Cel puțin 10 persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei școli din Gaza folosită ca adăpost
Cel puțin 10 persoane, inclusiv copii, au murit sâmbătă în Gaza, după ce un atac cu drone a lovit școala în care se adăposteau, potrivit lucrătorilor sanitari palestinieni citați de CNN.
Școala Al-Nazla din Saftawy, la marginea orașului Jabalia, era folosită ca adăpost temporar de către oamenii care fugeau de violență atunci când a avut loc atacul.
Un martor ocular, Saleh Al-Aswad din Jabalia, a declarat pentru CNN că ginerele său este tratat pentru rănile suferite în timpul atacului. El a adăugat că un „bărbat care făcea pâine pentru copiii săi, crezând că acesta este un spațiu sigur” a fost ucis împreună cu fiica sa, Afnan, și fiul său, Mohamed.
CNN a contactat armata israeliană, dar încă nu a primit răspuns.
Vestea atacului vine pe măsură ce situația umanitară din Gaza continuă să se deterioreze. Într-o declarație oferită sâmbătă dimineața pe X, Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a avertizat că sistemul de sănătate din Gaza „este în genunchi”, deoarece accesul la spitale și facilități se restrânge și mai mult pe fondul penuriei de aprovizionare și a atacurilor israeliene.
Vineri, 15 din 36 de spitale din Gaza erau doar parțial funcționale, 21 de spitale erau scoase din funcțiune și existau șase spitale de campanie funcționale, se arată în raportul OCHA, care citează OMS. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, spitalele existente au de tratat de patru ori mai mulți pacienți decât au capacitatea de paturi.
„Lipsa de combustibil, materiale medicale și echipamente amenință capacitatea de funcționare a unităților sanitare rămase”, precizează oficiul.
Situația a devenit atât de gravă încât directorul spitalului Kuweit din Rafah a postat un mesaj video pe WhatsApp, pentru a „trage un semnal de alarmă către OMS pentru a menține funcțional acest spital și pentru a garanta că nu se va închide, punându-i la dispoziție cele necesare”.
În apelul său video, dr. Suhaib al-Homs spune că Spitalul Kuweit este acum singurul spital funcțional din centrul orașului Rafah unde răniții pot ajunge „non-stop”, deoarece spitalele de campanie din jur sunt greu accesibile fără ambulanță.
„Avertizăm cu privire la creșterea crizei de sănătate, pe măsură ce spitalele ies din funcțiune și colapsul sectorului sănătății”, spune el. „Vom continua să lucrăm și echipele medicale își vor continua treaba. Ceea ce se întâmplă acum ne face mai fermi și mai hotărâți să ne îndeplinim datoria de a ne sluji poporul.”
Agenția de ajutor ONU a avertizat că unele persoane strămutate din centrul Gazei supraviețuiesc acum cu 3% din standardul minim pentru nevoile zilnice de apă și că bolile transmisibile, inclusiv diareea și hepatita A, continuă să crească, iar copiii sub vârsta de cinci ani sunt cei mai afectați.
La începutul acestei săptămâni, șeful OMS a cerut Israelului să reducă toate restricțiile privind ajutoarele care intră în Fâșia Gaza, declarând că ruta principală pentru asistența medicală vitală pentru a intra în Gaza din Egipt a fost întreruptă pe fondul unei operațiuni a armatei israeliene în desfășurare în sudul Gazei.