Cele două variante ale UE pentru plafonarea prețurilor la energie
În Uniunea Europeană există două propuneri privind modul de stabilire a prețurilor maxime la energie, pe care miniștrii Energiei din blocul comunitar le vor discuta vineri, a declarat marți ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, potrivit agenției de presă CTK, citată de Reuters.
Sikela a declarat că cehii, care dețin președinția rotativă a UE, strâng punctele de vedere ale statelor membre cu privire la aceste propuneri, care includ fie separarea prețului ridicat al pieței gazului de cel al centralelor electrice care generează electricitate din gaz, fie stabilirea unui plafon pentru prețurile practicate de producătorii din centralele cu costuri mai mici, cum ar fi cele care utilizează surse regenerabile, combustibil nuclear și cărbune.
Țările UE se străduiesc să domolească prețurile record ale energiei electrice, care au crescut vertiginos în condițiile în care Rusia a oprit majoritatea fluxurilor de gaze către Europa ca răspuns la sancțiuni și la sprijinul european pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei rusești.
Într-un proiect de document al UE, redactat de președinția cehă și consultat duminică de Reuters, se spune că miniștrii vor lua în considerare opțiuni, inclusiv un plafon de preț pentru gazele importate, un plafon de preț pentru gazul folosit pentru a produce electricitate sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe gaz din actualul sistem UE de stabilire a prețurilor la electricitate.
De asemenea, propune asigurarea de lichidități pentru participanții la piața energiei.
Într-un document anterior privind viitoarele propuneri ale Comisiei Europene se spunea că acestea ar trebui să includă o diferență de preț pentru generatoarele de energie care nu funcționează pe bază de gaz.
De asemenea, variantele ar include o reducere a consumului la nivelul UE și utilizarea veniturilor care depășesc plafoanele de preț pentru a ajuta consumatorii să-și plătească facturile.
Motivul pentru care prețurile la electricitate au crescut vertiginos este că prețul pieței este stabilit de cele mai scumpe centrale electrice care funcționează pentru a satisface cererea, care, în prezent, sunt centralele care utilizează gaze scumpe.
Sikela a declarat că separarea prețurilor la gaze de cele la electricitate ar putea duce la un consum mai mare de gaze, ceea ce nu este o problemă a celui de-al doilea plan.
Sikela a spus că a existat un acord privind acordarea de credite traderilor pentru a crește lichiditatea pieței. El a declarat că președinția intenționează să publice miercuri un rezumat al pozițiilor statelor membre.
(foto articol © Kontakt5956 | Dreamstime.com)