Cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa – Eroul discret – lansat la Libraria Humanitas de la Cismigiu
Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti invită publicul miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010. Invitaţi la eveniment: Juan Carlos Garcia Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Dana Pîrvan-Jenaru, critic literar, Marin Mălaicu-Hondrari, traducător, Marieva Ionescu, redactor, şi Iustina Croitoru, redactor-şef dezvoltare editorială Humanitas.
Încă de la apariţia lui la Editura Alfaguara în luna septembrie a anului trecut, romanul Eroul discret a intrat în topul celor mai râvnite cărţi de ficţiune întocmit de cotidianul El Mundo. Tot la sfârşitul anului trecut, volumul a apărut la Editura Humanitas în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari.
„Un roman de mare forţă, cu accente de melodramă impregnată de umor, ale cărui episoade se derulează într-un Peru eliberat de dictaturile militare. Cu Eroul discret, romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea, politica. Un roman marca Mario Vargas Llosa, scris impecabil, alert, ludic, inteligent, din galeria marilor romane care i-au adus scriitorului faima binemeritată şi Premiul Nobel pentru literatură.“ (Marin Mălaicu-Hondrari)
De curând, lui Mario Vargas Llosa i-a fost decernat premiul „Cortes de Cadiz“, o distincţie creată în 2009 de administraţia din Cadix pentru a omagia personalităţile şi instituţiile publice sau private care au contribuit la susţinerea drepturilor şi a libertăţii în spaţiul ibero-american. Motivaţia care a însoţit decernarea premiului menţionează rolul scriitorului peruan în „apărarea fără compromis a libertăţii, în presă ca şi în politică, şi eforturile sale de a conserva, prin literatură, perfecţiunea limbii spaniole“.
Mario Vargas Llosa va face în aprilie o donaţie de 30.000 de cărţi din colecţia personală către Biblioteca Regională din Arequipa. După restaurarea clădirii, o nouă aripă a bibliotecii i-a fost dedicată în întregime scriitorului peruan şi perspectivei deschise de acesta în cultură. Donaţia cuprinde şi carnete de notiţe sau scrisori private ale scriitorului, care vor fi aduse din cele trei reşedinţe ale sale din Paris, Madrid şi Lima.