active pe care le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate, iar indivizilor în cauză li se va interzice să călătorească aici”, a spus Johnson despre persoanele sancționate, printre care și Gennady Timchenko, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Uniunea Europeană a anunțat la rândul ei marți sancțiunile pe care intenționează să le impună împotriva Rusiei. Pachetul de măsuri include:

  • celor care au fost implicați în decizia ilegală
  • băncilor care finanțează armata rusă și alte operațiuni în aceste teritorii
  • capacității statului și a guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, pentru a limita finanțarea politicilor agresive și de escaladare
  • comerțului din cele două regiuni separatiste către și dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili resimt în mod clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive

Însă probabil cea mai grea lovitură pentru Moscova a fost anunțată mai devreme în cursul zilei de către cancelarul german Olaf Scholz care a declarat că Germania suspendă autorizarea gazoductului Nord Stream 2.

Urmărește ultimele evoluții ale situației privind Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro